Metody analityczne stosowane w badaniach żywienia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F3.MAZ.SM.BBTSA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody analityczne stosowane w badaniach żywienia zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje najważniejsze metody analizy chemicznej pasz oraz metody in vivo, in vitro i in sacco stosowane w badaniach na zwierzętach. W szczególności dotyczy to metod z wykorzystaniem zwierząt operacyjnie przetokowanych. Omawiane są również metody in vitro oznaczania strawności składników pokarmowych pasz oraz metody badań bilansowych i kalorymetrycznych. W trakcie zajęć poruszane są również zagadnienia dotyczące metod oznaczania wartości biologicznej białka, ustalania zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energię oraz modelowych układów doświadczenia. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Zasady BHP pracy w laboratorium i aspekty etyczne badań na zwierzętach Skład chemiczny pasz – charakterystyka metod chemicznych Metody badań strawnościowych in vivo i in vitro Metody badań in sacco Metody badań bilansowych Metody badań kalorymetrii pośredniej i bezpośredniej Modelowe układy doświadczeń żywieniowych Tematyka ćwiczeń: Oznaczenie wybranych składników pokarmowych w paszach Wyliczanie współczynników strawności składników pokarmowych, efektywnego rozkładu białka w żwaczu oraz strawności jelitowej białka by-pass Wyliczanie bilansu N, C i energii Wyliczanie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energię Ćwiczenia terenowe (klatki strawnościowe, zwierzęta przetokowane, demonstracja urządzeń do oznaczania strawności in vitro) |
Literatura: |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1 i 3 pod red. D. Jamroz, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015, 2017; AOAC, 2007. Association of Official Analytical Chemists, Official Methods of Analysis.18th ed. Rev 2. Washington, DC. Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa. Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego. Kamiński J. i in. Wyd. Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków, 1991; Specjalistyczne czasopisma naukowe; Materiały opracowane przez koordynatora przedmiotu |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student: - Zna metody analityczne stosowane w oznaczaniu składników pokarmowych - Posiada szczegółową wiedzę z zakresu metod i technik badawczych wykonywanych w badaniach żywienia zwierząt - Zna zasady bezpiecznej pracy w laboratorium paszowym oraz ze zwierzętami Umiejętności - student: - Potrafi zaplanować i przeprowadzić badanie żywieniowe. - Wykonuje podstawowe analizy chemiczne, w tym potrafi pobrać reprezentatywną próbkę paszy oraz naważyć ją do analizy chemicznej - Wylicza składniki strawne, bilans składników pokarmowych i energii Kompetencje społeczne - student: - Postępuje zgodnie z zasadami etyki (np. przy doświadczeniach) - Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo własne i innych - Jest wrażliwy na przestrzeganie wymagań dotyczących jakości pasz oraz norm żywienia zwierząt |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian wiedzy - test jednokrotnego wyboru; na ćwiczeniach - sprawdzian umiejętności: wykonanie zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowanie decyzji na ocenę 5: >90% na ocenę 4: 71-80% (81-90% 4,5) na ocenę 3: 55-60% (61-70% 3,5) na ocenę 2: <55% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.