Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Experimental methods in animal science

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.GHZa.E.SM.HZOXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Experimental methods in animal science
Jednostka: Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis: (tylko po angielsku)

The aim of this course is to present how to prepare the experiments, perform statistical calculations on data obtained in these experiments and correctly interpret the results. Lectures begin with the reminding of the basic statistical terms. During next lectures some statistical tests used to verify the various hypotheses are discussed together with the assumptions needed for those test (t-test for two independent or paired samples, analysis of variance in a variety of classifications, post hoc tests, chi-square test, linear and multiple linear regressions, correlation, nonparametric tests). Classes are held in a computer lab where students analyze the experimental data using SAS programs.

Pełny opis: (tylko po angielsku)

Lectures:

Basic statistical terms

a) a population and a sample, a random sample

b) functions of sample (arithmetic mean, variance, standard

deviation, coefficient of variation, standard error)

c) a test and a hypothesis, types of tests and hypotheses, a level

of test significance, a critical region, two types of errors in

hypotheses testing

Testing of different hypotheses

a) the t-test for two independent or two paired samples

b) an one-way analysis of variance and the F-test

c) a two-way analysis of variance with/without an interaction

d) an analysis of experiments in randomized blocks and in a Latin

square

e) an analysis of variance in hierarchical classification

f) linear regressions

g) measures of relationships: Pearson and Spearman correlations

h) nonparametric tests

Classes:

Statistical analysis of data obtained in various experiments – a choice of an appropriate method of testing, calculations in SAS and correct interpretation of the SAS results

Literatura: (tylko po angielsku)

1. Snedecor G.W., Cochran W.G. – Statistical methods, Iowa State Univ. Press, 1989.

2. Elandt-Johnson R.C. – Probability models and statistical methods in genetics, J. Wiley & Sons, Inc., 1971.

3. Steel R., Torrie J. – Principles and procedures of statistics. A biometrical approach. 2nd edition. McGraw-Hill Kogakusha, Ltd., 1980.

Efekty uczenia się: (tylko po angielsku)

KNOWLEDGE:

1. The student knows and understands the basic statistical terms, concepts and tests and is able to use this knowledge in practice; 2. The student can prepare and analyze the simple experimental data

SKILLS:

1. The student is able to describe, analyze and interpret the phenomena occurred in the nature by using statistical methods learned during the course, 2. The student is able to use specialized computer programs for statistical analysis of data (e.g. SAS)

SOCIAL COMPETENCES:

1. The student knows the range of gained knowlegde and understands the need for continuous training, 2. The student is able to cooperate and work in a team and understands the need for systematic work

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

Written exam at the end of the course

Positive assessment is issued if the student obtains more than 50% of points on the exam

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Ptak
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)