Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Nutrition and Health

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: E.1.NH.SC.ECTIE.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Nutrition and Health
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis:

Certain substances, known as nutrients are necessary for normal

growth and maintenance of the animal and human life. Some

nutrients cannot be either synthesized or synthesized adequately

by the body. These nutrients, thus, must be obtained from the diet.

The main objective of the course is understanding basic rules of

human nutrition and health.

Pełny opis:

Lectures

1. Introduction. Dietary essential nutrients. Diet and diseases

2. Energy – producing nutrients, excessive intake and deficiency.

3. The regulatory nutrients, excessive intake and deficiency.

4. Homeostatic maintenance.

5. Nutrient requirements, dietary recommendations

Lab practicals

1. Determining of energy balance (PPM and CPM).

2. Determining of acid-base balance.

3. Assessment of vitamin C and iodine in urine.

4. Determining the possible role of lipids in prevention of heart

disease.

5. Measurements of body composition

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: Renata Kostogrys
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Renata Kostogrys
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)