Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.TRA.NM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce nie spożywcze). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną |
Pełny opis: |
Idea produktów regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej Możliwości promowania i ochrony polskich produktów regionalnych Rasy rodzime zwierząt i ich znaczenie dla zachowania bioróżnorodności i ratowania zasobów genetycznych - możliwości wykorzystania Produkcja tradycyjnych wędlin wieprzowych: wędzonki, szynki suszone, produkty mniej trwałe Tradycyjna żywność obszarów wiejskich, lokalne wyroby kulinarne Polski Południowej Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie Zasady wyrobu regionalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów owczarskich: wyroby spożywcze i rękodzielnicze Produkty tradycyjne, regionalne, lokalne pozyskiwane w mleka i mięsa koziego Gęsie produkty tradycyjne. Tradycyjne produkty od ptaków grzebiących Rodzime rasy drobiu Specyfika lokalnych rasy bydła użytkowanych na terenie byłej Galicji Lokalne potrawy galicyjskie wytwarzane na bazie mleka lub mięsa wołowego Regulacje prawne dotyczące rynku żywności i produktów regionalnych Rola produktów regionalnych w utrzymaniu rozwoju zrównoważonego ziem górskich |
Literatura: |
1. Bonczar G.: 2006a. Jakość oszczypków z uwzględnieniem oceny mleka owczego i żętycy. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 18-22. 2. 2.Bonczar G.: 2006b. Regionalne produkty z mleka owczego w kraju i na świecie. Mat. Szkol. Program aktywizacji gospodarczej i ochrony dziedzictwa Małopolskich Karpat. Wyd. AR i IB PAN Kraków, 23-29. 3. 3.Borys B.: 2004. Wypasowe systemy produkcji a jakość spożywczych produktów owczarskich. IB. Kraków 2004, 85-93. 4. 4.Drożdż A. Góra-Drożdż E. 1998. Znaczenie owczarstwa górskiego dla zrównoważonego rozwoju regionów górskich. Wiadomości Ziem Górskich, PTRZG Zeszyt 7 (11) s. 137-141. 5. Kuźnicka E., Zajączkowska K. (2009) Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego, jako element dziedzictwa kulturowego wsi, ochrona ich nazw, promocja produktów oraz wsparcie producentów. Przegląd Hodowlany 11, s 18-22 6. Kalinowska B., Klocek C., 2000, Szynka niejedno ma imię Trzoda Chlewna 12, 2000, 56-58. 7. Kalinowska B., Klocek C. Kiełbasa. Trzoda Chlewna 12, 2002, 106-108 8. 8.Mirek Z.: 2004. Problemy ochrony różnorodności biologicznej obszarów pasterskich Polski w kontekście rozwoju zrównoważonego. Wyd. IB. 2004 |
Efekty uczenia się: |
ma zaawansowaną wiedzę społeczną i etyczną w zakresie bioinżynierii i dziedzin pokrewnych posiada wiedzę na temat czynników środowiska i ich oddziaływania na organizmy zwierzęce oraz zna przyczyny szerzenia się chorób, zwłaszcza wywołanych przez czynniki biologiczne zna i rozumie podstawowe pojęcia dotyczące ochrony zasobów genetycznych zwierząt oraz potrzebę prowadzenia działań z tego zakresu Umiejętności posiada umiejętność doboru i modyfikacji technik i technologii w celu rozwiązania szczegółowych problemów z zakresu bioinżynierii zwierząt i środowiska |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza <55% 55-60% Umiejętności <55% 55-60% Kompetencje społeczne <55% 55-60% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.