Propedeutyka zootechniki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.PRO.NI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Propedeutyka zootechniki |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje aktualne zagadnienia dotyczące gospodarcze i społecznego znaczenie produkcji zwierzęcej. Omówiony zostanie stan pogłowia zwierząt gospodarskich na świecie i w Polsce, geograficzne rozmieszczenie zwierząt i czynniki wpływające na ich rozmieszczenie, historia chowu i hodowli zwierząt, pochodzenie i udomowienie zwierząt domowych i gospodarskich, czynniki wpływające na ich produkcyjność i kierunki użytkowania, wzrost i rozwój zwierząt, typ użytkowy, konstytucja, kondycja. |
Pełny opis: |
Zakres przedmiotu, literatura, , tematy do opracowania i ich zakres,Podstawowe pojęcia stosowane w zootechnice -1 godz. Propedeutyka jako wiedza wstępna do nauki chowu i hodowli zwierząt - 1 godz. Rola zwierząt w gospodarce i życiu człowieka - 1 godz. Pochodzenie i udomowienie zwierząt domowych i gospodarskich - 1 godz. Pogłowie zwierząt gospodarskich w Polsce i na świecie -1 godz. Rozmieszczenie zwierząt gospodarskich w świecie i czynniki wpływające na ich rozmieszczenie -1 godz. Kierunki użytkowania zwierząt -1 godz. Rozmiary i dynamika wytwarzanych produktów pochodzenia zwierzęcego -1 godz. Wzrost i rozwój zwierząt oraz czynniki wpływające na te procesy - 1 godz. |
Literatura: |
1.Budzyński M. Propedeutyka zootechniczna. Wyd.AR Lublin 1996. 2.Radomska M.J ,Knothe M. Podstawy zootechniki, PWN, W-wa 1990. 3.Nowicki B i wsp. Leksykon terminów z zakresu genetyki i hodowli zwierząt PTZ W-wa1994. 4.Reklewska B. i wsp.Dictionary of Animal Production Terminology PTZ W-wa 1995. 5.Karty z dziejów zootechniki polskiej. PTZ, PWRiL W-wa 1973, PTZ W-wa 1997 |
Efekty uczenia się: |
Zrozumienie wyboru zawodu, który wymaga znajomości zastosowania i wykorzystania nauk biologicznych, zrozumienia, że jest to zawód, który w pewnym stopniu jest sztuką a równocześnie rzemiosłem oraz jak ważne zadania stoją przed przyszłymi hodowcami zwierząt. Dostrzeżenie różnorodności fenotypowej zwierząt i możliwości ich wykorzystania przez człowieka dla zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na produkty pochodzenia zwierzęcego. |
Metody i kryteria oceniania: |
wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne: na ocenę 2 - <55%; na ocenę 3 - 55-60%; na ocenę 3,5 - średnio 61-70%; na ocenę 4 - średnio 71-80%; na ocenę 4,5 - średnio 81-90%; na ocenę 5 - średnio >90% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.