Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Substancje dodatkowe w żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.F6.SDZ.SI.BBTSX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Substancje dodatkowe w żywności
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Biotechnologia, 4 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru
Punkty ECTS i inne: 2.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z obowiazującymi przepisami prawnymi dotyczacymi stosowania dodatków do żywności w przemyśle spożywczym, ich znakowaniem i funkcjami technologicznymi.

Pełny opis:

Wykłady: Dodatki do żywności w świetle ustawodawstwa żywnościowego i wymagań Unii Europejskiej -2h, Barwienie żywności - 2h, Substancje konserwujące i przeciwutleniacze -2h, Substancje zagęszczające, żelujące i emulgatory -2h,Substancje zapachowo-smakowe -2h, Substancje słodzące -2h,

Witaminy, sole mineralne i inne składniki wzbogacające -2h, Pomocnicze dodatki do przetwórstwa -1h.

Ćwiczenia: Oznaczanie kwasu sorbowego i benzoesowego oraz kwasu octowego, winianów oraz waniliny-5h,

Oznaczanie zawartości przeciwutleniaczy (witamina C, butylohydroksyanizolu BHA), oznaczanie stopnia zdolności słodzenia i aspartamu metodą HPLC -5h,

Oznaczenie zawartości antocyjanów, chlorofilu, azotanow(III) i(V)oraz waniliny -5h

Literatura:

Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Kompendium dodatków do żywności, Hortimex, Konin 2003

Czapski J., Wieland A., Dodatki do żywności - przyjaciel czy wróg? PWRiL, Poznań 1992

Czapski J. Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności PTTŻ Poznań 1991

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Efekty uczenia się:

Wiedza - student:

Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, zakresu ich stosowania

Ma wiedze na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności

Umiejętności - student:

Potrafi przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur

Potrafi odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki (dokonać odpowiednich obliczeń matematycznych)

Posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz

Kompetencje społeczne - student:

Ma świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywności

Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności

Metody i kryteria oceniania:

egzamin pisemny ograniczony czasowo

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-25 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Sobolewska-Zielińska
Prowadzący grup: Joanna Sobolewska-Zielińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Sobolewska-Zielińska
Prowadzący grup: Joanna Sobolewska-Zielińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Sobolewska-Zielińska
Prowadzący grup: Joanna Sobolewska-Zielińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.