Nutrigenomika
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.2s.NUT.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nutrigenomika |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia II sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie słuchaczy w dziedzinę nutrigenomiki, omówienie zagadnień związanych z metodami żywieniowego sterowania rozwojem, metabolizmem i fizjologią zwierząt oraz metod molekularnych służących do badania wpływu czynników żywieniowych na organizmy. |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć Wykłady: Nutrigenomika – definicje, podstawowe pojęcia. Dogmaty i ograniczenia nutrigenomiki. Podstawowe narzędzia i metody stosowane w nutrigenomice . Przykłady badań nutrigenomicznych . Inne aspekty nutrigenomiki (aspekty prawne). „Żywienie zgodne z genami” Nutrigenomika – możliwości zastosowania w hodowli i chowie zwierząt gospodarskich. Modele zwierzęce stosowane w badaniach żywieniowych. Techniki molekularne w badaniach żywieniowych. Ćwiczenia: Metoda PCR i Metoda Real time PCR – ćwiczenia praktyczne. Prezentacja prac naukowych obejmujących swą tematyką zagadnienia nutrigenomiczne. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Nutritional genomics. Discovering the Path to Personalized Nutrition. 2006. Kaput J., Rodriguez R. L. Wiley- Interscience. 2. Nutritional genomics. Impact on Health and Disease. 2006. Brigelius-Flohé r., Joost H. G. Wiley- VCH. 3. Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA). Uzupełniająca: 1. Flaga J., Górka P., Kowalski Z.M., Kaczor U., Pietrzak P., Zabielski R. 2011. Insulin-like growth factors 1 and 2 (IGF-1 and IGF-2) mRNA levels in relation to the gastrointestinal tract (GIT) development in newborn calves. Pol. J. Vet. Sci. 4:605-613. 2. Flaga J., Z.M. Kowalski, P. Górka. 2012. The effect of age and the type of liquid feed on the insulin and insulin receptor isoforms mRNA expression in the jejunum of neonatal calves. J. Microb. Biotech. Food Sci. 2:324:328. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - absolwent: - Posiada wiedzę dotyczącą metodologii pracy doświadczalnej pozwalającą na projektowanie, prowadzenie i analizę wyników eksperymentów zakresu bioinżynierii i dziedzin pokrewnych, - Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu genomiki, proteomiki i regulacji ekspresji genów, - Posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu nutrigenomiki, nowoczesnych technologii produkcji, przygotowania i uszlachetniania pasz oraz metod i modeli badawczych stosowanych w badaniach żywieniowych, UMIEJĘTNOŚCI - absolwent: - Planuje i wykonuje doświadczenia nutrigenomiczne, analizuje i interpretuje uzyskane wyniki, wykorzystując odpowiednie narzędzia informatyczne i zasoby literatury, - Potrafi dobierać odpowiednie modele badawcze stosowane w eksperymentach żywieniowych oraz wykorzystać wiedzę z zakresu nutrigenomiki w celu optymalizacji żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących, KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent: - Zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie, potrafi organizować proces uczenia się innych osób, -Rozumie złożoność problemów decyzyjnych związanych z użytkowaniem zwierząt i jest świadom konieczności dokonania krytycznej oceny wyników zastosowania różnych metod i technik bioinżynieriach. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie – test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Projekt; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT CWL
ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jadwiga Flaga, Paweł Górka | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jadwiga Flaga | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jadwiga Flaga | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jadwiga Flaga | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.