Ustawodawstwo zootechniczne i weterynaryjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.UZW.SI.HZOKY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ustawodawstwo zootechniczne i weterynaryjne |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Znajomość obowiązującego prawa stanowi podstawowy wymóg podejmowania prawidłowych decyzji w działalności gospodarczej. Podstawowym celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z różnymi aspektami postępowania ze zwierzętami w ujęciu prawnym. Dla osiągnięcia tego celu przybliżone zostaną ważniejsze akty prawne (ustawy i rozporządzenia) regulujących różne dziedziny produkcji zwierzęcej. Słuchacze będą mogli samodzielnie wyszukiwać niezbędne informacje prawne wraz z ich elementarnym rozumieniem i zastosowaniem |
Pełny opis: |
Relacje człowiek - zwierzę w ujęciu historyczno-prawnym i filozoficzno etycznym. Podstawowe pojęcia prawne i akty normatywne. Światowa Deklaracja Praw Zwierzęcia UNESCO 1978r., Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z 1928r Ustawa o ochronie zwierząt (1997 r. Dz.U. 111, poz. 724 z późn. zm.) Ustawa o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich Ustawa ośrodkach żywienia zwierząt, tzw. „prawo paszowe” Ustawa o ochronie zwierząt wykorzystywanych w celach naukowych i edukacyjnych Prawo łowieckie Ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt Ustawa o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej Ustawa o rolnictwie ekologicznym Ustawa o organizmach genetycznie modyfikowanych (GMO) Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej- ochrona wód, gruntów rolnych, ochrona krajobrazu i zachowanie bioróżnorodności Warunki utrzymania zwierząt gospodarskich w świetle obowiązujących aktów prawnych Ważniejsze rozporządzenia dotyczące różnych aspektów produkcji zwierzęcej |
Literatura: |
1. Brzóska F. Polskie ustawodawstwo paszowe w świetle przepisów Unii Europejskiej. Polskie Drobiarstwo 1997, s. 3-11. 2. Górski K. Transport zwierząt gospodarskich a ich dobrostan. Przegląd Hodowlany 2, 2000, s. 24-26. 3. Kamiński K. Drogi i bezdroża reformy hodowli. Przegląd Hodowlany 9, 2000, s.11-13. 4. Klocek C. Zwierzę w świetle prawa w ujęciu historycznym, Przegląd Hodowlany 2008 5. Mielczarek A.E., Klocek C.. Świnie przed sądem, Trzoda Chlewna 2, 2009, 17-18. 7. Mroczkowski S. Etyczne aspekty doświadczeń na zwierzętach. Przegląd Hodowlany 9, 1996, s. 1-3. 8. Mroczkowski S. Prawna ochrona zwierząt doświadczalnych. Przegląd Hodowlany 7, 2000, s. 1-3. 9. Prost E.K. Ubój rytualny. Medycyna Wet. 51 (12), 1995, s. 725-727. 10. Ustawa o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, Życie Wet. Zał. 11, 1997, s. 1-16. |
Efekty uczenia się: |
- wymienia i zna akty prawne regulujące postępowanie ze zwierzętami - opisuje strukturę organizacyjną instytucji uprawnionych do gospodarowania zwierzyną, zna idee łowiectwa - prawidłowo interpretuje i stosuje prawo hodowlane, weterynaryjne i żywnościowe obowiązujące w UE i Polsce - posiada umiejętność eliminacji, względnie ograniczania zagrożeń zdrowia publicznego wynikających z chorób odzwierzęcych - ocenia prawidłowość pozyskania, transportu i przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego pod kątem przepisów sanitarno-weterynaryjnych - formułuje, nazywa, opisuje i objaśnia zasady etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, pochodzącej z ferm zwierząt nieudomowionych - ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego - ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie – sprawdzian pisemny- do uzyskania pozytywnej oceny student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewidziano |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.