Metody biotechnologiczne w ochronie środowiska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F5.MBO.SI.BBTSX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody biotechnologiczne w ochronie środowiska | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu | ||
Grupy: |
Biotechnologia, 5 sem. stacjonarne, przedmioty do wyboru |
||
Punkty ECTS i inne: |
5.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Głównym celem: nauczania będzie zaznajomienie studentów z zastosowaniem najnowszych zdobyczy wiedzy z dziedziny nauk przyrodniczo-technicznych jakim jest biotechnologia w usuwaniu powstających zanieczyszczeń w środowisku i zapobieganiu w ich powstawaniu. Studentom zostaną zaprezentowane najnowsze procesy biologiczne, a głównie mikrobiologiczne mających zastosowanie w ochronie i uzdrawianiu środowiska naturalnego. Oprócz szczegółowego technicznego omówienia działania oczyszczalni ścieków i unieszkodliwiania osadów ściekowych, studenci zostaną zaznajomieni z biologicznymi metodami utylizacji odpadów komunalnych, regeneracją gleb zanieczyszczonych różnymi związkami chemicznymi, biometalurgią oraz zastosowaniem niekonwencjonalnych źródeł energii jak biomasa i biogaz. Omówione zostaną metody zapobiegania zanieczyszczeniom poprzez stosowanie nowych jakościowo technologii biochemicznych. Planowany jest wyjazd do Oczyszczalnia Miejsko-Przemysłowa w Oświęcimiu i komunalna „Kujawy” |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Wprowadzenie do biotechnologii środowiskowej - podstawowe pojęcia (2h). 2. Współczesne tendencje w biotechnologii środowiskowej (2h). 3. Biologiczna degradacja materii organicznej (2h). 4. Wykorzystanie biopreparatów w ochronie środowiska (2h). 5. Biopaliwa jako odnawialne źródło energii (2h). 6. Produkcja i zagospodarowywanie biogazu (2h). 7. Znaczenie bioindykacji w ochronie środowiska (2h). 8. Biologiczne metody oczyszczania ścieków (1h). Program ćwiczeń: 1. BHP na zajęciach z biotechnologii środowiska. Podstawowa aparatura stosowana w badaniach biotechnologicznych (2). 2. Podstawowe metody stosowane w badaniach biotechnologicznych (2h). 3. Liczenie drobnoustrojów w komorach (2h). 4. Morfologia kłaczków osadu czynnego jako wskaźnik jego pracy (2h). 5. Organizmy występujące w osadzie czynnym – bakterie właściwe (2h). 6. Organizmy nitkowate występujące w osadzie czynnym – osad spęczniały (2h). 7. Identyfikacja mikroorganizmów nitkowatych (2h). 8. Barwienie polifosforanów w komórkach bakterii osadu czynnego (2h). 9. Pierwotniaki występujące w osadzie czynnym - cz.1 (2h). 10. Pierwotniaki występujące w osadzie czynnym - cz.2 (2h). 11.Zwierzęta tkankowe występujące w osadzie czynnym (2h). 12. Pokarmowe zależności organizmów występujących w osadzie czynnym - wyznaczanie grup dominujących (2h). 13. Znaczenie wskaźnikowe organizmów występujących w osadzie czynnym (2h). 14. Obserwacje makro- i mikroskopowe osadu czynnego (2h). 15. Sporządzanie karty biologicznej oceny osadu czynnego - zaliczenie ćwiczeń (2h). |
||
Literatura: |
1.Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN, Warszawa, 2005 2.Miksch K.: Biotechnologia środowiska. Biblioteka Fundacji Ekologicznej „SILESIA”, Katowice, 1995 3.Zamorska J., Papciak D.: Wybrane zagadnienia biotechnologii środowiskowej. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej. Rzeszów, 2001 |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student posiada podstawową wiedzę związaną z drobnoustrojami wykorzystywanymi w biotechnologii środowiskowej Potrafi opisać podstawowe parametry biotechnologiczne prawidłowo prowadzonego procesu biologicznego oczyszczania ścieków Umiejętności: Praktycznie wykorzystuje popularne metody biotechnologiczne stosowane w laboratoriach kontrolno – pomiarowych Potrafi zinterpretować efektywność procesu biologicznego oczyszczania w oparciu o analizę mikroskopową osadu czynnego, z uwzględnieniem jego morfologii i biocenozy Kompetencje społeczne: Zdobyta wiedza pozwala studentowi na jej wykorzystanie w tworzeniu programów obejmujących ochronę środowiska przed szkodliwym oddziaływaniem różnych czynników zewnętrznych Organizuje pracę w laboratorium, której celem jest kontrola jakości biologicznie oczyszczonych ścieków trafiających do odbiorników wodnych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Wiesław Barabasz | |
Prowadzący grup: | Wiesław Barabasz, Agnieszka Galus-Barchan, Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Wiesław Barabasz, Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Wiesław Barabasz, Agnieszka Galus-Barchan, Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Karol Bulski, Maria Chmiel, Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Iwona Paśmionka | |
Prowadzący grup: | Iwona Paśmionka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.