Praktyka zawodowa 4 tyg.
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.PR1.SI.HRBGY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa 4 tyg. |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Studenci zdobywają praktyczne umiejętności dotyczące technologii produkcji ryb karpiowatych i łososiowatych, metod selekcji ryb, organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa stosowania metody elektropołowów. Studenci zapoznają się też ze strukturą organizacyjną oraz warunkami ekonomicznymi i formalno-prawnymi działalności przedsiębiorstw rybackich. W ramach ochrony wód studenci pogłębiają umiejętności dotyczące metod poboru i uzdatniania wód, oczyszczania ścieków i prowadzenia laboratoryjnych analiz ilościowych i jakościowych próbek wody. Poznają też charakter i zakres prowadzenia badań kontroli jakości wody. |
Pełny opis: |
a) Studenci podczas odbywania praktyki w gospodarstwach rybackich zajmujących się hodowlą lub chowem ryb powinni poznać praktycznie następujące zagadnienia: • rasy i typy użytkowe ryb hodowanych lub chowanych w gospodarstwie; • rozród ryb – dobór tarlaków do rozpłodu, żywienie i postępowanie z tarlakami podczas naturalnego lub sztucznego tarła, • odchów wylęgu i narybku; • żywienie ryb z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego; • pasze stosowane w gospodarstwie rybackim; • warunki utrzymania i pielęgnacji ryb w stawach; • profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób; • organizacja produkcji rybackiej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja rybacka; b) Studenci podczas odbywania praktyki w instytucjach zajmujących się badaniem jakości wody lub jej uzdatnianiem zapoznają się z: • organizacją pracy i zarządzanie zakładu/laboratorium • prowadzeniem dokumentacji • rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w zakładach lub laboratoriach; • przestrzeganiem norm bezpieczeństwa sanitarnego |
Literatura: |
Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza "HOŻA", Warszawa, 2003. Kostrzewski A, Kolander R. [Red]. Zintegrowany monitoring środowiska przyrodniczego. Biblioteka Ochrony Środowiska, Warszawa, 2005. Szczerbowski J.A. (Red). Rybactwo śródlądowe. IRŚ, Olsztyn, 2008. Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Wolnicki J. [Red]. Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 2006. Przepisy BHP |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: zna biologię wybranych gromad kręgowców i bezkręgowców oraz, funkcjonowanie ekosystemów wodnych, zasady ochrony przyrody i środowiska wodnego zna zasady funkcjonowania rynku, zasady ekonomiki i rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie rybackim, zna podstawy szczegółowej uprawy roślin w powiązaniu z produkcją zwierzęcą, opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska wodnego Zna podstawowe zasady żywienia zwierząt, w szczególności ryb, metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych; posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia ryb w zależności od stanu fizjologicznego zna zasady obchodzenia się z rybami i ich pielęgnacji; potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu ryb oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji rybackiej posiada szczegółową wiedzę z zakresu podstawowych gatunków, ryb, ich ras i typów użytkowych, ich hodowli, chowu oraz technologii produkcji i wymagań środowiskowych zna zasady skupu i klasyfikacji ryb i produktów akwakultury oraz metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego zna zasady prowadzenia pracy hodowlanej wybranych gatunków ryb oraz zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania populacjami; ma podstawową wiedzę w zakresie biotechnologii rozrodu ryb opisuje i definiuje podstawowe zagadnienia dotyczące rozrodu ryb i zależności wpływające na jego efektywność posiada wiedzę na temat czynników i zależności wpływających na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w populacjach ryb; UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: Potrafi ocenić typ, rasę i wartość użytkową wybranych gatunków ryb ze szczególnym uwzględnieniem swoich zainteresowań Potrafi ocenić jakość surowców pochodzenia zwierzęcego, Planuje działania minimalizujące zagrożenia wynikające z produkcji akwakultury dla środowiska naturalnego wykonuje plany użytkowe infrastruktury dla ryb; ocenia wymagania środowiskowe poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych ryb , potrafi stworzyć rybom warunki utrzymania, które zapewnią prawidłowy wzrost, rozwój i reprodukcję KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką |
Metody i kryteria oceniania: |
W tej części praktyki student nie podlega ocenie |
Praktyki zawodowe: |
Praktyka rybacka Zapoznanie się z technologią produkcji cennych gospodarczo gatunków ryb i metodami selekcji ryb oraz specjalistycznymi narzędziami połowowymi (wontony, drygawice, żaki i mieroża) w okresie dnia i nocy. Poznanie organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa. Zapoznanie się z techniką stosowania metody elektropołowów. Poznanie ekonomicznych i formalno-prawnych podstaw działalności przedsiębiorstw rybackich. Praktyka w jednostkach monitorujących jakość wód (wodociągi, oczyszczalnie ścieków) Poznanie szczegółowych metod badań laboratoryjnych wody oraz sposobów uzdatnianie wody do celów spożywczych i gospodarczych. Poznanie zakresu prowadzenia badan i kontroli jakości wód i ścieków. Poznanie struktury organizacyjnej oraz warunków formalno-prawnych działalności przedsiębiorstw związanych z oczyszczaniem i uzdatnianiem wód. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.