Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja i ekonomika usług

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s3.OEUXX.SM.AZPLX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja i ekonomika usług
Jednostka: Katedra Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania rynku usług produkcyjnych w kompleksie gospodarki żywnościowej. Przedstawiona zostanie charakterystyka czynników produkcji przedsiębiorstwa usługowego oraz ich relacje ze środowiskiem i specyfika podejścia procesowego w zarządzaniu procesami usługowymi.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Znaczenie i rozwój sfery usług

2. Funkcjonowanie rynku usług w kompleksie gospodarki żywnościowej

3. Organizacja i czynniki produkcji w przedsiębiorstwie usługowym

4. Specyfika zarządzania procesowego w przedsiębiorstwie usługowym

5. Ekonomika usług

W ramach ćwiczeń wykonywane są projekty:

- procesu usługowego;

- struktury przedsiębiorstwa usługowego;

- ankiety oceny potrzeb usługowych i jakości usług oraz wyceny przychodów przedsiębiorstwa usługowego.

W ramach ćwiczeń obliczeniowych przeprowadzone są szacunki kosztów świadczenia usług z uwzględnieniem rachunków kosztów właściwych dla usług.

Literatura:

Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008

Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008

Efekty uczenia się:

W-1. Zna i rozumie specyfikę oraz atrybuty usług a także ich wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw i rynku produktów rolno-żywnościowych.

U-1. Potrafi zaprojektować proces usługowy oraz przeprowadzić badanie rynku usług, dokonać szacunku kosztów świadczenia usług i cenić efekty działalności usługowej.

K-1. Jest gotów do formułowania krytycznych opinii w zakresie specyfiki organizacji procesów usługowych i ich wpływu na funkcjonowanie sektora gospodarki żywnościowej.

Metody i kryteria oceniania:

W-1. Egzamin pisemny obejmujący część wykładową

U-1. Kolokwium sprawdzające i projekty obejmujące część ćwiczeniową

K-1. Zaliczenie ustne i obrona projektów

Ocena końcowa stanowi ocenę średnią z zaliczenia poszczególnych części (wykładowa, obliczeniowa i projektowa), przy czym każda z tych części musi być zaliczona na ocenę pozytywną.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)