Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.5s.HTC.SI.HZOPZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej | ||
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Zootechnika- Prewencja weterynaryjna V sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Wykłady: Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Metody i kryteria oceny wartości hodowlanej trzody chlewnej. Ocena wartości rozpłodowej loch i knurów. Ocena wartości tucznej i rzeźnej świń Utrzymanie i pielęgnacja loch i knurów Odchów i pielęgnacja prosiąt Kształtowanie czynników środowiska chowu różnych grup produkcyjnych świń Oddziaływanie produkcji trzody chlewnej na środowisko Żywienie i utrzymanie zwierząt przeznaczonych do rozrodu Krzyżowanie towarowe, hybrydyzacja. Podatność świń na stres - uwarunkowania i następstwa Tucz trzody chlewnej Czynniki determinujące jakość tusz i mięsa wieprzowego Wycena i skup trzody chlewnej Ekonomiczne aspekty chowu świń Ćwiczenia: Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów Pielęgnacja i odchów prosiąt Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania Sposoby zapewnienia komfortu bytowego świń Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży Księgi i rejestry zwierząt zarodowych, dokumentacja hodowlana Organizacja produkcji na fermie, ekonomiczne aspekty chowu świń |
||
Literatura: |
1.Grudniewska B. (red.) - Hodowla i użytkowanie świń, Wyd ART. Olsztyn 1998 2. Grudniewska B. - Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, Wyd ART. Olsztyn 1999 3. Rekiel A., Szwaczkowski T., Eckert R. (2019). Hodowla i chów świń, WUP w Poznaniu |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami. Posiada wiedzę dotyczącą wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń ich transportu, a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy i Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju. Umiejętności: Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli. Potrafi ocenić przydatność środków transportu, budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych Potrafi kompleksowo zaplanować fermową produkcje świń z uwzględnieniem zasad ochrony zdrowia, organizacji i zarządzania stadem, planowania i wyposażenia budynków, określania powierzchni magazynowej i produkcyjnej oraz zapewnienia bazy paszowej w odniesieniu do planowanej wielkości produkcji Kompetencje społeczne: Jest gotów do prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych Jest gotów do przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin -– test wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.