Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.PRO.SM.HZOUZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Proekologiczne metody chowu zwierząt gospodarskich |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika- Bioinżynieria rozrodu zwierząt I sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie zależności pomiędzy dobrostanem zwierząt gospodarskich a efektywnością ich produkcji. Prezentacja systemów chowu zwierząt sprzyjających kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego. Omówienie roli i znaczenia zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych, organizacji żywienia zwierząt przeżuwających z maksymalnym wykorzystaniem trwałych użytków zielonych i terenów niewykorzystywanych rolniczo, charakterystyki systemów certyfikacji (kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów) zgodności w rolnictwie ekologicznym, przedstawienie ras zwierząt predysponowanych do chowu proekologicznego, jako surowiec do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych w UE. Planowanie produkcji w warunkach gospodarstwa ekologicznego i agroturystycznego |
Pełny opis: |
Charakterystyka systemów certyfikacji (kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów) zgodności w rolnictwie ekologicznym. Charakterystyka systemów gwarantowania jakości wyrobów pochodzenia zwierzęcego, system analizy zagrożeń i krytyczny punkt kontroli (HACCP), żywnościowe normy ISO, możliwości wdrożenia systemu HACCP do oceny i monitorowania dobrostanu zwierząt Rolnictwo organiczne, żywność funkcjonalna - zasady, definicje, uwarunkowania prawne, oczekiwania konsumenta Regulacje prawne i podstawowe definicje z zakresu produkcji bezpiecznej żywności Jakość i bezpieczeństwo w systemach produkcji zwierzęcej – zależności pomiędzy poziomem dobrostanu w okresie chowu i obrotu przedubojowego, a jakością produktów zwierzęcych - definicje dobrostanu - kryteria oceny - podstawy moralne (ekoetyka), - jakość produktu zwierzęcego, - metody chowu zwierząt a opinia społeczna Przepisy UE regulujące wytwarzanie produktów regionalnych i tradycyjnych, procedura rejestracji PDO, PGI Rasy zwierząt predysponowane do chowu proekologicznego, jako surowiec do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych w UE Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej - ochrona wód, gruntów rolnych, ochrona krajobrazu i zachowanie bioróżnorodności Zdolności przystosowawcze zwierząt gospodarskich – charakterystyka zmysłów i rola różnych sposobów zachowania w adaptacji – przykłady Omówienie minimalnych i optymalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich w świetle prawa i obserwacji praktycznych. Potencjalne zaburzenia behawioralne (technopatie, stereotypie behawioralne) i choroby zwierząt wywołane przez nieodpowiednie warunki mikroklimatu i wyposażenie pomieszczeń Zagrożenia środowiskowe płynące ze strony intensywnych i ekstensywnych metod produkcji zwierzęcej, wymagania dotyczące utylizacji odchodów Proekologiczne zasady chowu zwierząt gospodarskich przeznaczonych jako surowiec do wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych w UE - systemy utrzymania „typu outdoor”, - proekologiczne alkierzowe systemy utrzymania zwierząt gospodarskich - żywienie zwierząt uwzględniające wymogi rolnictwa ekologicznego, w szczególności zasady żywienia zwierząt przeżuwających w oparciu o wykorzystanie trwałych użytków zielonych i terenów niewykorzystywanych rolniczo Regulacje prawne związane z hodowlą i ochroną wolnożyjących gatunków zwierząt Kryteria behawioralne, fizjologiczne, zdrowotne i produkcyjne oceny dobrostanu, możliwości praktycznej, kompleksowej oceny komfortu bytowego zwierząt na fermach przy wykorzystaniu różnorodnych metod Znaczenie kontaktów socjalnych dla dobrostanu zwierząt stadnych, wymagania dotyczące grupowego utrzymania Rola interakcji człowiek – zwierzę dla dobrostanu zwierząt, efektywności produkcji i jakości uzyskiwanego surowca Znaczenie możliwości swobodnego poruszania się, dostępu do ściółki i elementów niwelujących agresję i nudę (wzbogacenie środowiska) dla komfortu bytowego i uzyskiwanych wyników produkcyjnych zwierząt gospodarskich Dobrostan w okresie okołoporodowym – wpływ różnych systemów utrzymania– 2 godz. Dobrostan zwierząt podczas transportu i obrotu przedubojowego – uwarunkowania prawne Główne zagrożenia zdrowotne płynące ze strony produktów zwierzęcych Planowanie produkcji w warunkach gospodarstwa ekologicznego i agroturystycznego |
Literatura: |
1. Rolnictwo ekologiczne : od producenta do konsumenta / red. Urszula Sołtysiak; [zespół aut. Mieczysław Babalski et al.]. Adres wydawniczy Warszawa: Stowarzyszenie Ekoland ; Hude : Stiftung Leben & Umwelt, 1995. 2. Rolnictwo ekologiczne szansą dla polskiej wsi w zjednoczonej Europie/oprac.: Agata Szlagier-Jabłońska, Harriett Bennet ; tł.: Ewa Hajduk; [Instytut Europejskiej Polityki Ekologicznej w Londynie, Polski Klub Ekologiczny. Koło Miejskie w Gliwicach]. Adres wydawniczy Gliwice : Polski Klub Ekologiczny. Koło Miejskie w Gliwicach, 2002. 3. Dobrostan świń a warunki ich utrzymania: monografia /[pod red. Jacka Walczaka]. Adres wydawniczy Kraków: Instytut Zootechniki, 2005. 4. Kaczor, Andrzej. Ekologiczny chów bydła / Andrzej Kaczor; Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy. Adres wydawniczy Kraków: IZ-PIB, 2006. (Broszury Upowszechnieniowe / Instytut Zootechniki; nr 10/2006) Uzupełniająca: 1. Zwolak, Lucyna. Proekologiczne technologie produkcji trzody chlewnej / Lucyna Zwolak ; Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Koszalinie. Adres wydawniczy Koszalin : ODR, 2001. 2. HACCP - system kontroli wewnętrznej w przemyśle paszowym : wytyczne w zakresie opracowania i wdrażania systemu HACCP / Kszysztof Kwiatek [et al.]. Adres wydawniczy Puławy : Państ. Instytut Weterynaryjny, 2003. 3. Berdowski, Janusz Bronisław. Tytuł HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points = Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli: system zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności / Janusz B. Berdowski, Halina Turlejska. Adres wydawniczy Warszawa : EIJ, 2003. |
Efekty uczenia się: |
Student: Definiuje i omawia metody zarządzania chowem zwierząt w różnych uwarunkowaniach środowiskowych z uwzględnieniem obsady i wymagań zwierząt Zna regulacje prawne i podstawowe definicje z zakresu produkcji bezpiecznej żywności, certyfikowanej żywności ekologicznej oraz produktów tradycyjnych i regionalnych Wymienia i omawia rasy zwierząt predysponowane do chowu proekologicznego, jako surowiec do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych Charakteryzuje systemy certyfikacji (kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów) zgodności w rolnictwie ekologicznym. Ocenia wartość pokarmową runi rosnącej na gruntach nie użytkowanych rolniczo Określa poziomu dobrostanu różnych gatunków zwierząt na podstawie wielu kryteriów oceny Określa wpływ interakcji człowiek – zwierzę na poziom dobrostanu, rozpoznaje przyczyny jego niskiego poziomu oraz znajduje możliwości poprawy Dobiera i stosuje metody chowu zwierząt gospodarskich przeznaczonych jako surowiec do wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych Identyfikuje główne zagrożenia zdrowotne płynące ze strony produktów zwierzęcych Planuje produkcję w warunkach gospodarstwa ekologicznego Potrafi pracować w zespole, przyjmuje różnorodne role, rozumie konieczność systematycznej pracy nad projektami Jest zorientowany na działania prowadzące do zmniejszenia skutków działalności człowieka w obszarze zootechniki i środowiska bytowania zwierząt Wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin – test wyboru. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: Zaliczenie – test wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Jarosław Kański, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Marcin Przybyło, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Jarosław Kański, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Marcin Przybyło, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Klaudia Beleć, Jarosław Kański, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.