Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka zawodowa 4 tyg.

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.4s.PR1.SI.HRBGY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka zawodowa 4 tyg.
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Studenci zdobywają praktyczne umiejętności dotyczące technologii produkcji ryb karpiowatych i łososiowatych, metod selekcji ryb, organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa stosowania metody elektropołowów. Studenci zapoznają się też ze strukturą organizacyjną oraz warunkami ekonomicznymi i formalno-prawnymi działalności przedsiębiorstw rybackich.

W ramach ochrony wód studenci pogłębiają umiejętności dotyczące metod poboru i uzdatniania wód, oczyszczania ścieków i prowadzenia laboratoryjnych analiz ilościowych i jakościowych próbek wody. Poznają też charakter i zakres prowadzenia badań kontroli jakości wody.

Pełny opis:

a) Studenci podczas odbywania praktyki w gospodarstwach rybackich zajmujących się hodowlą lub chowem ryb powinni poznać praktycznie następujące zagadnienia:

• rasy i typy użytkowe ryb hodowanych lub chowanych w gospodarstwie;

• rozród ryb – dobór tarlaków do rozpłodu, żywienie i postępowanie z tarlakami podczas naturalnego lub sztucznego tarła,

• odchów wylęgu i narybku;

• żywienie ryb z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego;

• pasze stosowane w gospodarstwie rybackim;

• warunki utrzymania i pielęgnacji ryb w stawach;

• profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób;

• organizacja produkcji rybackiej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja rybacka;

b) Studenci podczas odbywania praktyki w instytucjach zajmujących się badaniem jakości wody lub jej uzdatnianiem zapoznają się z:

• organizacją pracy i zarządzanie zakładu/laboratorium

• prowadzeniem dokumentacji

• rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w zakładach lub laboratoriach;

• przestrzeganiem norm bezpieczeństwa sanitarnego

Literatura:

Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza "HOŻA", Warszawa, 2003.

Kostrzewski A, Kolander R. [Red]. Zintegrowany monitoring środowiska przyrodniczego. Biblioteka Ochrony Środowiska, Warszawa, 2005.

Szczerbowski J.A. (Red). Rybactwo śródlądowe. IRŚ, Olsztyn, 2008.

Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Wolnicki J. [Red]. Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 2006.

Przepisy BHP

Efekty uczenia się:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie:

zna biologię wybranych gromad kręgowców i bezkręgowców oraz, funkcjonowanie ekosystemów wodnych, zasady ochrony przyrody i środowiska wodnego

zna zasady funkcjonowania rynku, zasady ekonomiki i rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie rybackim,

zna podstawy szczegółowej uprawy roślin w powiązaniu z produkcją zwierzęcą, opisuje znaczenie użytków zielonych w produkcji pasz i ochronie środowiska wodnego

Zna podstawowe zasady żywienia zwierząt, w szczególności ryb, metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych; posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia ryb w zależności od stanu fizjologicznego

zna zasady obchodzenia się z rybami i ich pielęgnacji; potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu ryb oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji rybackiej

posiada szczegółową wiedzę z zakresu podstawowych gatunków, ryb, ich ras i typów użytkowych, ich hodowli, chowu oraz technologii produkcji i wymagań środowiskowych

zna zasady skupu i klasyfikacji ryb i produktów akwakultury oraz metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego

zna zasady prowadzenia pracy hodowlanej wybranych gatunków ryb oraz zależności i zasady obowiązujące w procesie zarządzania populacjami;

ma podstawową wiedzę w zakresie biotechnologii rozrodu ryb opisuje i definiuje podstawowe zagadnienia dotyczące rozrodu ryb i zależności wpływające na jego efektywność

posiada wiedzę na temat czynników i zależności wpływających na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w populacjach ryb;

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:

Potrafi ocenić typ, rasę i wartość użytkową wybranych gatunków ryb ze szczególnym uwzględnieniem swoich zainteresowań

Potrafi ocenić jakość surowców pochodzenia zwierzęcego,

Planuje działania minimalizujące zagrożenia wynikające z produkcji akwakultury dla środowiska naturalnego

wykonuje plany użytkowe infrastruktury dla ryb; ocenia wymagania środowiskowe poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych ryb ,

potrafi stworzyć rybom warunki utrzymania, które zapewnią prawidłowy wzrost, rozwój i reprodukcję

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent:

Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej

Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee

ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką

Metody i kryteria oceniania:

W tej części praktyki student nie podlega ocenie

Praktyki zawodowe:

Praktyka rybacka

Zapoznanie się z technologią produkcji cennych gospodarczo gatunków ryb i metodami selekcji ryb oraz specjalistycznymi narzędziami połowowymi (wontony, drygawice, żaki i mieroża) w okresie dnia i nocy. Poznanie organizacji połowów stawowych i jeziorowych pod kątem racjonalnej gospodarki rybackiej oraz bezpieczeństwa. Zapoznanie się z techniką stosowania metody elektropołowów. Poznanie ekonomicznych i formalno-prawnych podstaw działalności przedsiębiorstw rybackich.

Praktyka w jednostkach monitorujących jakość wód (wodociągi, oczyszczalnie ścieków)

Poznanie szczegółowych metod badań laboratoryjnych wody oraz sposobów uzdatnianie wody do celów spożywczych i gospodarczych. Poznanie zakresu prowadzenia badan i kontroli jakości wód i ścieków. Poznanie struktury organizacyjnej oraz warunków formalno-prawnych działalności przedsiębiorstw związanych z oczyszczaniem i uzdatnianiem wód.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)