Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hodowla małych przeżuwaczy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.5s.HMPRZ.SI.HZOKZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Hodowla małych przeżuwaczy
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Zootechnika- Hodowla koni V sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Student zapoznaje się z biologiczną charakterystyką małych przeżuwaczy. Poznaje charakterystykę i wykorzystanie ras występujących w Polsce i świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. Omawiane są kierunki hodowli owiec i kóz w Polsce i Europie. Podejmowane są także zagadnienia dotyczące mlecznego użytkowania owiec i kóz i przerobu mleka. Student zapoznaje się z parametrami fizyko-chemicznymi, cechami prozdrowotnymi mięsa małych przeżuwaczy. Omawiane są wybrane elementy rozrodu owiec i kóz. Przedstawiane są zasady prowadzenia wypasu wielkoobszarowego owiec jako formy gospodarowania na terenach górskich.

Pełny opis:

Wykłady

Charakterystyka biologiczna gatunku

Struktura hodowli i kierunki użytkowania owiec i kóz w Polsce

Biologiczne uwarunkowania procesu rozrodu i laktacji małych przeżuwaczy

Prozdrowotne wartości produktów pochodzenia owczego

Produkty z mleka owczego i koziego w Polsce i na Świecie

Metody utrzymania owiec i kóz z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych

Koszarowanie metoda nawożenia i utrzymania hal górskich. Owce w ochronie krajobrazu

Uwarunkowania ekonomiczne produkcji owczarskiej w Polsce

Cwiczenia

Ocena pokroju, typy użytkowe owiec i kóz, metody znakowania.

Zasady prowadzenia oceny wartości hodowlanej owiec i kóz

Wybrane elementy rozrodu małych przeżuwaczy. Sezonowość i asezonowość rozrodu. Przygotowanie zwierząt do stanówki. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych

Biologiczna charakterystyka wełny owczej. Pozyskiwanie wełny. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego

"Mleczne użytkowanie owiec. Czynniki warunkujące mleczność owiec, skład mleka i siary.

Systemy odchowuj jagniąt i koźląt

"

Mleczne użytkowanie kóz. Czynniki warunkujące mleczność kóz, skład mleka i siary.

Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu jagniąt i koźląt i opasu zwierząt dorosłych. Przyżyciowa ocena jagniąt rzeźnych. Ocena tusz metodą EUROP. Ocena parametrów decydujących o jakości tuszy i jakości mięsa jagnięcego.

Użytkowanie owiec futrzarskie i kożuchowe. Charakterystyka skór owczych

Zasady żywienia małych przeżuwaczy w zależności od stanu fizjologicznego zwierząt

Intensyfikacji produkcji w stadzie owiec i kóz zgodnie z zasadami rozwoju zrównoważonego.

Systemy utrzymania owiec i kóz

Literatura:

"1. Hodowla Owiec - praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998.

2. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980

3. Hodowla, chów i użytkowanie owiec pod red. Niżnikowskiego. Wieś Jutra, 2011

"

"1. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006

2. Molik E., Bonczar G., Żebrowska., Misztal T., Pustkowia H., and Zieba D. 2011. Effect of day length and exogenous melatonin on chemical composition of sheep milk. Archiv. Tierz. 54, 177-187

"

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

PPP_W1 opisuje relacje pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem, zasady związane z humanistycznym i etycznym podejściem do zwierząt i środowiska, zasady obchodzenia się ze zwierzętami i ich pielęgnacji ZOO1_W10 ZR

PPP_W2 opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe owiec i kóz, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej ZOO1_W11 ZR

PPP_W3 zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem poszczególnych gatunków zwierząt oraz zasady prowadzenia pracy hodowlanej opartej na dokumentacji ZOO1_W13 ZR

PPP_W4 podstawowe zagadnienia dotyczące rozrodu zwierząt i zależności wpływające na jego efektywność; podstawową wiedzę w zakresie biotechnologii rozrodu zwierząt ZOO1_W14 ZR

PPP_W5 czynniki i zależności wpływające na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie zwierząt; posiada wiedzę z zakresu neonatologii i odchowu młodych zwierząt ZOO1_W15 ZR

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

PPP_U1 ocenia typ, rasę i wartość użytkową oraz uwarunkowania behawioralne ZOO1_U15 ZR

PPP_U2 posługiwać się dostępnymi metodami w celu optymalizacji chowu i hodowli zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem procesów produkcji i reprodukcji oraz możliwości wykorzystania metod biotechnicznych ZOO1_U16 ZR

PPP_U3 oceniać wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko przyrodnicze i optymalizować metody i techniki, przy użyciu odpowiednich narzędzi, zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju ZOO1_U17 ZR

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

PPP_K1 wykazuje aktywną postawę w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych ZOO1_K01 ZR

PPP_K2 w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań ZOO1_K04 ZR

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny; udzial wykąłdow stanowi 35.% w ocenie koncowej

kolokwium pisemne udzial cwiczen stanowi 65 .% w ocenie koncowej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Edyta Molik
Prowadzący grup: Edyta Molik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Edyta Molik
Prowadzący grup: Zuzanna Flis, Edyta Molik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)