Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.HOB.SI.HZOTY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła. Czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła. Technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Praca hodowlana nad bydłem. Efekty kształcenia: Wykorzystanie znajomości ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła. Zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania bydła w kontekście dobrostanu. Umiejętność korzystania z dokumentacji hodowlanej w prowadzeniu pracy hodowlanej i w zarządzaniu stadem bydła. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Semestr V 01. Wprowadzenie do przedmiotu- ; omówienie tematyki wykładów i zalecanej literatury. 02. Pochodzenie, udomowienie i geograficzne rozmieszczenie bydła. 03. Gospodarcze znaczenie chowu bydła. 04. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. 05. Mleczne rasy bydła. 06. Mięsne rasy bydła. 07. Rasy bydła użytkowane w Polsce. 08. Laktacja u krów. 09. Czynniki wpływające na wydajność mleczną krów. 10. Wybrane aspekty żywienia krów mlecznych. 11. Systemy utrzymania krów mlecznych. 12. Technologie produkcji mleka. 13. Normy jakościowe mleka i urzędowe unormowania produkcji mleka. 14. Odchów cieląt. 15. Odchów jałówek i buhajków hodowlanych. Tematyka ćwiczeń Semestr V 01. Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. 02. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne, indeksy pokrojowe. 03. Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze. 04. Metody oceny pokroju, obliczanie indeksów pokrojowych. 05. Ocena zdolności wydojowej krów. 06. Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju. 07. Systemy doju mechanicznego, pokaz doju - ćwiczenia praktyczne w oborze. 08. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów - ocena przebiegu laktacji. 09. Wskaźniki reprodukcji bydła - ocena reprodukcji stada. 10. Żywienie cieląt i jałowizny - układanie dawek pokarmowych. 11. Żywienie krów mlecznych - układanie dawek pokarmowych. 12. Żywienie bydła opasowego - układanie dawek pokarmowych. 13. Żywienie buhajów rozpłodowych - układanie dawek pokarmowych. 14. Projektowanie bazy paszowej dla poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych bydła. 15. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne ćwiczenia praktyczne. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz - Hodowla i użytkowanie bydła.? Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005. 2. Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. - Chów i hodowla zwierząt Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3. Grodzki Henryk - Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich Warszawa, SGGW 2005. 4. Kaczmarek Antoni - Hodowla bydła - Wydawnictwo AR w Poznaniu 2005. 5. Reklewski Zygmunt - Chów i hodowla bydła Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993. 6. Węglarz Andrzej 2003 - Hodowla bydła - skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie. 7. Grodzki H. 1999 - Żywienie i wychów cieląt i jałówek hodowlanych? OWH, Sp-nia Pracy, Warszawa. 8. Nałęcz- Tarwacka T. 1997 - Chów bydła w małym gospodarstwie MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: Definiuje metody i efekty pracy hodowlanej Posiada szczegółową wiedzę z zakresu chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania Opisuje podstawowe technologie produkcji zwierzęcej UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: Potrafi dokonać wyboru odpowiedniej rasy bydła w zależności od kierunku produkcji. Dostosowuje system utrzymania i żywienia do wymagań zwierząt. Posługuje się dokumentacją hodowlaną oraz programami komputerowymi pomocnymi w zarządzaniu stadem bydła. KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: W sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących prac projektowych Wykazuje się kreatywnością w pracy zespołowej, potrafi przewodzić grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 50% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.