Praktyka dyplomowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.PRA.SM.HZOZZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka dyplomowa |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika- Żywienie i dietetyka zwierząt I sem. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem praktyki jest udział studenta w badaniach naukowych prowadzonych w jednostce oraz przeprowadzenie zaplanowanych doświadczeń do pracy dyplomowej. Etap I - przygotowanie teoretyczne- dyskusje, wstępne opracowanie poszczególnych etapów pracy dyplomowej; Etap II - praca pod kierunkiem promotora/opiekuna w laboratorium, przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do analiz laboratoryjnych, zabezpieczenie próbek analitycznych, wybór metody/testu analitycznego i interpretacja uzyskanych wyników. |
Pełny opis: |
Przeszkolenie Dyplomanta w zakresie BHP, dokonanie oceny zagrożenia/niebezpieczeństwa podczas pracy w laboratorium, zwierzętarni, przeszkolenie Studenta w zakresie samodzielnej oceny stopnia zagrożenia i unikania wszelkich możliwie przewidywalnych skutków pomyłek, awarii itp. Przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do badań, zabezpieczenie, wybór metody/testu analitycznego, udział lub samodzielne wykonanie analiz laboratoryjnych. Wykonanie doświadczeń oraz analiz laboratoryjnych w zakresie tematyki realizowanej pracy magisterskiej. Analiza uzyskanych wyników badań przy użyciu testów statystycznych. Przygotowanie opisu części metodycznej pracy dyplomowej i/lub publikacji naukowej. |
Literatura: |
Zasady BHP, procedury i normy prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem jednostki Literatura związana z tematem badań prowadzonych w ramach pracy magisterskiej; publikacje i opracowania naukowe dostępne u promotora, w Bibliotece Katedry lub Bibliotece Głównej UR. Także udostępnione prace znajdujące się w Internetowych Bazach Naukowych. |
Efekty uczenia się: |
UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: - przeprowadzić doświadczenie naukowe z zakresu nauk rolniczych lub pokrewnych - przeprowadzić zaplanowane testy lub analizy laboratoryjne próbek zebranych w trakcie wykonywanych eksperymentów wykorzystując dostępną aparaturę badawczą - przeanalizować uzyskane wyniki eksperymentu naukowego i przygotować opis metodyki prowadzonych badań KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: - ukierunkowanego i ciągłego dokształcania się - pracy indywidualnej i zespołowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykonanie eksperymentów do pracy magisterskiej - ocena wystawiana przez promotora pracy na podstawie zaangażowania studenta w prowadzone badania i jakości uzyskanych wyników. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Justyna Barć, Jadwiga Flaga, Paweł Górka, Jarosław Kański, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek, Marcin Lis, Stanisław Łapiński, Piotr Micek, Sylwia Pałka | |
Prowadzący grup: | Andrzej Sechman | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Marta Basiaga, Bogusława Długosz, Jadwiga Flaga, Paweł Górka, Magdalena Hędrzak, Joanna Kania-Gierdziewicz, Jarosław Kański, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek, Jarosław Łuszczyński, Piotr Micek, Paweł Nosal, Marek Tischner | |
Prowadzący grup: | Marta Basiaga | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praktyka
|
|
Koordynatorzy: | Marta Basiaga, Bogusława Długosz, Jadwiga Flaga, Paweł Górka, Magdalena Hędrzak, Joanna Kania-Gierdziewicz, Jarosław Kański, Zygmunt Kowalski, Olga Lasek, Jarosław Łuszczyński, Piotr Micek, Paweł Nosal, Magdalena Socha, Marek Tischner | |
Prowadzący grup: | Magdalena Socha | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.