Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Uwarunkowania współczesnego rynku pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s3.UWRPX.NM.AZPLX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Uwarunkowania współczesnego rynku pracy
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ten w szerokim zakresie przygotowuje absolwentów uczelni w tym zakresie, a uzyskana wiedza w istotny sposób ułatwi im poszukiwanie i znalezienie swojej pierwszej pracy. Celem głównym nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami, jakie ich czekają w momencie ukończenia studiów i podjęcia starań (poszukiwań) o pierwszą w życiu pracę zawodową. W tym przypadku istotne jest merytoryczne przygotowanie przyszłych pracowników (absolwentów uczelni) do problemów, zadań i wymagań przed którymi wkrótce staną. Nabycie odpowiednich zachowań i reakcji (odruchów) w dużej mierze ułatwi im pierwszy kontakt z przyszłym pracodawcą.

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje zagadnienia z zakresu: Problemy bezrobocia na rynku pracy, psychologii pracy, sposobów poszukiwania pracy, sposobów autoprezentacji na rozmowie kwalifikacyjnej o pracę.

Tematyka ćwiczeń seminaryjnych: profesjonalne przygotowanie CV jak dobrze sprzedać SWOJE kwalifikacje, sposób na dobre CV twarde fakty, a nie puste słowa, wzór pisania CV, CV po amerykańsku, moda na prześwietlanie CV, pracownika można zwolnić za fałszywe CV, list motywacyjny przykład (wzór), ocena własnych predyspozycji TEST Jak oceniam WŁASNĄ przedsiębiorczość

Literatura:

1. Aktywność ekonomiczna ludności Polski w IV kw. 2002, GUS, Warszawa 2003. Bauman Z.,

2. Globalizacja i co z tego dla ludzi wynika, PIW, Warszawa 2000. Balcerzak A., Rogalska E

3. Gospodarka oparta na wiedzy [w:] Społeczeństwo i gospodarka w Europie w XXI wieku, pod red. G. Wrzeszcz-Kamińskiej, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Handlowej, Wrocław 2007.

4. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 2000-2004, Informacje i Opracowania Statystyczne, GUS, Warszawa 2006.

5. Flont K. Komunikacja w pracy Warszawa 2010 PWE

Efekty uczenia się:

-Ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich -Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku

-Wykorzystuje wiedzę z zakresu inżynierii produkcji i dyscyplin pokrewnych do projektowania nowych i modyfikacji istniejących linii oraz systemów produkcyjnych -Posiada umiejętność porozumiewania się z różnymi grupami zawodowymi wykorzystując dostępne metody i środki komunikacji

Potrafi planować wyznaczone przez siebie lub innych przedsięwzięcia, określać ich cele strategiczne, operacyjne i priorytety

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2.0

Na ocenę 3.0 Ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich

Na ocenę 4.0 Ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich -Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku

Na ocenę 5.0 Ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich -Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku. Potrafi w sposób kreatywny podejść do rozwiązania stawianego mu problemu.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)