Fizjologia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.FIZZW.SI.HZOHY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia zwierząt | ||
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
5.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Omawiana jest czynność układów: nerwowego, krwionośnego, mięśniowego, oddechowego, pokarmowego, wydzielniczego i rozrodczego. Charakterystyka procesów: homeostaza, odporność, termoregulacja, gospodarka wodno-mineralna, rytmy biologiczne, zachowania behawioralne, laktacja. Podstawowa wiedza o procesach życiowych zachodzących w organizmie zwierzęcym. Rozumienie praw kierujących funkcjonowaniem zdrowego organizmu zwierząt. Rozumienie homeostazy i jej roli w organizmie zwierząt |
||
Pełny opis: |
Ogólne i komórkowe podstawy fizjologii. Homeostaza Krew -Hematopoeza. Krążenie Układ odpornościowy Układ nerwowy , zmysły Termoregulacja i przemiana materii Oddychanie – Regulacja oddychania. Ośrodek oddechowy. Wentylacja płuc. Transport O2 i CO2. Trawienie – Ośrodek pokarmowy i jego regulacja. Trawienie w jamie gębowej, żołądku i jelitach Wchłanianie; zasady i mechanizm. Wchłanianie w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Fizjologia rozrodu i laktacji Rytmy biologiczne. Zegar biologiczny Krew: hematokryt, roztwory anizotoniczne, hemoliza Krew: liczenie erytrocytów i leukocytów Krew: biały obraz krwi Krew: hemoglobina, krzepnięcie krwi, grupy krwi Krążenie: praca serca, krążenie krwi, ciśnienie krwi Układ nerwowy: przewodzenie w nerwie, łuk odruchowy, odruch Układ nerwowy: zmysły Oddychanie: preparat płucny, spirometria Mięśnie: mięśnie prążkowane i gładkie, rodzaje skurczów Trawienie: jama gębowa, żołądek, jelita Trawienie: przeżuwacze Nerka: składniki moczu, mocz patologiczny |
||
Literatura: |
Tadeusz Krzymowski - Fizjologia zwierząt Władysław Traczyk- Zarys fizjologii człowieka |
||
Efekty uczenia się: |
Rozróżnia budowę komórek i tkanek oraz układów anatomicznych podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych , opisuje wybrane procesy fizjologiczne organizmu zwierzęcego, ma wiedzę z inżynierii tkankowej, ma wiedzę w zakresie biochemii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej Posiada podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania układu immunologicznego organizmów zwierzęcych, opisuje i definiuje rolę układu odpornościowego w utrzymaniu homeostazy Opisuje budowę, funkcję i rozwój organizmów na różnych poziomach organizacji życia |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Metoda -pisemny egzamin z wykładów. Pisemne zaliczenia z ćwiczeń laboratoryjnych, obecność obowiązkowa Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych -wiedza, umiejętności i kompetencje- efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krystyna Koziec | |
Prowadzący grup: | Piotr Antos, Krystyna Koziec, Mirosław Kucharski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.