Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.HTC.SI.HZOTZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika- Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych V sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
przedmiot obowiązkowy, kierunkowy |
Pełny opis: |
Wykłady: Pochodzenie i udomowienie świń, wielkość i struktura pogłowia Znaczenie gospodarcze hodowli świń Charakterystyka ważniejszych ras świń Niekonwencjonalne użytkowanie świń Charakterystyka dzikożyjących gatunków świń Użytkowość rozpłodowa świń domowych Ocena wartości hodowlanej knurów Krzyżowanie towarowe trzody chlewnej Specyfika okresu okołoporodowego u loch Odchów prosiąt, czynniki determinujące przeżywalność Środowisko chowu świń – mikroklimat Warunki utrzymania świń Zasady żywienia świń Czynniki wpływające na efektywność tuczu Jakość mięsa i wyrobów wieprzowych Ekonomiczne aspekty chowu świń Ćwiczenia: Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów Pielęgnacja i odchów prosiąt praktyczne wykonywanie zabiegów zootechnicznych Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania Sposoby zapewnienia komfortu bytowego świń Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania Ocena przyżyciowa i poubojowa wartości tucznej i rzeźnej. Ocena pokroju Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży Produkcja trzody chlewnej w warunkach gospodarstwa ekologicznego Tucz trzody chlewnej Księgi i rejestry zwierząt zarodowych, dokumentacja hodowlana Ekonomiczne aspekty chowu świń |
Literatura: |
1. Grudniewska B. (red.) - Hodowla i użytkowanie świń, Wyd ART. Olsztyn 1998 2. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 3. Trzoda Chlewna. Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne dla producentów świń, zootechników i lekarzy weterynarii (miesięcznik) 4. J.M. Forde, The Welfare of Pigs – Springer, 2009 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada wiedzę dotyczącą pochodzenia świń. Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami Posiada wiedzę w zakresie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy i Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. Umiejętności: Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń, planuje i koordynuje działania dla wytwarzania wieprzowych produktów o wysokiej jakości, zgodnej ze standardami jakości np. PQS Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych Potrafi kompleksowo zaplanować fermową produkcje świń z uwzględnieniem zasad organizacji i zarządzania stadem w odniesieniu do rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. Potrafi planować i projektować wyposażenie budynków, określa powierzchnię magazynową i produkcyjną oraz zapewnia bazę paszową w odniesieniu do planowanej wielkości produkcji, minimalizując zagrożenia dla środowiska naturalnego i jego zasobów. Kompetencje społeczne: Jest gotów do prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych Jest gotów do przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – test wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.