Analityka pasz - laboratorium paszowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.1s.ANA.SM.HZOZZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analityka pasz - laboratorium paszowe | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa | ||
Grupy: |
Zootechnika- Żywienie i dietetyka zwierząt I sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pracą laboratorium paszowego. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zasadami pobierania próbek pasz do analizy i zasadami postępowania z próbką w chemicznym laboratorium paszowym oraz metodykami wykonywania analiz chemicznych. Studenci nauczą się naważać próbki pasz do analizy oraz wykonają osobiście wybrane analizy. Przeprowadzą obliczenia zawartości masy organicznej, przeliczenia składu na 100%sm. Dowiedzą się jak należy interpretować uzyskane wyniki oraz jakie błędy są najczęściej popełniany w trakcie analizy. |
||
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pracą laboratorium paszowego. W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z zasadami pobierania próbek pasz do analizy i zasadami postępowania z próbką w chemicznym laboratorium paszowym oraz metodykami wykonywania analiz chemicznych. Studenci nauczą się naważać próbki pasz do analizy oraz wykonają osobiście wybrane analizy (sucha masa, popiół surowy, pH) w pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich. Przeprowadzą obliczenia zawartości masy organicznej, przeliczenia składu na 100%sm. Dowiedzą się jak należy interpretować uzyskane wyniki oraz jakie błędy są najczęściej popełniany w trakcie analizy. |
||
Literatura: |
1. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego. Kamiński J. i in. Wyd. Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 1991. 2. Metodyki wykonywania analiz chemicznych 3. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz, PWRiL, 2006 |
||
Efekty uczenia się: |
Po kursie student będzie znał zasady postępowania z próbką paszy od momentu pobrania do uzyskania wyników. Potrafi określić które analizy chemiczne należy wykonać oraz zinterpretować uzyskane wyniki. Zna źródła najczęściej popełnianych błędów i sposoby ich unikania. Zna zasady ważenia. Umie samodzielnie odważyć naważkę da analizy. Potrafi samodzielnie wykonać proste analizy. Potrafi wyrazić zawartość składników w paszy naturalnej oraz przeliczyć wyniki w próbce podsuszonej oraz w 100% suchej masy. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena: 1. na podstawie aktywności w laboratorium 2. poprawności i staranności prowadzenia zeszytu wyników analiz. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jarosław Kański | |
Prowadzący grup: | Jarosław Kański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jarosław Kański | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2022-02-26 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jarosław Kański | |
Prowadzący grup: | Justyna Barć, Jarosław Kański | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.