Technologia przetwórstwa mięsa ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.TEC.SI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia przetwórstwa mięsa ryb |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje wybrane zagadnienia z oceny jakości surowca i ryb przetworzonych, procesy zmieniające technologiczną przydatność mięsa ryb, obróbkę surowca, metody utrwalania surowca rybnego (technologia chłodzenia i mrożenia, solenia, marynowania, wędzenia, technologia konserw rybnych, produktów suszonych i ubocznych), przygotowanie potraw z ryb. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Ryby receptą na zdrowie 2. Znaczenie przetwórstwa rybnego (rodzaje przetwórstwa rybnego, gatunki ryb przemysłowych). 3. Spożycie ryb i przetworów rybnych. 4. Charakterystyka chemiczna i anatomiczna ciała ryby (podstawowe składniki chemiczne, budowa anatomiczna). 5. Procesy zmieniające technologiczną przydatność mięsa ryb (biochemiczne przemiany w mięśniach i mięsie, procesy chemiczne i mikrobiologiczne). 6. Ocena wartości użytkowej surowca (kryteria oceny, skażenie pasożytami, wskaźniki charakteryzujące świeżość ryb). 7. Obróbka surowca (patroszenie, filetowanie, porcjowanie i oddzielanie mięsa). 8. Technologia chłodzenia i mrożenia. 9. Technologia solenia i marynowania. 10. Technologia wędzenia. 11. Technologia konserw rybnych. 12. Technologia produktów suszonych. 13. Technologia produktów ubocznych. 14. Potrawy z ryb. Ćwiczenia: 1. Praktyka patroszenia i filetowania ryb. 2. Badanie mięsa ryby świeżej i śniętej . 3. Ocena sensoryczna ryby surowej i gotowanej. 4. Badanie ryby solonej, wędzonej i mrożonej. 5. Przygotowanie potraw z ryb. 6. Wycieczka do zakładu produkcyjnego przetwórstwa rybnego. |
Literatura: |
Podstawowa: 1.Sikorski Z.E. 2004. Ryby i bezkręgowce morskie. WNT, Warszawa 2.Sikorski Z. E. 1992. Morskie surowce żywnościowe. WNT, Warszawa Uzupełniająca: 1.Magazyn Przemysłu Rybnego. Dwumiesięcznik, „MPR” Spółka z o.o. w Gdyni. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna i rozumie zakres produkcji rybackiej oraz oceny i wykorzystywania surowców pochodzących z akwakultury i rybołówstwa. Absolwent potrafi samodzielnie przeprowadzić sekcję ryb i określać stan ich dojrzałości płciowej, stan zdrowia oraz przydatność spożywczą; dokonać podstawowej oceny jakościowej surowców pochodzenia zwierzęcego. Absolwent ma świadomość zagrożeń dla środowiska ze strony gospodarki rybackiej i dostrzega potrzebę jej racjonalizacji w sposób uwzględniający interes środowiska; potrafi ocenić ryzyko intensyfikacji produkcji rybackiej i nadmiernej eksploatacji wód oraz podejmuje działania ograniczające degradację ekosystemów wodnych i od wody zależnych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie odpowiedzi ustnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60 %. Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.