Chów i hodowla karpia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.CHK2.SI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla karpia |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi: historii chowu i hodowli karpi w Polsce i na świecie, charakterystyki stawów karpiowych, bilansu wodnego gospodarstwa stawowego, bilansu tlenowego stawów karpiowych, narzędzi używane w gospodarstwie karpiowym, metod podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych (osuszania i uprawy dna stawowego, obsiewów, wapnowania, nawożenia mineralnego i organicznego stawów karpiowych), roli pokarmu naturalnego w żywieniu karpi, metod zwiększania zasobów pokarmowych w stawach przy zmiennych liczebnie obsadach ryb, zasad żywienia karpi w stawach na różnych poziomach produkcji, trzyletniego i dwuletniego cyklu produkcyjnego karpia, zimowania ryb, podstawowych pojęć z zakresu normowania obsad karpia, podstawowej wiedzy na temat chorób ryb karpiowatych, aktualnych trendów w gospodarce karpiowej w Polsce. |
Pełny opis: |
Tematy wykładów: Nawożenie mineralne i organiczne stawów Zwalczanie twardej roślinności i napowietrzanie Pokarm naturalny karpia Żywienie karpi w niskointensywnym i intensywnym systemie chowu Metody produkcji karpia Chów karpia w systemie dwu- i trzyletnim Zimowanie ryb Podstawowe pojęcia z zakresu chowu i normowania obsad karpia Tematy ćwiczeń: Wpływ odłowów, transportu oraz sposobów przetrzymywania na jakość mięsa karpia. Urządzenia do odłowu ryb i metody ich odłowu. Odłowy kontrolne w stawach karpiowych. Metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów. Zabiegi agrotechniczne na stawach karpiowych. Roślinność wodna w stawie oraz metody jej zwalczania. Dezynfekcja stawów i sprzętu. Transport ryb. Zimowanie i magazynowanie ryb, obliczanie powierzchni zimochowów. Odłów zimochowów, obsady stawów kroczkowych i towarowych. Tarło karpia. Odłów wylęgu z tarlisk obsada pierwszych przesadek. Odłów narybku letniego karpia. Harmonogram prac w gospodarstwie karpiowym. Dokumentacja stawowa i gospodarczo-finansowa Zajęcia terenowe - PAN Zakład Doświadczalny w Gołyszu |
Literatura: |
Literatura: Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza „Hoża”.1997 Rybactwo śródlądowe. Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 Poradnik hodowcy karpia. A. Piler KZKR Kraków . 1980 Rybactwo stawowe. Bieniarz K., Epler P. Wyd. I Skrypt AR. 1989 Intensywna produkcja ryb. W. Steffens. PWRiL. 1986 Carp and pond fish culture – L. Horvath, G. Tamas, C. Seagrave Fishing New Books (Blackwell Science 2002 Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda. 2004 . Wydawnictwo IRS. Rybactwo stawowe. J. Guziur, H. Białowąs, W. Milczarzewicz. 2003. Oficyna Wydawnicza "Hoża" - Warszawa Poradnik hodowcy ryb Janusz Guziur, Małgorzata Woźniak, Mariusz Szmyt, Ewa Siemianowska. Wydawnictwo PWRiL 2016 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii i zootechniki dostosowaną do zakresu kierunku ichtiologia i rybactwo śródlądowe, posiada wiedzę dotyczącą kształtowania zespołów ryb w wodach śródlądowych i wpływu gospodarki karpiowej na ekosystemy wodne, rozumie złożoność systemów biologicznych na różnych poziomach organizacji, ze szczególnym uwzględnieniem ekosystemu stawowego. Umiejętności Student potrafi definiować, analizować i rozwiązywać problemy i krytyczne etapy produkcji karpiowej, ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji produkcji i dbałości o stan środowiska przyrodniczego, przeprowadza naturalny i kontrolowany rozród karpia, dopasowując techniki i metody do wymagań gatunku oraz potrzeb gospodarki rybackiej, samodzielnie dobiera system żywienia, rodzaj paszy oraz dawki pokarmowe stosowne dla karpi i poziomu intensyfikacji produkcji rybackiej. Kompetencje społeczne Student rozumie pojęcie etyki zawodowej oraz ma świadomość odpowiedzialności za wykonywane działania, potrafi ocenić ryzyko intensyfikacji produkcji karpia i podejmuje działania ograniczające degradację ekosystemów wodnych i od wody zależnych, ma świadomość ekonomicznych uwarunkowań działalności rybackiej i potrafi optymalizować realizowaną gospodarkę. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia Oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady • egzamin pisemny (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.