Kultury in vitro
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.KUL.SM.HBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kultury in vitro |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu: Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom różnych typów hodowli komórkowych. Wykłady umożliwią zaznajomienie się z historią oraz z wybranymi typami hodowli komórkowych roślin i zwierząt. Ćwiczenia dotyczące hodowli komórek zwierzęcych zapoznają studentów z pracą w warunkach sterylnych, metodami zakładania pierwotnych hodowli komórkowych, wyprowadzaniem linii komórkowych, sposobami liczenia, pasażowania i mrożenia komórek zwierzęcych. Tematyka roślinna obejmować będzie informacje dotyczące rozmnażania roślin w warunkach in vitro. W części ćwiczeniowej studenci będą nabywać umiejętności posługiwania się technikami roślinnych kultur in vitro m.in. poprzez samodzielne zakładanie doświadczeń. |
Pełny opis: |
Po wysłuchaniu wykładów student powinien być w stanie scharakteryzować specyfikę wyposażenia i funkcjonowania laboratorium hodowli komórek in vitro. Zna rodzaje hodowli in vitro komórek zwierzęcych: hodowle pierwotne i linie komórkowe. Potrafi omówić cykl komórek w hodowli in vitro oraz wybrane teorie starzenia komórek. Zna metody izolacji, liczenia i identyfikacji komórek. Wie co to są hodowle typu monolyer, hodowle w zawiesinie,hodowle agregatów, sferocytów i hodowle organotypowe. Potrafi scharakteryzować rozwój i znaczenie roślinnych kultur in vitro. Wie co to jest totipotencja komórek roślinnych. Potrafi omówić podstawowe pożywki wykorzystywane w kulturach in vitro. Umie scharakteryzować mikrorozmnażanie roślin: kultury pąków wierzchołkowych, bocznych, merystemów. Zna sposoby uwalniania roślin od patogenów. Umie stosować mikrorozmnażanie roślin: morfogeneza przybyszowa, somatyczna embriogeneza, sztuczne nasiona oraz jak przechowywać materiał roślinny. Umie przygotować kultury kalusowe, zawiesinowe i protoplastów oraz kultury korzeniowe, pylników, mikrospor, zalążków, zalążni i zarodków zygotycznych. Potari wykonać selekcję w kulturach in vitro, |
Literatura: |
1. Davis J.M. Basic cell culture. Oxford University Press. 2001. 2. Freshney R.I. Culture of animal cells. A manual of basic technique. 4th Edition. Wiley-Liss. 2001. 3. Fundamental techniques in cell culture. A laboratory handbook. SIGMA. 2002. 4. Stokłosowa S. Hodowla komórek i tkanek. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2004. 5. Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa. 2009. 6. Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. UR, Kraków. 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student ma podstawową wiedzę dotyczącą hodowli in vitro komórek zwierzęcych i roślinnych, wykorzystywanych podłoży i zastosowania technik in vitro w biologii oraz w rolnictwie. Posiada zaawansowaną wiedzę dotyczącą budowy komórki, procesów biochemicznych zachodzących w poszczególnych jej przedziałach w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych.Zna podstawowe techniki pracy eksperymentalnej i laboratoryjnej w warunkach in vitro i metody wykorzystania materiału biologicznego do badań. Ma wiedzę z zakresu hodowli pierwotnych i linii komórkowych, hodowli w zawiesinie. Zna podstawowe metody izolacji, liczenia i identyfikacji komórek. Posiada wiedzę z zakresu typów kultur in vitro oraz technik mikrorozmnażania roślin. Umiejętności Po zaliczeniu ćwiczeń student potrafi zaprojektować pracownię i prowadzić doświadczenia w warunkach in vitro. Potrafi przeprowadzać eksperymenty z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik do prowadzenia podstawowych hodowli pierwotnych komórek zwierzęcych oraz linii komórkowych. Umie zastosować typową technikę mikroskopową i jej optymalizację w kulturach tkankowych zwierząt, ma umiejętność liczenia komórek. Przeprowadza i interpretuje wyniki analiz służących do oceny stanu fizjologicznego komórki. Planuje i przeprowadza doświadczenia z zastosowaniem wybranych technik barwienia hodowli in vitro, zamraża i rozmraża komórki oraz interpretuje uzyskane dane. Potrafi korzystać z podstawowego sprzętu i aparatury stosowanej w laboratorium kultur in vitro. Potrafi przygotować pożywkę oraz odkażać, izolować i wykładać eksplantaty. Potrafi przygotować rośliny do aklimatyzacji. Potrafi samodzielnie lub w zespole analizować wyniki oraz wyciągać wnioski z przeprowadzonych eksperymentów. Kompetencje społeczne Pracuje zespołowo; rozumie konieczność systematycznej pracy nad projektami, których realizacja jest długofalowa. Wykazuje odpowiedzialność wynikającą ze stosowanych technik in vitro; potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych, dba o właściwe planowanie i realizację zadań służących do wykonania określonego przedsięwzięcia badawczego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Kryteria oceny: zaliczenie ma formę pisemną (pytania otwarte); ocenie podlega materiał będący treścią wykładów oraz ćwiczeń na ocenę 5,0 - >90% poprawnych odpowiedzi na ocenę 4,5 - 81-90% poprawnych odpowiedzi na ocenę 4,0 - 71-80% poprawnych odpowiedzi na ocenę 3,5 - 61-70% poprawnych odpowiedzi na ocenę 3,0 - 55-60% poprawnych odpowiedzi na ocenę 2,0 <55% poprawnych odpowiedzi |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.