Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody instrumentalne w analizie żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: B.F2.MEI.SM.BBTSA
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Metody instrumentalne w analizie żywności
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Analityka biotechnologiczna II stopień, 2 sem. przedmioty do wyboru
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z nowoczesnymi technikami stosowanymi przy badaniu jakości żywności i oznaczaniu zawartości składników żywności oraz zanieczyszczeń.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1.Metody instrumentalne w oznaczaniu podstawowych składników żywności (urządzenia

Büchi, Tecator, Gerhardt, Leco, analizatory uniwersalne) (1h)

2.Metody przygotowania próbki, urządzenia do mineralizacji (1h)

3.Metody spektroskopowe (IR, UV, VIS, EPR, MS, NMR) (2h)

4.Absorpcyjna spektrometria atomowa, fotometria płomieniowa, inne techniki analizy

pierwiastków (2h)

5.Polarymetria, refraktometria, nefelometria, turbidymetria (1h)

6.Konduktometria i potencjometria (1h)

7.Chromatografie gazowa i cieczowa, cienkowarstwowa, bibułowa, żelowa, fluidalna,

kapilarna, planarna, jonów, inne techniki rozdziału (elektroforeza, dializa) (3h)

8.Spektroskopia trójchromatyczna (2h)

9.Reologia oraz badania wiskozymetryczne, analiza tekstury (1h)

10.Mikroskopia (optyczna, SEM, AFM, TEM) (1h)

Tematyka ćwiczeń:

1.Oznaczanie aktywności wodnej w produktach spożywczych (5h)

2.Oznaczanie podstawowych składników żywności (5h)

3.Optymalizacja warunków pomiaru spektroskopowego. Analiza próbek nieklarownych –

spektrofotometryczne oznaczanie redukcyjności skrobi. Metoda algebraiczna w

spektroskopii – oznaczanie amylozy (5h)

4.Oznaczanie zawartości cynku w wodzie metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej

(ASA), wapnia w napojach i wodzie metodą atomowej spektrometrii emisyjnej (ASE).

Instrumentalna ocena barwy produktów spożywczych (5h)

5.Prawa absorpcji, miareczkowe oznaczanie niklu. – Ocena parametrów kuwet.

Analiza wody – turbidymetryczne oznaczanie siarczanów i nefelometryczne chlorków (5h)

6.Miareczkowanie potencjometryczne produktów spożywczych (5h)

7.Rozdział metodą chromatografii żelowej składników żywności (5h)

8.Rozdział składników i analiza metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej

(HPLC) (5h)

9.Badania właściwości reologicznych i teksturalnych żywności (5h)

Literatura:

LITERATURA

1.CEEAM (pr. zbiorowa) 2004 Nowe horyzonty i wyzwania w analityce i monitoringu

środowiskowym. CEEAM Gdańsk

2.Cygański A. 1997 Metody spektroskopowe w chemii analitycznej. WNT, Warszawa.

3.Hulanicki A. 2001 Współczesna chemia analityczna wybrane zagadnienia,

PWN Warszawa

4.Jankiewicz M., Kędzior Z (red) 2001 Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle

spożywczym i biotechnologii. Wydawnictwo AR, Poznań.

5.Klepacka M. (red.) 1997 Analiza żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa

6.Krełowska-Kułas M. 1993 Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.

7.Ładoński W., Gospodarek T. 1986 Podstawowe metody analityczne produktów

żywnościowych. PWN, Warszawa-Wrocław.

8.Rao M.A. 1999 Rheology of fluid and semisolid foods. Aspen Publishers Inc, Maryland.

9.Bourne M.C. 2002 Food texture and viscosity. Academic Press, New York.

10.Bulska E, Pyrzyńska K. (red). 2007 Spektrometria atomowa, Malamut - Warszawa

11.Witkiewicz Z. 1995 Podstawy chromatografii. WNT, Warszawa.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)