Paszoznawstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.PASZ.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Paszoznawstwo |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika III sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot dostarcza wiedzę i umiejętności z zakresu podstaw podziału, produkcji i ewaluacji jakościowej pasz. W ramach przedmiotu omawiane są również zagadnienia związane z przydatnością paszową środków żywienia zwierząt dla różnych gatunków zwierząt. |
Pełny opis: |
Kryteria podziału pasz. Pobieranie próbek pasz do analizy chemicznej oraz metody oznaczania składników pokarmowych. Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego jako surowce paszowe - uregulowania prawne. Metody konserwacji pasz i technologie produkcji pasz objętościowych. Komponenty paszowe i ich przydatność do produkcji mieszanek treściwych. Przemysłowe i gospodarskie metody przygotowania i uszlachetniania pasz przed skarmianiem. Substancje antyodżywcze i szkodliwe występujące w paszach. Podstawy prawa paszowego. Ćwiczenia: Laboratorium paszowe - protokół pobierania próbek, rejestracji i oznaczania współczynnika podsuszenia. Laboratorium paszowe - oznaczanie zawartości składników pokarmowych w paszach. Planowanie produkcji pasz objętościowych w gospodarstwie - pastwiska, siana i kiszonki. Metody oceny jakości pasz objętościowych. Rozpoznawanie pasz treściwych i ocena ich przydatności w żywieniu zwierząt techniką NIRS. Mieszalnia pasz - ćwiczenia terenowe. Preliminarz i bilans paszowy gospodarstwa. |
Literatura: |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2015. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Kamiński i wsp., AR Kraków 1995. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. P. Hanczakowski i wsp., IZ, Kraków 2001 Micek P., Kulig B, Woźnica P., A. Sajdak. 2012. The nutritive value for ruminants of faba bean (Vicia faba) seeds and naked oat (Avena nuda) grain cultivated in an organic farming system. Journal of Animal and Feed Sciences, 21, 773–786 Micek P. 2013. Żywieni bydła mięsnego. [W] Bydło mięsne - poradnik dla hodowców. Praca zbiorowa. Wydawca Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Druk Poligraf, Warszawa, 87-112. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Uczestnik zna i rozumie metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych; znaczenie substancji antyodżywczych i ksenobiotyków występujących w paszach oraz ich wpływ na organizmy zwierząt. Umiejętności: Uczestnik potrafi: Oceniać jakość i wartość pokarmową pasz oraz wykonać ich bilans. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin składa się z części teoretycznej i praktycznej. Część teoretyczna - test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Część praktyczna – rozpoznawanie pasz. Udział oceny z wykładów w ocenie końcowej z przedmiotu wynosi 50%. Zaliczenie odbywa się na podstawie ocen z kolokwiów oraz ewaluacji praktycznych umiejętności nabytych w trakcie ćwiczeń. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej z przedmiotu wynosi 50%. |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Jarosław Kański, Olga Lasek, Piotr Micek, Marta Sabatowicz, Agnieszka Waliczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Jarosław Kański, Piotr Micek, Marta Sabatowicz, Agnieszka Waliczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Jarosław Kański, Olga Lasek, Piotr Micek, Agnieszka Waliczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Klaudia Beleć, Jarosław Kański, Olga Lasek, Piotr Micek, Agnieszka Waliczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.