Podstawy produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s1.PPZWI.SI.ATRXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji zwierzęcej | ||
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Tech. Rol. i Lesna, 3sem, stacjonarne, obowiazkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie słuchaczy z aktualnymi zasadami chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Omówione zostaną podstawowe typy użytkowe poszczególnych gatunków zwierząt, rasy oraz kierunki ich użytkowania. Studenci zostaną zapoznani z organizacją chowu i hodowli zwierząt, podstawowymi technologiami stosowanymi w produkcji zwierzęcej, systemami utrzymania i żywienia zwierząt oraz standardami związanymi z ich dobrostanem. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1.Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej. Pogłowie i wskaźniki produkcyjne. Rasy krajowe i zagraniczne świń, pomieszczenia dla świń, funkcjonalne rozwiązania, czynniki środowiskowye na efekty produkcyjne. Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce. Metody i kryteria selekcji. Sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej - 3h 4.Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej, kierunki użytkowania, typy użytkowe, gatunki i rasy drobiu. Cechy biologiczne drobiu i produktów drobiarskich, systemy produkcji mięsa, jaj i pierza, chów bateryjny i podłogowy. Zasady żywienia drobiu. Reprodukcja ptaków domowych, technologia sztucznego wylęgu piskląt - 3h 7.Znaczenie gospodarcze chowu i hodowli małych przeżuwaczy, wypas wielkoobszarowy. Proces produkcji mięsa jagnięcego w aspekcie jakości i wymagań konsumenta - 3h 9.Znaczenie gospodarcze chowu bydła, typy użytkowe. Dobór ras mlecznych, praca hodowlana. Dobór ras bydła mięsnego do produkcji wołowiny Standardy żywienia krów mlecznych oraz bydła opasowego. Technologie produkcji mleka i mięsa wołowego - 6h Tematyka ćwiczeń Podstawowe pojęcia, nazewnictwo, grupy produkcyjne i wiekowe trzody chlewnej, pielęgnacja różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej Technologia przemysłowej produkcji jaj i kurcząt brojlerów – projekt Technologie produkcji jagniąt rzeźnych rejonu gór i pogórza Wskaźniki użytkowości mlecznej krów – ocena laktacji Wskaźniki użytkowości mięsnej bydła Określanie zapotrzebowania pokarmowego, układanie dawek Systemy doju Higiena pozyskiwania mleka |
||
Literatura: |
Szulc i wsp. Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wrocław., Nr ISBN 83-89189-77-1, 2005 Świerczewska E., Stępińska M., Niemiec J. Chów kur, SGGW, Warszawa 19952. Technologia Produkcji Drobiarskiej. Praca zbiorowa pod red. Potemkowskiej E. PWR i L, Warszawa 1983 Zwoliński J. Hodowla koni, PWR i L Warszawa, 1976. Chachuła J., Chrzanowski S., Olesiak S. Chów, hodowla i użytkowanie koni, Wyd. SGGW Warszawa, 1984. Niżnikowski R. Hodowla owiec, PWR i L Warszawa, 1994. Grudniewska B. red.: Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn, 1998. English P., Smith W., Maclean A. Zwiększanie produkcyjności loch, PWRL, 1988. Kondracki S. Chów świń, PWR i L, Warszawa 1998. Reklewski Z. Chów i hodowla bydła, Fundacja Rozwój SGGW Warszawa, 1993. Węglarz A., Ormian M. Hodowla bydła, Wyd. AR Kraków, 2003. |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza – Student wie, jakie jest znaczenie gospodarcze bydła, świń, owiec, koni i drobiu. Opisuje rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich. Zna metody ich chowu i hodowli oraz w zakresie podstawowym aktualne technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Umiejętności – Student umie opisać podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie stosowane w produkcji zwierzęcej. Potrafi wykonać projekt przemysłowej technologii produkcji jaj i kurcząt brojlerów, ocenić laktację na podstawie wskaźników użytkowości mlecznej krów, określić zapotrzebowanie pokarmowe, ocenić wartość rzeźną bydła oraz dobrać optymalne systemy utrzymania do określonych technologii produkcji. Kompetencje społeczne - Student ma świadomość znaczenia produkcji zwierzęcej dla człowieka i środowiska, dostrzega potrzebę doskonalenia swojej wiedzy z zakresu nowych technologii stosowanych w produkcji zwierzęcej. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie treści kształcenia objętych wykładami - test Zaliczenie treści kształcenia objętych ćwiczeniami – test oraz wykonanie i zaliczenie zadań ćwiczeniowych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 25 godzin ![]() Wykład, 20 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Edyta Molik, Mariola Pabiańczyk, Tomasz Schwarz, Grzegorz Skrzyński, Monika Stefaniuk-Szmukier, Andrzej Węglarz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 25 godzin ![]() Wykład, 20 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Andrzej Węglarz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Andres, Jarosław Łuszczyński, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Mariola Pabiańczyk, Monika Stefaniuk-Szmukier, Andrzej Węglarz, Justyna Żychlińska-Buczek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.