Diagnostyka mikrobiologiczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | B.F3.DMI.SM.BBTSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Diagnostyka mikrobiologiczna |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Analityka biotechnologiczna II stopień, 3 sem. przedmioty do wyboru |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Założenia i cel przedmiotu: Nauczenie studentów praktycznych umiejętności posługiwania się sprzętem laboratoryjnym i wykorzystanie różnych standardowych technik mikrobiologicznych, stosowanych powszechnie w laboratoriach diagnostycznych, głównie medycznych. Zapoznanie studentów głównymi patogenami ludzi i zwierząt oraz szybkie metody ich identyfikacji Metody dydaktyczne/nauczania: Wykłady w postaci prezentacji multimedialnej. Ćwiczenia praktyczne w grupach 15 osobowych w Katedrze Mikrobiologii UR w Krakowie. |
Pełny opis: |
1.Zalecenia krajowego specjalisty w dziedzinie mikrobiologii w sprawie organizacji i zasad działania laboratoryjnej diagnostyki mikrobiologicznej 2.Teoretyczne podstawy taksonomii i diagnostyki bakterii 3.Fizjologiczna mikroflora człowieka 4.Diagnostyka gronkowców 5.Diagnostyka paciorkowców 6.Diagnostyka zakażeń grzybiczych 7.Zakażenia szpitalne, dochodzenia epidemiologiczne 8.Diagnostyka pałeczek jelitowych - Salmonella 9.Diagnostyka prątków – Mycobacterium tuberculosis 10.Zastosowanie fagów bakteryjnych w diagnostyce mikrobiologicznej 11.Diagnostyka zakażeń różnych układów – procedury standardowa 12.Analiza sekwencji bakteryjnego DNA z materiały wykopaliskowego 13.Metody molekularne w diagnostyce mikrobiologicznej RAZEM-30 Tematyka ćwiczeń: Ćwiczenia organizacyjne. Bezpieczeństwo i Higiena Pracy na zajęciach laboratoryjnych z diagnostyki mikrobiologicznej. Podstawowe metody stosowane w laboratorium mikrobiologicznym. Diagnostyka medyczna - bakteriologia Diagnostyka medyczna - bakteriologia Diagnostyka medyczna - bakteriologia Diagnostyka medyczna – bakteriologia - cd Analiza mikrobiologiczna: materiału glebowego, roślinnego, mąki, owoców, warzyw, przypraw, wody oraz wymazy z powierzchni skóry, jamy ustnej i podłóż gruntowych w celu izolacji drobnoustrojów ze środowiska naturalnego. Pasażowanie, oznaczanie bakterii otrzymanych od prowadzącego: opis makroskopowy, preparat, opis mikroskopowy (bakterie tlenowe i beztlenowe). Praktyczne rozwiązywanie problemów związanych z hodowlą i diagnostyką beztlenowców. Selekcja kolonii, będących obiektem badań. Izolacja czystych kultur bakterii do celów diagnostycznych. Przygotowanie i oglądanie preparatów barwionych różnymi metodami. Bakterie – preparat z hodowli własnych, opis makro i mikroskopowy, oznaczenie swojej wyizolowanej bakterii, c.d. oznaczania bakterii pochodzących z kolekcji KM. Izolacja czystych kultur promieniowców do celów diagnostycznych – metoda powierzchniowych posiewów redukcyjnych. Diagnostyka mykologiczna. Mikrohodowle grzybów patogennych: - technika płytek Dalmau (hodowla drożdży na podłożach zubożonych pod szkiełkiem nakrywkowym) - mikrohodowle szkiełkowe dla grzybów strzępkowych (pleśnie, dermatofity) Wybrane testy identyfikacyjne dla grzybów pleśniowych i drożdży Komercyjne testy lekooporności Wykonanie mikrohodowli techniką Dalmau oraz jej ocena i założenie mikrohodowli szkiełkowej Wykonanie testu lekooporności ATB Fungus 2 INT Diagnostyka mykologiczna. Preparaty mikroskopowe: - wymaz z pochwy barwiony metodą Grama (przypadek kandydozy pochwy) - Ascospory Saccharomyces cerevisiae – preparat barwiony metodą Schaeffera-Fultona - preparaty podbarwione laktofenolem z hodowli grzybów strzępkowych - preparaty ze skóry wykonany z użyciem taśmy klejącej Diagnostyka immunologiczna grzybic inwazyjnych Wykonanie preparatów mykologicznych z wykorzystaniem różnych technik Namnażanie czystych kultur promieniowców do celów diagnostycznych. Podstawy protozoologii. Pierwotniaki chorobotwórcze dla człowieka – drogi zakażenia, objawy chorobowe, diagnostyka, leczenie. Obserwacja wybranych pierwotniaków pasożytniczych w preparatach wykonanych różną techniką: przyżyciowe, przyżyciowe podbarwiane oraz utrwalane i barwione. Diagnostyka Actinomycetes: Kontrola czystości szczepów. Przygotowanie wybranych testów diagnostycznych: założenie mikrohodowli szkiełkowych wyizolowanych promieniowców, założenie hodowli płynnych, założenie hodowli na podłożach stałych z różnymi źródłami węgla i azotu etc. W oparciu o zalecenia kluczy diagnostycznych. Diagnostyka Actinomycetes: Obserwacje mikroskopowe grzybni i konidiów promieniowców z mikrohodowli szkiełkowych Wykonanie preparatów przyżyciowych oraz utrwalanych i barwionych z hodowli płynnych Ocena wykorzystania różnych źródeł węgla i azotu przez promieniowce. Oznaczanie przynależności systematycznej promieniowców zgodnie z zaleceniami kluczy diagnostycznych. Drobnoustroje fyllosfery, ryzosfery i diazotrofy. Sprawdzian wiadomości Zaliczenie przedmiotu RAZEM-45 |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1.Szewczyk E.M.: Diagnostyka bakteriologiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 2.Maza L.M., Pezzlo M.T., Baron E.J.: Color Atlas of Diagnostic Microbiology, Mosby, Baltimore, 1997 3.Binek M. (Red). Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej. Tom I i II, Wydawnictwo SGGW, warszawa, 2004 Literatura uzupełniająca: 1.Ważniak W.: Mikrobiologiczne metody badania leków i materiałów biologicznych PZWL, Warszawa, 1973 2.Burbianka M., Pliszka A.: Mikrobiologiczne badanie produktów żywnościowych. PZWL, Warszawa, 1963 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. Student posiada ogólną wiedzę z zakresu analizy mikrobiologicznej i podstawowe wiadomości z zakresu diagnostyki laboratoryjnej 2. Zna podstawowe zasady postępowania z materiałem zawierającym drobnoustroje - w tym z materiałem klinicznym. Umiejętności 1) Potrafi wyszukać odpowiednie rozporządzenia oraz normy i w oparciu o nie dobrać metodę badawczą do analizowanego materiału 2) Samodzielnie posługuje się aparaturą i sprzętem laboratoryjnym 3) Student potrafi wykonać podstawowe mikrobiologiczne analizy ilościowe i jakościowe różnych próbek oraz zinterpretować uzyskane wyniki. Kompetencje społeczne 1.Organizuje pracę w małym laboratorium celem wykonania podstawowych analiz ilościowych 2.Wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu analizy mikrobiologicznej i potrafi ją połączyć z innymi dyscyplinami naukowymi, takimi jak: biologia molekularna, genetyka czy biotechnologia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny testowy (test wyboru-30 pytań, 120 odpowiedzi, ale tylko 30 poprawnych). Warunkiem uzyskania zaliczenia z ćwiczeń jest obecność i czynny udział w zajęciach laboratoryjnych. Na bieżąco oceniane są umiejętności praktyczne studenta oraz - na koniec zajęć - wiedza teoretyczna. Przewidziane jest ustne zaliczenie przedmiotu. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.