Technologie produkcji karm przemyslowych dla ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.TEC9.SMN.HRBRY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie produkcji karm przemyslowych dla ryb |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi sposobami i metodami produkcji karm przemysłowych dla ryb. W trakcie zajęć zostaną omówione mierniki wartości pokarmowej pasz i analizy chemiczne wykorzystywane do oceny przydatności paszowej środków żywienia zwierząt, przemysłowe metody uszlachetniania i przygotowania pasz przed skarmianiem oraz maszyny i urządzenia do ich przemysłowego wytwarzania. Zostanie także przeprowadzony przegląd i porównanie różnych technologii produkcji mieszanek paszowych oraz sposobów ich bilansowania i skarmiania. W ramach przedmiotu zostaną omówione możliwości wykorzystania w tym celu standardowych arkuszy kalkulacyjnych, jak również specjalistycznych programów komputerowych. Po zakończeniu kursu użytkownik będzie potrafił ułożyć i zinterpretować mieszankę paszową dla ryb, z wykorzystaniem różnych narzędzi i programów informatycznych. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wprowadzenie do zagadnienia. Mierniki wartości pokarmowej pasz i analizy chemiczne wykorzystywane do oceny przydatności paszowej środków żywienia zwierząt. 2. Podział pasz. Pasze treściwe gospodarskie, produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego oraz pasze przemysłowe - omówienie przydatności paszowej dla ryb. 3. Czynniki decydujące o jakości i wartości pokarmowej pasz. Przemysłowe metody uszlachetniania oraz przygotowania pasz. 2 godz. 4. Mieszanki treściwe dla ryb. Podział i zasady doboru komponentów paszowych. Sposoby bilansowania. 5. Przegląd i porównanie przemysłowych technologii produkcji mieszanek paszowych. 6. Maszyny i urządzenia do przemysłowej produkcji pasz. 7. Systemy skarmiania mieszanek treściwych. Ćwiczenia: 1. Przegląd programów komputerowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Omówienie programów do bilansowania mieszanek treściwych: Winmix, Hybrymin, Spartan, Dawka. 2. Programy stosowane w mieszalniach pasz do optymalizacji procesu produkcji. Zasady budowy programów do optymalizacji składu mieszanek treściwych. 3. Sposoby obliczeń mieszanek paszowych z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego EXCEL. 4. Optymalizacja składu mieszanek treściwych dla ryb z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania. 5. Przygotowanie własnego projektu organizacji żywienia ryb karpiowatych i łososiowatych. 6. Zaliczenie. |
Literatura: |
1. Specjalistyczne czasopisma branżowe. 2. Technologia produkcji mieszanek paszowych. Grochowicz J., W-wa PWRiL 1996. 2. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2004. 3. Pasze. Praca zbiorowa pod red. J. Chachułowej. SGGW, Warszawa 1996. 4. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. Hanczakowski P. i wsp., IZ, Kraków 2001. 5. Micek P. 2015. Żywienie ryb. [W] Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz. PWN Warszawa, 450-470. |
Efekty uczenia się: |
- Student zostanie zaznajomiony z nowoczesnymi technologiami produkcji pasz przemysłowych. - Wykaże znajomość podstawowych metod konserwacji, przygotowania, uszlachetniania i skarmiania pasz. - Posiądzie umiejętność organizacji bazy paszowej dla produkcji pasz przemysłowych. - Będzie potrafił zaplanować produkcję pasz przemysłowych, a także sporządzać receptury mieszanek paszowych. - Będzie potrafi zaplanować produkcję mieszanek treściwych i organizację zadawania pasz w gospodarstwach rybackich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W - wiedza, U - umiejętności lub K - kompetencje) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.