Technologie produkcji innych gatunków ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.TPI.SP.HROSY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie produkcji innych gatunków ryb |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Na zajęciach omówione zostaną sposoby przeprowadzania tarła naturalnego i sztucznego wybranych gatunków ryb hodowlanych. Przedstawione zostaną sposoby przetrzymywania ikry, oraz jej podchowu i transportu wylęgu, budowa oraz sposób działania różnych typów wylęgarni, urządzeń wylęgarniczych oraz aparatów do inkubacji ikry. W dalszej części modułu omówione zostaną zagadnienia dotyczące historii chowu ryb dodatkowych, celu i znaczenia chowu, korzyści hodowlanych i ekonomicznych dywersyfikacji produkcji karpia, wymagań hydrotechnicznych i środowiskowych, stawianych stawom karpiowym przeznaczonym do chowu ryb dodatkowych w polikulturze z karpiem. |
Pełny opis: |
Wykłady: Metody chowu ryb dodatkowych w gospodarstwach karpiowych Produkcja materiału zarybieniowego Technologia produkcji jesiotrów Wylęgarnictwo i larwikultura wybranych gatunków ryb Ćwiczenia: Wylęgarnictwo i larwikultura wybranych gatunków ryb |
Literatura: |
Bieniarz K., Epler P. Rozród ryb. LETTRA. Kraków, 1991 Brylińska M. (zbiorowa). Ryby słodkowodne Polski. Wydawnictwo Naukowe. PWN, Warszawa, 2000 Grodzinski Z. Anatomia i embriologia ryb. PWRiL. Warszawa. 1981 Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza „ HOŻA”, 2003. Guziur J. Chów ryb w małych stawach. Oficyna Wydawnicza „HOŻA”, 1997. Koch W., Bank O., Gunter J. Chów ryb w stawach. PWRiL, 1980. Szczerbowski J. Rybactwo śródlądowe. Wydawnictwo IRŚ Olsztyn, 2008 Wojda R. Karp chów i hodowla. IRŚ, 2004. Wołos A., Bnińska M. (Redakcja). Gospodarka korygonidami. Uwarunkowania i efektywność. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn, 1998 Zakęś Z., Demska-Zakęś K.,Wolnicki J. (Redakcja). Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn. 2006 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna narzędzia, techniki i metody połowu ryb oraz produkcji materiału zarybieniowego i obsadowego ryb Posiada gruntowną wiedzę z zakresu budowy i wyposażenia wylęgarni, produkcji rybackiej oraz oceny i wykorzystywania surowców pochodzących z akwakultury i rybołówstwa Objaśnia znaczenie i korzyści chowu ryb dodatkowych w polikulturze z karpiem Tłumaczy konieczność różnicowania asortymentu produkcji w celu zmniejszenia ryzyka w prowadzeniu działalności rybackiej Umiejętności: Przeprowadza naturalny i sztuczny rozród różnych gatunków ryb, inkubację ikry oraz podchów wylęgu Kompetencje społeczne: Rozumie pojęcie etyki zawodowej oraz ma świadomość odpowiedzialności za wykonywane działania Potrafi ocenić ryzyko intensyfikacji produkcji rybackiej i nadmiernej eksploatacji wód oraz podejmuje działania ograniczające degradację ekosystemów wodnych i od wody zależnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału. Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi, 3,5 (pdst) - 61-70%, 4,0 (db) - 71-80%, 4,5 (pdb) - 81-90%, 5,0 (bdb) - powyżej 90% Procentowy udział ocen z wykładów i ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi: wykłady 50% - ćwiczenia 50% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.