Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.4s.BYD.NI.HZONZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika niestacjonarne I stopnia IV sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma za zadanie zaznajomić studentów z zasadami chowu i hodowli bydła. Omówione zostaną rasy bydła oraz kierunki użytkowania i systemy utrzymania różnych kategorii bydła, metody oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej a także praca hodowlana w stadzie. |
Pełny opis: |
Wykłady: Pochodzenie i udomowienie bydła Gospodarcze znaczenie chowu i hodowli bydła. Perspektywy hodowli bydła w kraju i na świecie. Typy konstytucyjne i użytkowe bydła. Przydatność ras bydła do mlecznego użytkowania Mięsne rasy bydła. Ocena użytkowości mlecznej bydła Laktacja u krów. Czynniki wpływające na wydajność i skład mleka krów. Czynniki wpływające na jakość mleka Ocena użytkowości mięsnej bydła Czynniki wpływające na zdolność opasową Wartość rzeźna bydła. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła. Praca hodowlana w stadzie bydła. Metody hodowlane w doskonaleniu bydła Krzyżowanie towarowe bydła Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych. Programy hodowlane dla bydła ras mlecznych i mięsnych. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce. Ćwiczenia: Ogólny i szczegółowy pokrój bydła. Określanie wieku, masy ciała, pomiary zoometryczne. Ocena pokroju, ćwiczenia praktyczne w oborze. Metody oceny pokroju, obliczanie indeksów pokrojowych. Ocena zdolności wydojowej krów. Higiena pozyskiwania mleka, sposoby doju. Systemy doju mechanicznego, pokaz doju - ćwiczenia praktyczne w oborze. Wskaźniki użytkowości mlecznej krów - ocena przebiegu laktacji. Wskaźniki reprodukcji bydła - ocena reprodukcji stada. Żywienie cieląt i jałowizny - układanie dawek pokarmowych. Żywienie krów mlecznych - układanie dawek pokarmowych. Żywienie bydła opasowego - układanie dawek pokarmowych. Żywienie buhajów rozpłodowych - układanie dawek pokarmowych. Baza paszowa dla poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych bydła. Pomieszczenia dla bydła, systemy utrzymania, wymogi sanitarno-zoohigieniczne - ćwiczenia praktyczne. Ocena użytkowości mlecznej bydła. Ocena użytkowości mięsnej bydła. Ocena użytkowości w stadach bydła mięsnego Sposoby identyfikacji zwierząt. Rozdanie i omówienie założeń do projektu. Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej bydła. Warunki wpisu bydła mlecznego do ksiąg. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Litwińczuk Z., Szulc T. Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL, 2005. 2. Węglarz A. Hodowla bydła Wyd. AR w Krakowie 2003. 3. Grodzki H. Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW Warszawa, 2005. Uzupełniająca: 1.Guliński P. Bydło domowe. PWN, 2017. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: -metody i efekty pracy hodowlanej -zakres chowu i hodowli bydła, zarówno w odniesieniu do mlecznego i mięsnego kierunku użytkowania -podstawowe technologie produkcji mleka i żywca wołowego -szczegółowe zasady chowu i hodowli bydła -czynniki wpływające na efektywność produkcji mleka i żywca wołowego UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: -dokonać wyboru odpowiedniej rasy bydła w zależności od kierunku produkcji. -dostosować system utrzymania i żywienia do wymagań kategorii wiekowych i produkcyjnych bydła. -posługiwać się dokumentacją hodowlaną w zarządzaniu stadem bydła. -wykonać projekt fermy bydła mlecznego lub mięsnego KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: -rozwiązywania problemów dotyczących prac projektowych, jak również własnych działań w zakresie studiowanego kierunku -kreatywnego działania w pracy zespołowej a także przewodzenia grupie pełniąc w niej różne role |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania testowe; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia Na ocenę pozytywną należy prawidłowo i odpowiedzieć na 60% pytań z kolokwium zaliczeniowego; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń i projektu w ocenie końcowej wynosi 40% . |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 40 godzin
Ćwiczenia projektowe, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Prowadzący grup: | Michał Kmiecik, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 40 godzin
Ćwiczenia projektowe, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 40 godzin
Ćwiczenia projektowe, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 40 godzin
Ćwiczenia projektowe, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Prowadzący grup: | Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.