Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ichtiozoonozy-choroby odzwierzęce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.1s.ICH9.SM.HRBRY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ichtiozoonozy-choroby odzwierzęce
Jednostka: Zakład Anatomii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Studenci i absolwenci Kierunku Ichtiologia i Rybactwo Śródlądowe Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt w swojej pracy zawodowej mogą być narażeni na choroby przenoszone z ryb czy środowiska nie tylko wodnego ale również lądowego na człowieka, a więc ichtiozoonozy (zoonozy). W ramach przedmiotu zostaną im przedstawione podstawowe wiadomości z epidemiologii i epizootiologii, charakterystykę czynników etiologicznych, sposoby rozpoznawania i zapobiegania chorobom odzwierzęcych. Przedstawione zostaną też podstawy prawne zwalczania zoonoz, najbardziej przydatne testy diagnostyczne oraz podstawy zasady prewencji i profilaktyki. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na zagrożenia, jakie stanowią zoonozy w ich pracy zawodowej oraz konieczność zapobiegania i zwalczania tych, bardzo często groźnych, chorób człowieka i ryb

Pełny opis:

Choroby zakaźne i zaraźliwe, źródło zakażenia, łańcuch epidemiologiczne, drogi zakażenia

2. Aspekt praktyczno-prawny chorób zakaźnych ze szczególnym uwzględnieniem chorób odzwierzęcych.

3. Sytuacja epidemiologiczna i epizootyczna chorób odzwierzęcych w Polsce

4. Choroby odzwierzęce wywołane przez priony, wirusy, chlamydia, riketsje

5. Choroby odzwierzęce wywołane przez:, bakterie chorobotwórcze, grzyby chorobotwórcze oraz warunkowo chorobotwórcze

6. Bakteryjne i wirusowe antropozoonozy ryb i środowiska wodnego

7. Zoonozy inwazyjne przenoszone przez ryby lub organizmy żyjące w środowisku wodnym.

8. Choroby grzybicze i toksykozy pochodzące od ryb i środowiska wodnego

9. Metody laboratoryjne rozpoznawania chorób

Literatura:

Literatura

Gliński Z., Buczek J., 1999, Kompendium chorób odzwierzęcych, WAR Lublin,

Anusz Z., Choroby odzwierzęce, 1991, Wydawnictwa ART. Olsztyn

Gliński Z, Kostro K., Wołoszyn S., 2000. Choroby zakaźne zwierząt. WAR Lublin

Fijałkowska W., 1983. Czym nasz mogą zarazić zwierzęta. PWRiL, Warszawa..

Literatura uzupełniająca Czasopisma naukowe: Medycyna Weterynaryjna, Życie Weterynaryjne Magazyn Weterynaryjny. Weterynaria po Dyplomie.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Potrafi opisać cczynniki chorobotwórcze, drogi zakażenia oraz podstawowe objawy chorób odzwierzęcych

Potrafi opisać pasożyty ryb i innych zwierząt stanowiących zagrożenie zdrowia człowieka

Potrafi wymienić zasady profilaktyki w akwakulturze pozwalających na ochronę zdrowia ryb i człowieka

Opisuje zagrożenia jakie mogą stanowić dla człowieka i zwierząt zła jakość mięsa rybiego i produktów przetworzonych Wskazuje akty normatywne dotyczące zwalczania skażeniu środowiska wodnego .

Umiejętności

Potrafi ocenić zagrożenie środowiska wodnego patogennymi czynnikami abiotycznymi i biotycznymi

Rozumie potrzebę wdrażania programów zwalczania zoonoz

Kompetencje społeczne

Posiada świadomość odpowiedzialności za jakość i zdrowotność środowiska wodnego i jego otoczenie

Dba o stan naturalnego i sztucznego środowiska naturalnego

Posiada świadomość potrzeby działań zmniejszających skażenia środowiska wodnego na zdrowie człowieka i zwierząt

Metody i kryteria oceniania:

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)