Chów i hodowla karpia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.3s.CHK1.NI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla karpia |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi: historii chowu i hodowli karpi w Polsce i na świecie, charakterystyki stawów karpiowych, bilansu wodnego gospodarstwa stawowego, bilansu tlenowego stawów karpiowych, narzędzi używane w gospodarstwie karpiowym, metod podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych (osuszania i uprawy dna stawowego, obsiewów, wapnowania, nawożenia mineralnego i organicznego stawów karpiowych), roli pokarmu naturalnego w żywieniu karpi, metod zwiększania zasobów pokarmowych w stawach przy zmiennych liczebnie obsadach ryb, zasad żywienia karpi w stawach na różnych poziomach produkcji, trzyletniego i dwuletniego cyklu produkcyjnego karpia, zimowania ryb, normowania obsad karpia, chorób ryb karpiowatych, aktualnych trendów w gospodarce karpiowej w Polsce. |
Pełny opis: |
Tematy wykładów: Historia chowu i hodowli karpia; rasy i odmiany karpia Urządzenia techniczne w gospodarstwie karpiowym Rodzaje stawów karpiowych Bilans wodny gospodarstwa karpiowego Bilans tlenowy stawów karpiowych Podnoszenie wydajności naturalnej stawów Osuszanie dna stawowego, uprawy mechaniczne dna i obsiewy Wapnowanie stawów Nawożenie mineralne i organiczne stawów Tematy ćwiczeń: Biologia i zalety hodowlane karpia. Staw jako środowisko chowu ryb. Budowle i urządzenia hydrotechniczne. Kategorie stawów w gospodarstwie karpiowym. Metody chowu – projektowanie nurtów hodowlanych. Metody oceny wydajności naturalnej – obliczanie wydajności naturalnej stawów. Planowanie obsad stawów dla poszczególnych grup wiekowych karpia przy określonym poziomie intensywności produkcji i wydajności naturalnej. Metody produkcji materiału obsadowego karpia. Technologia produkcji karpia towarowego. Chów karpia w obsadach mieszanych i wielogatunkowych. Żywienie karpi – rodzaje pasz, przygotowanie pasz, obliczanie wielkości dawki oraz preliminarz żywienia, metody zadawania paszy. |
Literatura: |
Literatura: Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza „Hoża”.1997 Rybactwo śródlądowe. Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 Poradnik hodowcy karpia. A. Piler KZKR Kraków . 1980 Rybactwo stawowe. Bieniarz K., Epler P. Wyd. I Skrypt AR. 1989 Intensywna produkcja ryb. W. Steffens. PWRiL. 1986 Carp and pond fish culture – L. Horvath, G. Tamas, C. Seagrave Fishing New Books (Blackwell Science 2002 Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda. 2004 . Wydawnictwo IRS. Rybactwo stawowe. J. Guziur, H. Białowąs, W. Milczarzewicz. 2003. Oficyna Wydawnicza "Hoża" - Warszawa Poradnik hodowcy ryb Janusz Guziur, Małgorzata Woźniak, Mariusz Szmyt, Ewa Siemianowska. Wydawnictwo PWRiL 2016 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii i zootechniki dostosowaną do zakresu kierunku ichtiologia i rybactwo śródlądowe, posiada wiedzę dotyczącą kształtowania zespołów ryb w wodach śródlądowych i wpływu gospodarki karpiowej na ekosystemy wodne, rozumie złożoność systemów biologicznych na różnych poziomach organizacji, ze szczególnym uwzględnieniem ekosystemu stawowego. Umiejętności Student potrafi krytycznie przeanalizować gospodarkę karpiową a następnie formułuje wnioski i zalecenia dotyczące jej racjonalizacji, posiada zdolność dokonywania oceny wpływu akwakultury na środowisko przyrodnicze i zoptymalizowania metod i technik zgodnie z ideami zrównoważonego rozwoju, potrafi definiować, analizować i rozwiązywać problemy i krytyczne etapy produkcji karpiowej, ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji produkcji i dbałości o stan środowiska przyrodniczego, potrafi dokonać charakterystyki hydrologicznej, biologicznej i rybackiej stawów, przeprowadzić ich bonitację, a następnie zoptymalizować gospodarkę rybacką pod kątem zrównoważonego rozwoju. Kompetencje społeczne Student rozumie pojęcie etyki zawodowej oraz ma świadomość odpowiedzialności za wykonywane działania, potrafi ocenić ryzyko intensyfikacji produkcji karpia i podejmuje działania ograniczające degradację ekosystemów wodnych i od wody zależnych, ma świadomość ekonomicznych uwarunkowań działalności rybackiej i potrafi optymalizować realizowaną gospodarkę. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia Oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady • egzamin pisemny (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.