Chów i hodowla karpia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.KAR.SI.HRBGZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla karpia |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi: historii chowu i hodowli karpi w Polsce i na świecie, charakterystyki stawów karpiowych, bilansu wodnego gospodarstwa stawowego, bilansu tlenowego stawów karpiowych, narzędzi używane w gospodarstwie karpiowym, metod podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych (osuszania i uprawy dna stawowego, obsiewów, wapnowania, nawożenia mineralnego i organicznego stawów karpiowych), roli pokarmu naturalnego w żywieniu karpi, metod zwiększania zasobów pokarmowych w stawach przy zmiennych liczebnie obsadach ryb, zasad żywienia karpi w stawach na różnych poziomach produkcji, trzyletniego i dwuletniego cyklu produkcyjnego karpia, zimowania ryb, podstawowych pojęć z zakresu normowania obsad karpia, podstawowej wiedzy na temat chorób ryb karpiowatych, aktualnych trendów w gospodarce karpiowej w Polsce. |
Pełny opis: |
Zagadnienia będące przedmiotem wykładów: Historia chowu i hodowli karpia Rasy i odmiany karpia Urządzenia techniczne w gospodarstwie karpiowym Rodzaje stawów karpiowych Narzędzia używane w gospodarstwie karpiowym Bilans wodny gospodarstwa karpiowego Podnoszenie wydajności naturalnej stawów Osuszanie dna stawowego Uprawy mechaniczne dna stawowego i obsiewy Wapnowanie stawów Nawożenie organiczne i mineralne stawów Zwalczanie twardej roślinności i napowietrzanie Pokarm naturalny karpia Żywienie karpi w niskointensywnym i intensywnym systemie chowu Metody produkcji karpia Chów karpia w systemie dwu- i trzyletnim Zimowanie ryb Podstawowe pojęcia z zakresu chowu i normowania obsad karpia Tematyka ćwiczeń: Charakterystyka stawów karpiowych, gospodarka wodna Budowle i urządzenia hydrotechniczne Kategorie stawów w gospodarstwie karpiowym Metody chowu Metody oceny wydajności naturalnej stawów Planowanie obsad stawów dla poszczególnych grup wiekowych karpia przy określonym poziomie intensywności produkcji i wydajności naturalnej Metody produkcji materiału obsadowego karpia Technologia produkcji karpia towarowego (handlowego) Żywienie karpi (dawki, rodzaje pasz, przygotowywanie, zadawanie) Obliczanie zapotrzebowania na paszę Urządzenia do odłowu ryb i metody ich odłowu Transport ryb Zimowanie i magazynowanie ryb Tarło karpia Podchów wylęgu Odłów wylęgu z tarlisk, obsada przesadek I Odłów narybku letniego karpia, obsada przesadek II Narzędzia i sprzęt rybacki Harmonogram prac w gospodarstwie karpiowym Dokumentacja stawowa i gospodarczo-finansowa Zajęcia terenowe (PAN – Zakład Doświadczalny w Gołyszu, IRŚ. - Zakład Doświadczalny w Zatorze) |
Literatura: |
1. Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 2. Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza „Hoża”.1997 3. Rybactwo śródlądowe. Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 4. Poradnik hodowcy karpia. A. Piler KZKR Kraków . 1980 5. Rybactwo stawowe. Bieniarz K., Epler P. Wyd. I Skrypt AR. 1989 6. Intensywna produkcja ryb. W. Steffens. PWRiL. 1986 7. Carp and pond fish culture – L. Horvath, G. Tamas, C. Seagrave Fishing New Books (Blackwell Science 2002 8. Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda. Wyd. IRŚ. 2009 9. Rybactwo stawowe. H. Białowąs, J. Guziur, W. Milczarzewicz. 2003. Oficyna Wydawnicza HOŻA |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Absolwent zna i rozumie szczegółowe metod ychowu i hodowli cennych gospodarczo gatunków ryb karpiowatych, zna zasady żywienia ryb karpiowatych oraz gospodarki paszowej, ma bogaty zasób wiedzy z zakresu rozrodu ryb. Umiejętności Absolwent potrafi wykorzystywać zasady chowu i hodowli cennych gatunków ryb karpiowatych do prowadzenia gospodarstwa karpiowego, posługiwać się technikami stymulacji dojrzewania płciowego i tarła u ryb, dobierać rodzaj i asortyment pasz do stopnia rozwoju ryb oraz wielkości ich obsady. Kompetencje społeczne Absolwent jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, rozumieć skutki działalności inżyniera rybactwa, w tym jej wpływ na środowisko, i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia: Oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady: Zaliczenie w formie testu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Mirosława Sokołowska-Mikołajczyk | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.