Organizacja i ekonomika usług
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s3.OEUXX.SM.AZPLX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i ekonomika usług |
Jednostka: | Katedra Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania rynku usług produkcyjnych w kompleksie gospodarki żywnościowej. Przedstawiona zostanie charakterystyka czynników produkcji przedsiębiorstwa usługowego oraz ich relacje ze środowiskiem i specyfika podejścia procesowego w zarządzaniu procesami usługowymi. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Znaczenie i rozwój sfery usług 2. Funkcjonowanie rynku usług w kompleksie gospodarki żywnościowej 3. Organizacja i czynniki produkcji w przedsiębiorstwie usługowym 4. Specyfika zarządzania procesowego w przedsiębiorstwie usługowym 5. Ekonomika usług W ramach ćwiczeń wykonywane są projekty: - procesu usługowego; - struktury przedsiębiorstwa usługowego; - ankiety oceny potrzeb usługowych i jakości usług oraz wyceny przychodów przedsiębiorstwa usługowego. W ramach ćwiczeń obliczeniowych przeprowadzone są szacunki kosztów świadczenia usług z uwzględnieniem rachunków kosztów właściwych dla usług. |
Literatura: |
Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008 Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
W-1. Zna i rozumie specyfikę oraz atrybuty usług a także ich wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw i rynku produktów rolno-żywnościowych. U-1. Potrafi zaprojektować proces usługowy oraz przeprowadzić badanie rynku usług, dokonać szacunku kosztów świadczenia usług i cenić efekty działalności usługowej. K-1. Jest gotów do formułowania krytycznych opinii w zakresie specyfiki organizacji procesów usługowych i ich wpływu na funkcjonowanie sektora gospodarki żywnościowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
W-1. Egzamin pisemny obejmujący część wykładową U-1. Kolokwium sprawdzające i projekty obejmujące część ćwiczeniową K-1. Zaliczenie ustne i obrona projektów Ocena końcowa stanowi ocenę średnią z zaliczenia poszczególnych części (wykładowa, obliczeniowa i projektowa), przy czym każda z tych części musi być zaliczona na ocenę pozytywną. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.