Inżynieria przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.TRS.IPPRX.NM.ATRIX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: |
TRL, niestacjonarne, Tech. Inf. w Gosp. Zyw. 8sem specjalnosciowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Brak opisu Poznanie podstawowych technologii i metod przetwarzania surowców pochodzenia rolniczego. Student otrzymuje wiedzę merytoryczną na temat teoretycznych, technologicznych i inżynierskich zagadnień przetwarzania tych surowców. Wykłady i ćwiczenia swoim zakresem obejmują operacje i aparaturę występujące w procesach technologicznych przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych. |
Pełny opis: |
Brak opisu Ocena technologiczna zbóż, sporządzanie mieszanek przemiałowych, analiza schematów technologicznych. Ocena surowca ziemniaczanego. Ocena surowca mięsnego, technologie wytwarzania wybranych wyrobów mięsnych. Techniki i technologie w przemyśle fermentacyjnym. Projektowanie kodu kreskowego dla danego produktu. Badanie parametrów mleka, ocena jakościowa mleka. |
Literatura: |
Brak literatury 1. Grochowicz J. 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWRiL Warszawa. 2. Maszyny przemysłu spożywczego – ćwiczenia laboratoryjne - praca zbiorowa pod redakcją H. Popko, Politechnika Lubelska 1986. 3. Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbożowe cz.I i II. WSz i P, Warszawa. 4. Nowotny F. 1972. Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. WN-T, Warszawa. 5. Olszewski A. 2002. Technologia przetwórstwa mięsnego. WN-T, Warszawa. 6. Ziajka S. 1997. Mleczarstwo zagadnienia wybrane. Wyd. ART, Olsztyn. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.