Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie produkcji innych gatunków ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.TPI.SP.HROSY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie produkcji innych gatunków ryb
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Na zajęciach omówione zostaną sposoby przeprowadzania tarła naturalnego i sztucznego wybranych gatunków ryb hodowlanych. Przedstawione zostaną sposoby przetrzymywania ikry, oraz jej podchowu i transportu wylęgu, budowa oraz sposób działania różnych typów wylęgarni, urządzeń wylęgarniczych oraz aparatów do inkubacji ikry.

W dalszej części modułu omówione zostaną zagadnienia dotyczące historii chowu ryb dodatkowych, celu i znaczenia chowu, korzyści hodowlanych i ekonomicznych dywersyfikacji produkcji karpia, wymagań hydrotechnicznych i środowiskowych, stawianych stawom karpiowym przeznaczonym do chowu ryb dodatkowych w polikulturze z karpiem.

Pełny opis:

Wykłady:

Metody chowu ryb dodatkowych w gospodarstwach karpiowych

Produkcja materiału zarybieniowego

Technologia produkcji jesiotrów

Wylęgarnictwo i larwikultura wybranych gatunków ryb

Ćwiczenia:

Wylęgarnictwo i larwikultura wybranych gatunków ryb

Literatura:

Bieniarz K., Epler P. Rozród ryb. LETTRA. Kraków, 1991

Brylińska M. (zbiorowa). Ryby słodkowodne Polski. Wydawnictwo Naukowe. PWN, Warszawa, 2000

Grodzinski Z. Anatomia i embriologia ryb. PWRiL. Warszawa. 1981

Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Rybactwo stawowe. Oficyna Wydawnicza

„ HOŻA”, 2003.

Guziur J. Chów ryb w małych stawach. Oficyna Wydawnicza „HOŻA”, 1997.

Koch W., Bank O., Gunter J. Chów ryb w stawach. PWRiL, 1980.

Szczerbowski J. Rybactwo śródlądowe. Wydawnictwo IRŚ Olsztyn, 2008

Wojda R. Karp chów i hodowla. IRŚ, 2004.

Wołos A., Bnińska M. (Redakcja). Gospodarka korygonidami. Uwarunkowania i efektywność. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn, 1998

Zakęś Z., Demska-Zakęś K.,Wolnicki J. (Redakcja). Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn. 2006

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Zna narzędzia, techniki i metody połowu ryb oraz produkcji materiału zarybieniowego i obsadowego ryb

Posiada gruntowną wiedzę z zakresu budowy i wyposażenia wylęgarni, produkcji rybackiej oraz oceny i wykorzystywania surowców pochodzących z akwakultury i rybołówstwa

Objaśnia znaczenie i korzyści chowu ryb dodatkowych w polikulturze z karpiem

Tłumaczy konieczność różnicowania asortymentu produkcji w celu zmniejszenia ryzyka w prowadzeniu działalności rybackiej

Umiejętności:

Przeprowadza naturalny i sztuczny rozród różnych gatunków ryb, inkubację ikry oraz podchów wylęgu

Kompetencje społeczne:

Rozumie pojęcie etyki zawodowej oraz ma świadomość odpowiedzialności za wykonywane działania

Potrafi ocenić ryzyko intensyfikacji produkcji rybackiej i nadmiernej eksploatacji wód oraz podejmuje działania ograniczające degradację ekosystemów wodnych i od wody zależnych

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie

pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału.

Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi,

3,5 (pdst) - 61-70%,

4,0 (db) - 71-80%,

4,5 (pdb) - 81-90%,

5,0 (bdb) - powyżej 90%

Procentowy udział ocen z wykładów i ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi:

wykłady 50% - ćwiczenia 50%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)