Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

The basics of nutrigenomic

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.KZDa.B.SM.HZOXY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: The basics of nutrigenomic
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis:

The aim of this course is to familiarize student with basic definitions used in nutrigenomics, provide knowledge on how nutrients may affect gene expression and how this may affect our health, describe methods that can be used to investigate effect of nutrition on gene expression, as well as to provide examples of studies investigating interactions between nutrients and gene expression and practical implications of this discipline of science

Pełny opis:

This course will cover following topics:

1. History of nutritional studies and basic definitions

2. Molecular methods used in nutrigenomics

3. Nutrigenomics vs. nutrigenetics

4. Effect of nutrients on gene expression – mechanisms of action

5. Animal models in nutrigenomics

6. Nutrigenomics in our daily life

7. Nutrigenomics in animal production

8. Nutrigenomics and ethics

9. Practical classes in the lab

Literatura:

Nutritional genomics. Discovering the Path to Personalized Nutrition. 2006. Kaput J., Rodriguez R. L. Wiley- Interscience; Nutritional genomics. Impact on Health and Disease. 2006. Brigelius-Flohé r., Joost H. G. Wiley- VCH; Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-24
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Paweł Górka
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.