Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie produkcji karm przemyslowych dla ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.3s.TEC9.SMN.HRBRY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie produkcji karm przemyslowych dla ryb
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi sposobami i metodami produkcji karm przemysłowych dla ryb. W trakcie zajęć zostaną omówione mierniki wartości pokarmowej pasz i analizy chemiczne wykorzystywane do oceny przydatności paszowej środków żywienia zwierząt, przemysłowe metody uszlachetniania i przygotowania pasz przed skarmianiem oraz maszyny i urządzenia do ich przemysłowego wytwarzania. Zostanie także przeprowadzony przegląd i porównanie różnych technologii produkcji mieszanek paszowych oraz sposobów ich bilansowania i skarmiania. W ramach przedmiotu zostaną omówione możliwości wykorzystania w tym celu standardowych arkuszy kalkulacyjnych, jak również specjalistycznych programów komputerowych. Po zakończeniu kursu użytkownik będzie potrafił ułożyć i zinterpretować mieszankę paszową dla ryb, z wykorzystaniem różnych narzędzi i programów informatycznych.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Wprowadzenie do zagadnienia. Mierniki wartości pokarmowej pasz i analizy chemiczne wykorzystywane do oceny przydatności paszowej środków żywienia zwierząt.

2. Podział pasz. Pasze treściwe gospodarskie, produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego oraz pasze przemysłowe - omówienie przydatności paszowej dla ryb.

3. Czynniki decydujące o jakości i wartości pokarmowej pasz. Przemysłowe metody uszlachetniania oraz przygotowania pasz. 2 godz.

4. Mieszanki treściwe dla ryb. Podział i zasady doboru komponentów paszowych. Sposoby bilansowania.

5. Przegląd i porównanie przemysłowych technologii produkcji mieszanek paszowych.

6. Maszyny i urządzenia do przemysłowej produkcji pasz.

7. Systemy skarmiania mieszanek treściwych.

Ćwiczenia:

1. Przegląd programów komputerowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Omówienie programów do bilansowania mieszanek treściwych: Winmix, Hybrymin, Spartan, Dawka.

2. Programy stosowane w mieszalniach pasz do optymalizacji procesu produkcji. Zasady budowy programów do optymalizacji składu mieszanek treściwych.

3. Sposoby obliczeń mieszanek paszowych z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego EXCEL.

4. Optymalizacja składu mieszanek treściwych dla ryb z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania.

5. Przygotowanie własnego projektu organizacji żywienia ryb karpiowatych i łososiowatych.

6. Zaliczenie.

Literatura:

1. Specjalistyczne czasopisma branżowe.

2. Technologia produkcji mieszanek paszowych. Grochowicz J., W-wa PWRiL 1996.

2. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2004.

3. Pasze. Praca zbiorowa pod red. J. Chachułowej. SGGW, Warszawa 1996.

4. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. Hanczakowski P. i wsp., IZ, Kraków 2001.

5. Micek P. 2015. Żywienie ryb. [W] Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz. PWN Warszawa, 450-470.

Efekty uczenia się:

- Student zostanie zaznajomiony z nowoczesnymi technologiami produkcji pasz przemysłowych.

- Wykaże znajomość podstawowych metod konserwacji, przygotowania, uszlachetniania i skarmiania pasz.

- Posiądzie umiejętność organizacji bazy paszowej dla produkcji pasz przemysłowych.

- Będzie potrafił zaplanować produkcję pasz przemysłowych, a także sporządzać receptury mieszanek paszowych.

- Będzie potrafi zaplanować produkcję mieszanek treściwych i organizację zadawania pasz w gospodarstwach rybackich.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W - wiedza, U - umiejętności lub K - kompetencje) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)