Biosystemy roślinne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.s1.BRXXX.SI.IBXXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biosystemy roślinne |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami funkcjonowania agroekosystemów bez naruszania równowagi środowiskowej oraz wyjaśnienie zależnosci rozwoju, plonowania i jakosci otrzymywanych plonów różnych gatunków roslin uprawnych od zespołu warunków przyrodniczych, zabiegów agrotechnicznych i postępu biologicznego. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Kształtowanie agroekosystemów Siedliskowe uwarunkowania produkcji rolniczej Czynniki antropogeniczne mające wpływ na wielkość i jakość produkcj roślinnej Postęp biologiczny jako ekologiczny sposób intensyfikacji produkcji rolniczej Bioróżnorodność w produkcji roślinnej Systemy produkcji roślinnej Tematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Obserwacje mikroskopowe tkanek z uwzględnieniem ich funkcji w roślinach uprawnych Budowa morfologiczna i anatomiczna organów roślinnych w świetle różnic gatunkowych i wpływu działalności człowieka Charakterystyka botaniczna roślin zbożowych: budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaków, skład chemiczny, fazy rozwojowe Rośliny okopowe korzeniowe i bulwiaste, fazy rozwojowe, budowa morfologiczna, anatomiczna, skład chemiczny korzeni i bulw Rośliny oleiste: morfologia, fazy rozwojowe, skład chemiczny oleju Rośliny bobowate, morfologia, skład chemiczny, różnice międzyodmianowe |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Duczmal K., Tucholska H. 2000 Nasiennictwo t.I i II, PWRiL, Poznań Jasinska Z., Kotecki A. 2003 Szczegółowa uprawa roslin t.I i II WAR, Wrocław Falińska K. Ekologia roślin, Wydawnictwo PWN, W-wa 2004 Grzebisz W. Nawożenie roślin uprawnych, T I i II, PWRiL, 2008 Literatura uzupełniająca: Sadowska U. 2007 Wartosci siły zwiazania ziarniaków z osadką kłosową jęczmienia nago i okrytoziarnistego. Inzynieria Rolnicza. Nr 9 (97). s.197-202, Kraków Sadowska U. 2008 Zależnosc strat jakościowych ziarna jęczmienia nagoziarnistego od parametrów regulacyjnych kombajnu. Inżynieria Rolnicza. Nr 10 (108). s. 215-220, Kraków Sadowska U. Żabinski A. 2009. Niektóre właściwości fizyczne ziarniaków jeczmienia nagoziarnistego uprawianego w mieszance z soczewicą jadalną. Inżynieria Rolnicza Nr 6(115). s. 229 - 236, Kraków Sadowska U. Żabinski A. 2011 Wpływ siewu mieszanego łubinu zółtego z jeczmieniem nagoziarnistym na wybrane cechy fizyczne nasion. Inzynieria Rolnicza Nr 6(131) s. 187 195, Kraków Sadowska U. Głab T. 2011 Charakterystyka morfometryczna systemów korzeniowych jeczmienia nago i okrytoziarnistego z zastosowaniem analizy obrazu. Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria 10 (3-4), s. 3 - 9, Lublin Sadowska U., Zabinski A., Mudryk K. 2012 Odporność na wyleganie wybranych odmian orkiszu pszennego Triticum Aestivum ssp. Spelta l.. Inżynieria Rolnicza. Nr 2 (137). s. 269-278, Kraków Głab T., Sadowska U., Zabinski A. 2015. 2015 Application of image analysis for grass tillering determination. Environmental Monitoring and Assessment, 187:674 Sadowska U. 2006. Niektóre biologiczne skutki obciążeń statycznych pojedynczych ziarniaków nieoplewionego oraz oplewionego jeczmienia Acta Scientarum Polonorum 5 (2) s. 67-73, Lublin |
Efekty uczenia się: |
Wiiedza Absolwent posiada podstawową wiedzę biologiczno-chemiczną dotyczącą funkcjonowania agroekosystemów oraz metod ich kształtowania. Rozumie na czym polega nowoczesne i odpowiedzialne rolnictwo. Absolwent posiada wiedzę dotyczącą znaczenia środowiska i zrównoważonego użytkowania terenów na których prowadzone są uprawy roślin. Rozumie potrzebę zachowania bioróżnorodności w produkcji roślinnej w ujęciu regionalnym i krajowym. Umiejętności Absolwent potrafi identyfikować czynniki wpływające na wielkość i jakość produkcji roślinnej a tym samym jej wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt Planuje płodozmiany z uwzględnieniem typowych technik i technologii w produkcji roślinnej oraz specjalizacji gospodarstwa Kompetencje społeczne Absolwent jest gotów do właściwego identyfikowania oraz rozstrzygania dylematów w obszarze nauk rolniczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych i odpowiedź ustna |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.