Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Praktyka dyplomowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.1s.PRA.SM.HZOUY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka dyplomowa
Jednostka: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Grupy: Hodowla i użytkowanie zwierząt 1 sem. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem praktyki jest udział studenta w badaniach naukowych prowadzonych w jednostce oraz przeprowadzenie zaplanowanych doświadczeń do pracy dyplomowej.

Etap I - przygotowanie teoretyczne- dyskusje, wstępne opracowanie poszczególnych etapów pracy dyplomowej;

Etap II - praca pod kierunkiem promotora/opiekuna w laboratorium, przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do analiz laboratoryjnych, zabezpieczenie próbek analitycznych, wybór metody/testu analitycznego i interpretacja uzyskanych wyników.

Pełny opis:

Przeszkolenie Dyplomanta w zakresie BHP, dokonanie oceny zagrożenia/niebezpieczeństwa podczas pracy w laboratorium, zwierzętarni, przeszkolenie Studenta w zakresie samodzielnej oceny stopnia zagrożenia i unikania wszelkich możliwie przewidywalnych skutków pomyłek, awarii itp.

Przejście wszystkich etapów pracy badawczej - od pozyskania materiału biologicznego do badań, zabezpieczenie, wybór metody/testu analitycznego, udział lub samodzielne wykonanie analiz laboratoryjnych. Wykonanie doświadczeń oraz analiz laboratoryjnych w zakresie tematyki realizowanej pracy magisterskiej.

Analiza uzyskanych wyników badań przy użyciu testów statystycznych.

Przygotowanie opisu części metodycznej pracy dyplomowej i/lub publikacji naukowej.

Literatura:

Zasady BHP, procedury i normy prawne związane z organizacją i funkcjonowaniem jednostki

Literatura związana z tematem badań prowadzonych w ramach pracy magisterskiej; publikacje i opracowania naukowe dostępne u promotora, w Bibliotece Katedry lub Bibliotece Głównej UR. Także udostępnione prace znajdujące się w Internetowych Bazach Naukowych.

Efekty kształcenia:

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

- przeprowadzić doświadczenie naukowe z zakresu nauk rolniczych lub pokrewnych

- przeprowadzić zaplanowane testy lub analizy laboratoryjne próbek zebranych w trakcie wykonywanych eksperymentów wykorzystując dostępną aparaturę badawczą

- przeanalizować uzyskane wyniki eksperymentu naukowego i przygotować opis metodyki prowadzonych badań

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

- ukierunkowanego i ciągłego dokształcania się

- pracy indywidualnej i zespołowej

Metody i kryteria oceniania:

Wykonanie eksperymentów do pracy magisterskiej - ocena wystawiana przez promotora pracy na podstawie zaangażowania studenta w prowadzone badania i jakości uzyskanych wyników.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Praktyka więcej informacji
Koordynatorzy: Romana Augustyn, Bogusława Długosz, Marcin Lis, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Magdalena Pieszka, Zenon Podstawski, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek
Prowadzący grup: Marcin Lis, Edyta Molik, Zenon Podstawski, Andrzej Węglarz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-25 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Praktyka więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Andres, Monika Bugno-Poniewierska, Ewa Drąg-Kozak, Czesław Klocek, Jerzy Kowal, Krystyna Koziec, Marcin Lis, Stanisław Łapiński, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Magdalena Pieszka, Zenon Podstawski, Andrzej Sechman, Barbara Tombarkiewicz, Piotr Zapletal
Prowadzący grup: Andrzej Sechman
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.