Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja i ekonomika systemów produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.s2.OESPX.SM.ATRXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja i ekonomika systemów produkcji
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest nauczanie racjonalnego prowadzenia działalności produkcyjnej w agrobiznesie, poprzez zapoznanie studentów ze stosowanymi tradycyjnymi i nowoczesnymi metodami projektowania oraz zarządzania produkcją, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań w aspekcie planowania oraz organizacji produkcji w konwencjonalnych i nowoczesnych systemach produkcyjnych. Nieodłącznym elementem racjonalnego gospodarowania jest ocena efektów i efektywności podejmowanych działań w sferze zarządzania produkcją przedsiębiorstwa agrobiznesu.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Pojęcie i modele systemu produkcyjnego

2. Zasady projektowania i metody wdrażania nowoczesnych systemów produkcyjnych

3. Metody oceny systemu produkcyjnego

4. Wdrażanie projektu i uruchomienie procesu produkcji

5. Planowanie zasobów produkcyjnych

6. Ekonomika gospodarowania środkami trwałymi i obrotowymi

7. Analiza kosztów i ocena efektywności produkcji

Ćwiczenia obliczeniowe i projektowe:

1. Projektowanie i modernizacja wyrobu

2. Badanie i pomiar pracy

3. Projekt struktury produkcyjnej i rozmieszczenia stanowisk roboczych

4. Projektowanie harmonogramów w procesach produkcyjnych

5. Analiza kosztów produkcji i wyniku produkcyjnego

6. Ocena efektywności i rentowności produkcji

7. Bilans przedsiębiorstwa

Literatura:

Durlik I. 2004. Inżynieria zarządzania cz. I i II. Wydawnictwo „Placet”

Bieniok H. 2004. Metody sprawnego zarządzania. Wydawnictwo „Placet”

Engelhardt J. (red.) 2011. Ekonomika przedsiębiorstw. Wydawnictwo CeDeWu

Efekty uczenia się:

W-1. Ma pogłębiona wiedzę w zakresie racjonalnego zarządzania zasobami produkcyjnymi i organizacji produkcji oraz projektowania wyrobu, procesu produkcyjnego i struktury produkcyjnej

W-2. W pogłębionym stopniu rozumie znaczenie naukowych metod organizacji produkcji w efektywnym wykorzystaniu czynników produkcji i tworzeniu optymalnych relacji między nimi

U-1. Potrafi przeprowadzić ocenę i krytyczną analizę organizacji procesów i struktur produkcyjnych oraz dobrać właściwe metody i narzędzia umożliwiające rozwiązanie zaistniałych problemów organizacyjnych

U-1. Potrafi przeprowadzić ocenę i krytyczną analizę wykorzystania zasobów produkcyjnych oraz uzyskanych efektów produkcyjnych

K-1. Jest gotów do wypełnianie zobowiązań społecznych poprzez myślenie i podejmowanie działań w sposób przedsiębiorczy

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady i ćwiczenia:

Egzamin pisemny dwuczęściowy obejmujący ocenę stopnia osiągnięcia efektów wiedzy i umiejętności - osobno dla organizacji systemów produkcyjnych i osobno dla ekonomiki systemów produkcyjnych

Ćwiczenia:

Opracowanie raportów (projektów) z rozwiązania zagadnień problemowych objętych tematyką ćwiczeń umożliwiających ocenę stopnia osiągnięcia umiejętności i kompetencji społecznych.

Ocena końcowa stanowi średnią z ocen zaliczeniowych wyodrębnionych części, przy czym każda część musi być zaliczona na ocenę pozytywną.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)