Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.MIK.NI.HZONZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć z mikrobiologii jest zapoznanie studentów z światem drobnoustrojów, ich rolą w najważniejszych procesach biologicznych związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach. |
Pełny opis: |
Celem zajęć z mikrobiologii jest zapoznanie studentów z światem drobnoustrojów, ich rolą w najważniejszych procesach biologicznych związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie fizjologii drobnoustrojów, jak również ich znaczenie w funkcjonowaniu biocenozy oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i na inne organizmy żywe. Celem ćwiczeń z mikrobiologii ogólnej jest praktyczne zapoznanie studentów z podstawową techniką laboratoryjną stosowaną w pracowniach mikrobiologicznych. Na ćwiczeniach zostaną przedstawione podstawowe metody izolacji i hodowli mikroorganizmów, sporządzania preparatów mikrobiologicznych oraz analizy ilościowej i jakościowej. Ponadto studenci zdobędą umiejętność prawidłowego posługiwania się mikroskopem immersyjnym umożliwiającym podstawową obserwację drobnoustrojów. |
Literatura: |
1. Kunicki-Goldfinger W. - Życie bakterii. 2. Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna 3. Singelton P.: Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa,2000 Uzupełniająca: 1. Mǘller G.- Podstawy mikrobiologii żywności 2. Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B. - Mikrobiologia żywności 3. Zaleski S.J. - Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego 4. Kisielewska E., Kordowska-Wiater M. - Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności. 5. Normy Polskie, poradniki sanitarne, przepisy, dyrektywy UE, ustawy i rozporządzenia. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup drobnoustrojów, potrafi rozróżniać grupy systematyczne mikroorganizmów, scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania drobnoustrojów. Posiada ogólną wiedzę z mikrobiologii, charakteryzuje najważniejsze procesy mikrobiologiczne zachodzące w glebie, wodzie i powietrzu. Umiejętności Interpretuje i samodzielnie wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii w celu praktycznego jej wykorzystania w życiu codziennym. Ocenia zagrożenia i objaśnia korzyści płynące z zastosowanie mikrobiologicznych procesów w różnych obszarach działalności gospodarczej człowieka. Rozróżnia poszczególne grupy fizjologiczne drobnoustrojów, praktycznie wykorzystuje metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym, samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym, interpretuje wyniki analiz i doświadczeń. Kompetencje społeczne Samodzielnie ocenia i interpretuje zdobycze wiedzy z zakresu mikrobiologii, jej duży wkład w rozwój nowoczesnych dyscyplin naukowych jak: biologia molekularna, genetyka, czy biotechnologia. Organizuje pracę w małym laboratorium, celem wykonania określonego doświadczenia z zakresu mikrobiologii, wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu mikrobiologii i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia laboratoryjne i odpowiedzieć na pytania kolokwiów zaliczeniowych; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%. Egzamin w formie pisemnej – student test wyboru i uzupełnień obejmujące najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi na co najmniej 51%; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Grzyb | |
Prowadzący grup: | Jacek Grzyb | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.