Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i rachunek kosztów dla inżynierów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s6.ERKIX.SI.OZEXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i rachunek kosztów dla inżynierów
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest poznanie metod rachunku kosztów na tle kompleksowej metodyki zarządzania przedsiębiorstwem, z uwzględnieniem zarządzania produkcją i działalnością usługową przedsiębiorstw sektora OZEiGO.

Nieodłącznym elementem kosztów jest ocena efektywności wykorzystania środków produkcji wykorzystywanych w sferze agrobiznesu, w tym głównie opłacalności i rentowności podejmowanych przedsięwzięć.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Pojęcie, klasyfikacja i zakres rachunku kosztów oraz zarys rozwoju metod rachunku kosztów w aspekcie zarządzania

2. Uproszczone formy rachunku kosztów w produkcji rolniczej i pozarolniczej działalności gospodarczej

3. Kalkulacje kosztów jako narzędzia pomocnicze metod rachunku kosztów w zarządzaniu operacyjnym

4. Analiza progowa i próg rentowności

5. Efektywność wykorzystania zasobów produkcyjnych

W ramach ćwiczeń wykonywane są:

- szacunki kosztów z wykorzystaniem różnych metod rachunku kosztów;

- indywidualne projekty (3) z zakresu przychodów i kosztów działalności gospodarczej, identyfikacji kosztów zmiennych i stałych, szacowania progów i wskaźników rentowności oraz pomiaru kosztów i efektów reorganizacji i restrukturyzacji.

Literatura:

Nowak E, Wierzbiński M. Rachunek kosztów. Modele i zastosowania. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. Warszawa 2010.

Rachunkowość zarządcza i rachunek kosztów w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa. Praca zbiorowa pod red. naukową A. Karmańskiej. Centrum Doradztwa i Informacji Difin sp. z o.o., Warszawa 2006.

Wdowiak W. Wybrane metody rachunku kosztów w zarządzaniu produkcją i przetwórstwem płodów rolniczych. Wydawnictwo UR. Kraków 2013.

Efekty uczenia się:

W-1. Zna metody rachunku kosztów i zakres ich zastosowania w zarządzaniu procesami produkcyjnymi oraz rozumie zasady efektywnego wykorzystania zasobów przedsiębiorstwa sektora OZEiGO.

U-1. Potrafi mierzyć, klasyfikować oraz prowadzić rachunek kosztów i na tej podstawie obliczyć wynik finansowy oraz ocenić efekty i efektywność podejmowanych działań produkcyjnych oraz modernizacyjnych.

K-1. Jest gotów do formułowania krytycznych opinii w zakresie specyfiki stosowania metod rachunku kosztów w przedsiębiorstwie sektora OZEiGO.

Metody i kryteria oceniania:

W-1. Egzamin pisemny obejmujący część wykładową

U-1. Kolokwia sprawdzające i projekty obejmujące część ćwiczeniową

K-1. Zaliczenie ustne i obrona projektów

Ocena końcowa stanowi ocenę średnią z zaliczenia poszczególnych części (wykładowa, obliczeniowa i projektowa), przy czym każda z tych części musi być zaliczona na ocenę pozytywną.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)