Pokarm naturalny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.POK9.NI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pokarm naturalny |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie informacji dotyczących rodzajów pokarmu naturalnego ryb, sposobów jego pozyskiwania przez ryby, zmienności jego składu i ilości a także charakteryzacji i metod hodowli organizmów, które mogą być wykorzystywane jako pokarm. |
Pełny opis: |
Wykłady dotyczyć będą zróżnicowania pokarmu naturalnego i jego zmienności, upodobań pokarmowych różnych gatunków ryb, wybiórczości pokarmowej jak również wewnątrz i międzygatunkowych zależności troficznych. Omówione zostaną także sposoby określania ilości i składu zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego. Zajęcia ćwiczeniowe pozwolą na charakteryzację różnych gatunków ryb pod względem rodzaju pobieranego pokarmu oraz morfologicznych, anatomicznych i fizjologicznych przystosowań do pozyskiwania określonego rodzaju pokarmu a także sposobów badanie jego składu. Tematyka wykładów: : Wielkościowe i jakościowe zróżnicowanie pokarmu naturalnego ryb Zmienność składu pokarmu naturalnego Euryfagia i stenofagia Klasyfikacja pokarmu ze względu na jego znaczenie w odżywianiu i preferencje pokarmowe ryb Wybiórczość pokarmowa i czynniki warunkujące dostępność pokarmu Metody badania składu i sposoby określania ilości zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego Wewnątrzgatunkowe i międzygatunkowe interakcje pokarmowe Pokarm naturalny wybranych gatunków ryb Tematyka ćwiczeń: Ryby bentosożerne i detrytusożerne Ryby planktonożerne Ryby drapieżne Ryby roślinożerne Plankton roślinny i metody jego produkcji Skąposzczety jako pokarm naturalny i metody ich hodowli Wrotki jako pokarm naturalny i metody ich hodowli Skorupiaki planktonowe jako pokarm ryb i metody ich hodowli Badanie składu pokarmu ryb |
Literatura: |
Brylińska M. - Ryby Słodkowodne Polski - Wydawnictwo Naukowe PWN 2000 Stańczykowska A. - Zwierzęta Bezkręgowe Naszych Wód - WSiP 1986 Allan D. J. - Ekologia Wód Płynących - Wydawnictwo Naukowe PWN 1998 Mikulski J. - Biologia Wód Śródlądowych - Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1982 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Charakteryzuje czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność Opisuje metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego Umiejętności: Potrafi określić składniki pokarmu zasadniczego i okolicznościowego u cennych gospodarczo gatunków ryb w zależności od ich trybu życia i miejsca występowania Wykorzystuje metody hodowli organizmów roślinnych i zwierzęcych do zwiększania efektywności produkcji rybackiej w warunkach kontrolowanych Analizuje skład pokarmu naturalnego u wybranych gatunków ryb przy użyciu metod ilościowych i jakościowych Kompetencje społeczne: Rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej odżywiania się ryb i ich pokarmu naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywną ocenę na zakończenie kursu student uzyskuje na podstawie: Ćwiczenia: zaliczenie w formie pisemnego testu jednokrotnego wyboru, Wykłady: zaliczenie w formie pisemnego testu jednokrotnego wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi udzielić poprawnych odpowiedzi na poziomie: 3.0 (dst) - 55-60% wszystkich odpowiedzi, 3,5 (dst+) - 61-70% wszystkich odpowiedzi, 4,0 (db) - 71-80% wszystkich odpowiedzi, 4,5 (bd+) - 81-90% wszystkich odpowiedzi, 5,0 (bdb) - powyżej 90% wszystkich odpowiedzi. Udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.