Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.2s.EKO.SM.HZOBY.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i zarządzanie w przedsiębiorstwie
Jednostka: Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zdobycie podstawowej wiedzy o prowadzeniu przedsiębiorstw a głównie nabycie umiejętności w zakresie Zarządzania organizacją, prowadzenia analizy ekonomiczno-finansowej, planowania działalności przedsiębiorstwa i wykorzystania kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

- funkcje i zasoby przedsiębiorstwa,

- klasyfikacja przedsiębiorstw i istota działalności gospodarczej,

- zatrudnienie w przedsiębiorstwie, zarządzanie zasobami ludzkimi,

- makro i mikro otoczenie przedsiębiorstwa,

- modele przedsiębiorstw,

- kategorie produkcji, kosztów i zysków w przedsiębiorstwie,

- opłacalność i próg rentowności w zarządzaniu przedsiębiorstwem,

- analiza ekonomiczna – produkcyjna przedsiębiorstwa,

- planowanie działalności przedsiębiorstwa,

- opłata pracy w przedsiębiorstwie.

Literatura:

Wykaz literatury podstawowej;

• Żmija J. i inni; Zarządzanie i marketing w agrobiznesie. Wyd. Kraków,

2000 r.,s.311.

• Bednarski L. i inni; „Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa", Wyd. AE Wrocław,

• Koźmiński A.K.; „Zarządzanie, teoria i praktyka", W-wa, PWN, 1998,

• Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Praca zbiorowa pod redakcją J.Lichtarskiego, Wyd. AE we Wrocławiu, 1997.

Wykaz literatury uzupełniającej:

• Praca zbiorowa pod red. J.Żurka: Ekonomika i kierowanie rozwojem przedsiębiorstwa. Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 2003.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

-zna metody i narzędzia pozyskiwania danych i wykorzystywania ich do analizy i planowania,

- rozumie zachowania producentów, konsumentów i pracowników w organizacji,

- zna zasady tworzenia i planowania działalności firmy.

Umiejętności:

- potrafi zastosować odpowiednie metody i narzędzia do analizy i planowania zjawisk gospodarczych w mikroskali,

- potrafi sporządzić kalkulacje opłacalności i rentowności przedsiębiorstwa,

ocenia wyniki produkcyjne i ekonomiczne przedsiębiorstwa.

Kompetencje społeczne:

- potrafi dostrzegać zmiany w gospodarce oraz uznaje potrzebę doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności,

- ma przekonanie o sensie, wartości i potrzebie podejmowania działań gospodarczych.

Metody i kryteria oceniania:

ćwiczenia - kolokwium zaliczeniowe

wykłady- egzamin pisemny

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)