Prewencja zootechniczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.PREWZ.SI.HZOPY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Prewencja zootechniczna |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Prewencja zootechniczna podejmuje zagadnienia związane z podnoszeniem odporności ogólnej organizmu zwierząt. Przedstawione zostaną zasady działań ograniczania ryzyka wystąpienia przypadków zachorowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich na fermach. P |
Pełny opis: |
Wykłady: Prewencja a profilaktyka Odporność a oporność Czynniki immunomodulacyjne Zasady przeprowadzania dezynfekcji Zapobieganie i postępowanie ze zwierzętami w przypadku wybranych chorób niezakaźnych: • Dermatozy żywieniowe • Choroby biegunkowe. Przyczyny i ich zapobieganie • Postępowanie ze zwierzętami w stanie odwodnienia Antybiotykoterapia i możliwości jej zastąpienia Zasady monitorowania stanu zdrowia zwierząt gospodarskich Programy prewencyjne na fermach zwierząt Ćwiczenia: Ferma i budynek inwentarski – wymagania sanitarne i wyposażenie Dezynfekcja budynków inwentarskich dezynsekcja Dezynsekcja budynków inwentarskich Deratyzacja na fermie i w budynkach inwentarskich Pielęgnacja i korekcja kopyt i racic u zwierząt Wykorzystanie termografii i termowizji w ocenie stanu zdrowia zwierząt |
Literatura: |
1. Kołacz R., Dobrzański Z. "Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich” Wyd. AR Wrocław 2006 2. Kośla T. Metodyka badań z higieny zwierząt i prewencji weterynaryjnej”. Wyd. SGGW, Warszawa 2011 3. Kostro K., Gliński ZF, Bednarek D. Ochrona zdrowia i terapia chorób zakaźnych zwierząt gospodarskich, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lubin 2014 1. Artykuły w weterynaryjnych czasopismach naukowych np.: LIS M.W., KĘDZIA R. (2014) Poszukiwanie nowych metod poprawy jakości i ograniczenia upadków piskląt. Polskie Drobiarstwo 2/2014: 40-43. KOROWIECKA K., TRELA M. TOMBARKIEWICZ B., PAWLAK K. , NIEDZIÓŁKA J.W., SWADŹBA M. LIS M.W. (2017) Ocena wpływu wybranych substancji stosowanych do dezynfekcji jaj wylęgowych na wyniki lęgu piskląt kurzych/Assessment of the effect of selected substances used for disinfection of hatching eggs on hatching results in chickens Roczniki Nauk PTZ, 13: 25-35. 2. Obowiązujące akty prawne t.j.: • Ustawa z dnia 11 marca 2004 o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zwierząt • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: podstawową terminologię związaną ochroną zdrowia zwierząt potrzebę przestrzegania zasad prewencji i profilaktyki na fermach zwierząt oraz w obiektach związanych z produkcją zwierzęcą. Z UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: przeprowadzić zabiegu dezynfekcyjne, dezynsekcyjne i deratyzacyjne wskazać podstawowe przyczyny mogące wpływać immunosupresyjnie oraz i metody pomocne w ocenie i utrzymaniu zdrowia zwierząt KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: współdziała z hodowcą/producentem w rozwiązywania problemów zdrowotnych i sanitarnych w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów zdrowia zwierząt |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie odpowiedzi ustnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Na ocenę pozytywną należy prawidłowo wykonać sprawozdanie z zajęć i odpowiedzieć w 55% na pytania kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40 %. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.