Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Rybactwo stawowe i ochrona wód

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.4s.RYBST.SI.HZOHZ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Rybactwo stawowe i ochrona wód
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

W ramach zajęć omówione zostaną zagadnienia związane ze środowiskiem stawowym oraz funkcjonowaniem gospodarstw karpiowego i pstrągowego. Przedstawione zostaną budowa morfologiczna i anatomiczna karpia i pstrąga, metody żywienia, cykle produkcyjne, hormonalna stymulacja rozrodu oraz metody hodowlane stosowane w selekcji ryb na tarlaki. Studenci poznają także rolę chowu i hodowli ryb dodatkowych w gospodarstwie karpiowym. W zakresie ochrony środowiska wodnego omówiony zostanie bilans wodny kraju i konwencja o różnorodności biologicznej, a także charakterystyka środowisk wodnych i środowisk od wody zależnych. Omówione zostaną zagadnienia związane z eutrofizacją wód oraz rodzaje zanieczyszczeń i ich ekonomiczne konsekwencje.

Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Wykłady:

Znaczenie chowu i hodowli ryb stawowych (ryby karpiowate, łososiowate oraz ryby dodatkowe w polikulturze z karpiem

Staw jako środowisko chowu i hodowli ryb (biologia stawów, rodzaje stawów w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym, charakterystyka gospodarki wodnej bilans)

Metody chowy ryb karpiowatych i łososiowatych (obsady klasyczne, mieszane, ekstensywna i intensywna gospodarka stawowa, obliczanie obsad, żywienie karpia i pstrąga)

Cykle hodowlane karpia i kalendarz prac w gospodarstwie

Europejska karta wodna, stosunek człowieka do przyrody, użytki środowiska naturalnego, zasoby przyrody, odnawialność zasobów, zadania ochrony środowiska naturalnego

Możliwości produkcyjne środowiska wodnego, biotyczne i abiotyczne czynniki środowiska, udział wody w gospodarce i życiu człowieka oraz w przemyśle

Klasy czystości wód (klasyfikacja dotychczasowa i unijna), stan czystości wód kraju, regulacja i zabudowa hydrotechniczna rzek, obszary deficytu wody, aktualny stan ochrony rzek i środowisk przyrzecznych

Eutrofizacja i źródła zanieczyszczeń wód

Ćwiczenia:

Roślinność wodna, plankton roślinny i zwierzęcy, fauna bezkręgowa

Narzędzia stosowane w rybactwie

Morfologia i anatomia hodowlanych ryb drapieżnych i spokojnego żeru

Naturalne i sztuczne tarło ryb hodowlanych

Obliczanie obsad stawów hodowlanych

Literatura:

Podstawowa :

1. Bieniarz K., Kownacki A., Epler P. Biologia stawów rybnych. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn, 2003

2. Dobrowolski K.A., Lewandowski K. Ochrona środowisk wodnych i błotnych w Polsce. Oficyna Wydawnicza Instytutu Ekologii PAN, Dziekanów Leśny. 1998.

3. Goryczko K. Pstrąg. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2008.

4. Opuszyński K. Wpływ gospodarki rybackiej na jakość wody w jeziorach. Biblioteka Monitoringu Środowiska, Zielona Góra, 1997.

5. Wojda R. Karp. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2006.

6. Zdanowski B. (red.), Kamiński M., Martyniak A. Funkcjonowanie i ochrona ekosystemów wodnych na obszarach chronionych. Wyd. IRŚ Olsztyn, 1999.

Uzupełniająca

1. Epler P., Popek W. Abecadło rozrodu ryb. Wylęgarnia 2001-2002. IRS. Olsztyn, 9-16, 2002.

2. Bartnik W., Epler P., Jelonek M., Klaczak A., Książek L., Mikołajczyk T., Nowak M., Popek W., Sławińska A., Sobieszczyk P., Szczerbik P., Wyrębek M. Gospodarka rybacka w aspekcie udrażniania cieków dorzecza Małej i Górnej Wisły.Wydawca PAN – Oddział w Krakowie, 2011.

Efekty uczenia się:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie:

Funkcjonowanie ekosystemów oraz zasady ochrony przyrody i środowiska wodnego

Sposoby i techniki najbardziej optymalnych metod chowu i hodowli oraz technik żywienia ryb cennych gospodarczo

Akty prawne dobierając optymalne dla środowiska wodnego metody produkcji ekologicznej ryb z uwzględnieniem warunków biotycznych i abiotycznych środowiska

Ważne gospodarczo gatunki ryb występujące w hodowlach stawowych, zna techniki i metody ich połowu oraz rozumie konieczność wzmacniania populacji rodzimych ryb reofilnych poprzez produkcję materiału zarybieniowego

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:

Wykorzystać znajomość budowy morfologicznej i anatomicznej oraz fizjologii ryb, interpretować zachowania behawioralne

Ocenić dobrostan ryb, zagrożenia chorobowe, podejmować działania prewencyjne oraz zaplanować cykl produkcyjny hodowli cennych gospodarczo gatunków ryb w gospodarstwie stawowym

Dobierać odpowiednie narzędzia, metody i technologie produkcji ryb w celu optymalizacji hodowli oraz oceniać wpływ produkcji rybackiej na środowisko przyrodnicze

Dokonać charakterystyki hydrologicznej, biologicznej i rybackiej stawów rybnych, zoptymalizować gospodarkę rybacką pod kątem zrównoważonego rozwoju oraz analizować i rozwiązywać problemy ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji produkcji i dbałości o stan środowiska przyrodniczego

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów:

ponosić konsekwencje ograniczonej wiedzy dotyczącej chowu i hodowli ryb, dobrostanu, pojęcia etyki zawodowej, kształtować stan środowiska naturalnego.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie testu obejmującego zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosława Sokołowska-Mikołajczyk
Prowadzący grup: Mirosława Sokołowska-Mikołajczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.