Inżynieria procesowa i aparatura PRS
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.TRS.IPAXX.NM.ATRSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria procesowa i aparatura PRS |
Jednostka: | Instytut Eksploatacji Maszyn, Ergonomii i Procesów Produkcyjnych |
Grupy: |
TRL, niestacjonarne Inż. Rol. i Spoż. 9sem specjanosciowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z procesami, które występują powszechnie w przemyśle spożywczym niezależnie od branży oraz przedstawienie krótkich charakterystyk wybranej aparatury i urządzeń realizujących omawiane procesy. Wykonywanie podstawowych obliczeń procesów realizowanych przez wybraną aparaturę. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Rozdrabnianie ciał stałych (właściwości reologiczne ciał stałych, teorie rozdrabiania, kryteria doboru maszyn do rozdrabniania); Przesiewanie i sortowanie (cechy fizyczne będące cechami rozdzielczymi materiałów sypkich, proces przesiewania, mechanizm i sprawność przesiewania) 2. Wybrane zagadnienia z przepływu płynów (właściwości reologiczne cieczy, dynamika płynów, opory przepływu cieczy niutonowskich, szczególne przypadki przepływu, przepływ cieczy nieniutonowskich); Ruch ciał stałych i cieczy w płynach (opadnie niezakłócone i zakłócone, ruch kropli cieczy w cieczy, przepływ gazu przez warstwę cieczy) 3. Fluidyzacja i transport pneumatyczny (dynamika warstwy fluidalnej, dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą); Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych (wyciskanie cieczy, filtracja) 4. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych (grawitacyjne rozdzielanie zawiesin, rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej); Rozdrabnianie cieczy (teoria rozdrabniania, homogenizacja, rozpylanie cieczy) 5. Formowanie i ekstrudowanie (właściwości ciał plastycznych, nadawanie kształtu, ekstruzja, ekspandowanie) 6. Mieszanie i aglomeracja (charakterystyka procesu mieszania, moc i intensywność mieszania, charakterystyka procesu aglomeracji) 7. Ogólna charakterystyka przenoszenia ciepła; Ogrzewanie i chłodzenie (ogólna charakterystyka procesów cieplnych, właściwości cieplne produktów spożywczych, bezprzeponowa wymiana ciepła, przeponowa wymiana ciepła, niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła – termowody, podstawy obliczania wymienników ciepła) 8. Odparowywanie (charakterystyka procesu, roztwory i ich właściwości, selektywność procesu odparowywania, sprężanie oparów, bilans procesu odparowywania, warunki wymiany ciepła w wyparkach) 9. Zamrażanie żywności (właściwości wody i lodu, charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych, czas zamrażania, bilans cieplny) 10. Ruch masy (molekularny i konwekcyjny ruch masy, przenoszenie masy między fazami) 11. Suszenie (charakterystyka procesu, kinematyka procesu suszenia, ruch ciepła i masy) 12. Ekstrakcja (ogólna charakterystyka procesu, ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, ciało stałe-ciecz) 13. Krystalizacja i rozpuszczanie (ogólna charakterystyka procesów, kinematyka krystalizacji i rozpuszczania) 14. Destylacja i rektyfikacja (ogólna charakterystyka procesów, destylacja prosta, analiza pracy kolumn) 15. Procesy membranowe 16. Urządzenia zamrażalnicze, suszarki 17. Ekstraktory, krystalizatory, urządzenia do rozpuszczania 18. Instalacje destylacyjne Tematyka ćwiczeń: 1. Maszyny i urządzenia rozdrabniające, maszyny przesiewające 2. Prasy do wyciskania cieczy, filtry, odstojniki, klasyfikatory, cyklony, wirówki 3. Urządzenia do mieszania i aglomeracji, maszyny do formowania i ekstrudowania 4. Urządzenia do bezprzewodowej wymiany ciepła, urządzenia do przewodowej wymiany ciepła, termowody 5. Wyparki |
Literatura: |
Praca zbiorowa pod redakcją prof. dra hab. Piotra P. Lewickiego 1999. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT Warszawa. Lewicki P. Witrowa-Rajchert D. 2002. Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa Kaleta A. i in. 2007. Przetwórstwo rolno-spożywcze. Wybrane zagadnienia inżynieryjo-produkcyjne i energetyczne (podręcznik). Wyd. SGGW Pijanowski E. i in. 2004. Ogólna technologia żywności. WN-T, Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.