Organizacja i ekonomika systemów produkcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s2.OESPX.SM.ATRXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i ekonomika systemów produkcji |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest nauczanie racjonalnego prowadzenia działalności produkcyjnej w agrobiznesie, poprzez zapoznanie studentów ze stosowanymi tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami projektowania oraz zarządzania produkcją, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań w aspekcie planowania oraz organizacji produkcji w konwencjonalnych i nowoczesnych systemach produkcyjnych. Nieodłącznym elementem racjonalnego gospodarowania jest ocena efektów i efektywności podejmowanych działań w sferze zarządzania produkcją przedsiębiorstwa agrobiznesu. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Pojęcie i modele systemu produkcyjnego 2. Zasady projektowania i metody wdrażania nowoczesnych systemów produkcyjnych 3. Metody oceny systemu produkcyjnego 4. Wdrażanie projektu i uruchomienie procesu produkcji 5. Planowanie zasobów produkcyjnych 6. Ekonomika gospodarowania środkami trwałymi i obrotowymi 7. Analiza kosztów i ocena efektywności produkcji Ćwiczenia obliczeniowe i projektowe: 1. Projektowanie i modernizacja wyrobu 2. Badanie i pomiar pracy 3. Projekt struktury produkcyjnej i rozmieszczenia stanowisk roboczych 4. Projektowanie harmonogramów w procesach produkcyjnych 5. Analiza kosztów produkcji i wyniku produkcyjnego 6. Ocena efektywności i rentowności produkcji 7. Bilans przedsiębiorstwa |
Literatura: |
Durlik I. 2004. Inżynieria zarządzania cz. I i II. Wydawnictwo „Placet” Bieniok H. 2004. Metody sprawnego zarządzania. Wydawnictwo „Placet” Engelhardt J. (red.) 2011. Ekonomika przedsiębiorstw. Wydawnictwo CeDeWu |
Efekty uczenia się: |
W-1. Ma pogłębiona wiedzę w zakresie racjonalnego zarządzania zasobami produkcyjnymi i organizacji produkcji oraz projektowania wyrobu, procesu produkcyjnego i struktury produkcyjnej W-2. W pogłębionym stopniu rozumie znaczenie naukowych metod organizacji produkcji w efektywnym wykorzystaniu czynników produkcji i tworzeniu optymalnych relacji między nimi U-1. Potrafi przeprowadzić ocenę i krytyczną analizę organizacji procesów i struktur produkcyjnych oraz dobrać właściwe metody i narzędzia umożliwiające rozwiązanie zaistniałych problemów organizacyjnych U-1. Potrafi przeprowadzić ocenę i krytyczną analizę wykorzystania zasobów produkcyjnych oraz uzyskanych efektów produkcyjnych K-1. Jest gotów do wypełnianie zobowiązań społecznych poprzez myślenie i podejmowanie działań w sposób przedsiębiorczy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady i ćwiczenia: Egzamin pisemny dwuczęściowy obejmujący ocenę stopnia osiągnięcia efektów wiedzy i umiejętności - osobno dla organizacji systemów produkcyjnych i osobno dla ekonomiki systemów produkcyjnych Ćwiczenia: Opracowanie raportów (projektów) z rozwiązania zagadnień problemowych objętych tematyką ćwiczeń umożliwiających ocenę stopnia osiągnięcia umiejętności i kompetencji społecznych. Ocena końcowa stanowi średnią z ocen zaliczeniowych wyodrębnionych części, przy czym każda część musi być zaliczona na ocenę pozytywną. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.