Rekultywacja zasobów wodnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.REK.SM.HRBWZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rekultywacja zasobów wodnych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem niniejszego kursu jest zaznajomienie z zagadnieniami dotyczącymi sposobów odnowy zasobów wodnych. W ramach wykładów i ćwiczeń poruszone zostaną zagadnienia dotyczące naturalnych i antropogenicznych oddziaływań prowadzących do degradacji zasobów wodnych (zanieczyszczenia przemysłowe, rolnicze i komunalne, nadmierna eksploatacja zasobów wodnych, drenaż, sztuczne nawadnianie). Zaprezentowane zostaną metody służące do oceny jakości wód. Szczególny nacisk położony zostanie na zabiegi służące rekultywacji zasobów wodnych, zwłaszcza wód powierzchniowych, poprzez: oczyszczanie ścieków, zastosowanie stref ochronnych składowisk odpadów, zastosowanie stref buforowych nad brzegami rzek i jezior, usuwanie zanieczyszczeń i rekultywację wód podziemnych i powierzchniowych. Omawiane będą także naturalne zjawiska prowadzące do samooczyszczania się zasobów wodnych (biodegradacja związków organicznych, sedymentacja zawiesin, adsorpcja) i metody ich wspomagania |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Charakterystyka zasobów wodnych Przyczyny ilościowej i jakościowej degradacji zasobów wodnych Pobór i przerzuty wody Eksploatacja surowców Zanieczyszczenia przemysłowe Zanieczyszczenia rolnicze Zanieczyszczenia komunalne Punktowe, liniowe i obszarowe źródła zanieczyszczeń zasobów wodnych Tematyka ćwiczeń: Metody oceny zanieczyszczenia wód powierzchniowych i podziemnych Metody sztucznego zasilania wód podziemnych Samooczyszczanie się zasobów wodnych Metody wspomagania samooczyszczania wód Strefy ochronne składowisk odpadów Strefy buforowe nad brzegami rzek i jezior Usuwanie zanieczyszczeń i rekultywacja wód podziemnych Rekultywacja jezior Biomanipulacja jako metoda rekultywacji wód Ocena i poprawa jakości wody w gospodarstwach rybackich |
Literatura: |
1. Chełmicki W. - Woda. Zasoby, degradacja, ochrona. - PWN Warszawa 2001 2. Chełmicki W. - Degradacja i ochrona wód - UJ IK. Kraków 1997 3. Epler P., Bieniarz K., Mikołajczyk T., Sokolowska-Mikolajczyk M., Popek W., Chyb J., Socha M., (2003). Wykorzystanie mechanizmów biologicznych w praktyce rybackiej i ochronie środowiska. Komunikaty Rybackie 5, 1-6 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: klasyfikację i charakterystykę zasobów wodnych przyczyny degradacji zasobów wodnych i sposoby poprawy ich jakości UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: ocenić stopień zanieczyszczenia wód powierzchniowych i podziemnych wykorzystywać metody rekultywacji zasobów wodnych w zależności od przyczyny i charakteru zmian w środowisku wodnym KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: podnoszenia kwalifikacji zawodowych w zakresie oceny zanieczyszczenia wód i działań zmierzających do poprawi ich jakości realizacji działań zmierzających do ograniczenia ryzyka pogorszenia jakości środowiska wodnego i jej poprawy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.