Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pokarm naturalny

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.4s.POK9.NI.HRBXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pokarm naturalny
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie informacji dotyczących rodzajów pokarmu naturalnego ryb, sposobów jego pozyskiwania przez ryby, zmienności jego składu i ilości a także charakteryzacji i metod hodowli organizmów, które mogą być wykorzystywane jako pokarm.

Pełny opis:

Wykłady dotyczyć będą zróżnicowania pokarmu naturalnego i jego zmienności, upodobań pokarmowych różnych gatunków ryb, wybiórczości pokarmowej jak również wewnątrz i międzygatunkowych zależności troficznych. Omówione zostaną także sposoby określania ilości i składu zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego. Zajęcia ćwiczeniowe pozwolą na charakteryzację różnych gatunków ryb pod względem rodzaju pobieranego pokarmu oraz morfologicznych, anatomicznych i fizjologicznych przystosowań do pozyskiwania określonego rodzaju pokarmu a także sposobów badanie jego składu.

Tematyka wykładów:

:

Wielkościowe i jakościowe zróżnicowanie pokarmu naturalnego ryb

Zmienność składu pokarmu naturalnego

Euryfagia i stenofagia

Klasyfikacja pokarmu ze względu na jego znaczenie w odżywianiu i preferencje pokarmowe ryb

Wybiórczość pokarmowa i czynniki warunkujące dostępność pokarmu

Metody badania składu i sposoby określania ilości zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego

Wewnątrzgatunkowe i międzygatunkowe interakcje pokarmowe

Pokarm naturalny wybranych gatunków ryb

Tematyka ćwiczeń:

Ryby bentosożerne i detrytusożerne

Ryby planktonożerne

Ryby drapieżne

Ryby roślinożerne

Plankton roślinny i metody jego produkcji

Skąposzczety jako pokarm naturalny i metody ich hodowli

Wrotki jako pokarm naturalny i metody ich hodowli

Skorupiaki planktonowe jako pokarm ryb i metody ich hodowli

Badanie składu pokarmu ryb

Literatura:

Brylińska M. - Ryby Słodkowodne Polski - Wydawnictwo Naukowe PWN 2000

Stańczykowska A. - Zwierzęta Bezkręgowe Naszych Wód - WSiP 1986

Allan D. J. - Ekologia Wód Płynących - Wydawnictwo Naukowe PWN 1998

Mikulski J. - Biologia Wód Śródlądowych - Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1982

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Charakteryzuje czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność

Opisuje metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego

Umiejętności:

Potrafi określić składniki pokarmu zasadniczego i okolicznościowego u cennych gospodarczo gatunków ryb w zależności od ich trybu życia i miejsca występowania

Wykorzystuje metody hodowli organizmów roślinnych i zwierzęcych do zwiększania efektywności produkcji rybackiej w warunkach kontrolowanych

Analizuje skład pokarmu naturalnego u wybranych gatunków ryb przy użyciu metod ilościowych i jakościowych

Kompetencje społeczne:

Rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej odżywiania się ryb i ich pokarmu naturalnego

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywną ocenę na zakończenie kursu student uzyskuje na podstawie:

Ćwiczenia: zaliczenie w formie pisemnego testu jednokrotnego wyboru,

Wykłady: zaliczenie w formie pisemnego testu jednokrotnego wyboru.

Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi udzielić poprawnych odpowiedzi na poziomie:

3.0 (dst) - 55-60% wszystkich odpowiedzi,

3,5 (dst+) - 61-70% wszystkich odpowiedzi,

4,0 (db) - 71-80% wszystkich odpowiedzi,

4,5 (bd+) - 81-90% wszystkich odpowiedzi,

5,0 (bdb) - powyżej 90% wszystkich odpowiedzi.

Udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)