Praktyka zawodowa/4 tyg./
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.PRA2.SI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa/4 tyg./ |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Praktyka zawodowa po IV semestrze studiów uzupełnia i rozszerza wiedzę oraz umiejętności praktyczne zdobyte przez studentów na praktyce podczas I roku studiów. Studenci zdobywają praktyczne umiejętności dotyczące technologii produkcji ryb karpiowatych i łososiowatych, metod selekcji ryb, organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa stosowania metody elektropołowów. Studenci zapoznają się też ze strukturą organizacyjną oraz warunkami ekonomicznymi i formalno-prawnymi działalności przedsiębiorstw rybackich. W ramach ochrony wód studenci pogłębiają umiejętności dotyczące metod poboru i uzdatniania wód, oczyszczania ścieków i prowadzenia laboratoryjnych analiz ilościowych i jakościowych próbek wody. Poznają też charakter i zakres prowadzenia badań kontroli jakości wody. |
Pełny opis: |
Praktyka rybacka Zapoznanie się z technologią produkcji cennych gospodarczo gatunków ryb i metodami selekcji ryb oraz specjalistycznymi narzędziami połowowymi (wontony, drygawice, żaki i mieroża) w okresie dnia i nocy. Poznanie organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa. Zapoznanie się z techniką stosowania metody elektropołowów. Poznanie ekonomicznych i formalno-prawnych podstaw działalności przedsiębiorstw rybackich. Praktyka w jednostkach monitorujących jakość wód (wodociągi, oczyszczalnie ścieków) Poznanie szczegółowych metod badań laboratoryjnych wody oraz sposobów uzdatnianie wody do celów spożywczych i gospodarczych. Poznanie zakresu prowadzenia badan i kontroli jakości wód i ścieków. Poznanie struktury organizacyjnej oraz warunków formalno-prawnych działalności przedsiębiorstw związanych z oczyszczaniem i uzdatnianiem wód. |
Literatura: |
Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza "HOŻA", Warszawa, 2003. Kostrzewski A, Kolander R. [Red]. Zintegrowany monitoring środowiska przyrodniczego. Biblioteka Ochrony Środowiska, Warszawa, 2005. Szczerbowski J.A. (Red). Rybactwo śródlądowe. IRŚ, Olsztyn, 2008. Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Wolnicki J. [Red]. Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 2006. |
Efekty uczenia się: |
Umiejętności: Analizuje i rozwiązuje problemy w gospodarce rybacko-wędkarskiej ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji produkcji i zarybień z uwzględnieniem ich wpływu na stan środowiska przyrodniczego. Dobiera odpowiednie metody zagospodarowania wód płynących i zbiorników wodnych pod kątem wykorzystania ich w rybactwie z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju i ochrony wód Wykorzystuje znajomość komponentów żywieniowych, rodzajów i asortymentu pasz do efektywnego żywienia ryb w różnych stadiach rozwoju z uwzględnieniem wielkości ich obsady i poziomu intensywności produkcji rybackiej Kompetencje społeczne: Rozumie skutki działalności w zakresie chowu i hodowli ryb w tym jej wypływ na środowisko i jakość wód Rozumie pojęcie etyki zawodowej oraz identyfikuje i rozwiązuje problemy związane z wykonywaniem zawodu Ma świadomość ekonomicznych uwarunkowań gospodarki rybackiej |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi, 3,5 (pdst) - 61-70%, 4,0 (db) - 71-80%, 4,5 (pdb) - 81-90%, 5,0 (bdb) - powyżej 90% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.