Systemy inżynierii produkcji ogrodniczej i zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.IRI.SIPOZ.SI.AZPXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy inżynierii produkcji ogrodniczej i zwierzęcej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z wyposażeniem technicznym współczesnych obiektów pod osłonami z zakresu sterowania parametrami mikroklimatu oraz procesami dozowania składników pokarmowych do strefy korzeniowej. W trakcie kursu, słuchacze zaznajomi zostają z wyposażeniem technicznym współczesnych obiektów pod osłonami z zakresu sterowania parametrami mikroklimatu oraz procesami dozowania składników pokarmowych. Celem przedmiotu jest również przekazanie studentom wiedzy z zakresu budowy i zasady działania oraz obsługi technicznej maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz, pojenia, usuwania i składowania odchodów zwierzęcych, doju i schładzania mleka oraz innych, stosowanych w technologiach chowu zwierząt gospodarskich. Zdobywają także wiedze z zakresu technologii produkcji pasz objętościowych suchych i soczystych oraz uwarunkowań eksploatacji parku maszynowego |
Pełny opis: |
Zakres merytoryczny wykładów obejmuje: Budowy obiektów pod osłonami: konstrukcje i rodzaje osłon. Metody uprawy roślin pod osłonami: podłoża ogrodnicze, systemy uprawy roślin. Budowa i zasada działania systemów do sterowania czynnikami wzrostu w obiektach pod osłonami. Zagadnienia energetyczne w obiektach pod osłonami (systemy grzewcze, sterowanie temperatura powietrza w obiekcie), zagadnienia magazynowania ciepła. Metody ochrony roślin w obiektach pod osłonami. Technologie uprawy i zbioru warzyw polowych. Technologie uprawy, ochrony i zbioru w produkcji sadowniczej. Wybrane maszyny i urządzenia w gospodarce komunalnej. Wybrane zagadnienia z pozbiorowej obróbki owoców i warzyw (sortowanie, kalibrowanie), urządzenia techniczne w przechowalni owoców i warzyw. Mechanizacja produkcji trzody chlewnej. Mechanizacja produkcji drobiu. Utrzymanie bydła - rodzaje obór dla krów mlecznych i bydła opasowego. Systemy doju - parametry eksploatacyjne dojarek, hale udojowe - roboty dojarskie, metodyka obliczeń wydajności systemów doju. Mycie instalacji dojarskich i postępowanie z mlekiem po doju. Usuwanie odchodów z budynków inwentarskich. W ramach ćwiczeń realizowane są treści: Obliczenia siewników do wysiewu warzyw. Cwiczenia wyjazdowe w rzeczywistym obiekcie szklarniowym wraz z analiza systemów do: ogrzewania obiektów, nawadniania (fertygacja), wzbogacania atmosfery obiektów w dwutlenek węgla, doświetlaniem roślin. Projekt instalacji ogrzewania obiektu szklarniowego wraz z obliczeniem zapotrzebowania ciepła, doborem powierzchni grzejników, kotła i armatury oraz szacowanie ilości paliwa w sezonie grzewczym. Obsługa techniczna dojarek i schładzanie mleka. Pojenie zwierząt. Obliczenia siewników do wysiewu warzyw. Uproszczony bilans cieplny przechowalni wraz z doborem urządzeń chłodniczych. Projekt instalacji ogrzewania obiektu szklarniowego wraz z obliczeniem zapotrzebowania ciepła, doborem powierzchni grzejników, kotła i armatury oraz szacowanie ilości paliwa w sezonie grzewczym. Zadawanie pasz. Studenci posiądą umiejętności z zakresu: Sterowania intensywnością wymiany powietrza w systemie wentylacji obiektów pod osłonami wraz demonstracja pracy komputera klimatycznego. Urządzeń w nawadnianiu i fertygacji w uprawach roślin Sterowania wydajnością chłodnicza w przechowywali produktów ogrodniczych. Sterowanie procesem nawadniania oraz praca kotła grzewczego. Sterowania parametrami pracy w zintegrowanym systemie grzewczym wykorzystującym urządzenia konwencjonalne oraz energetyki odnawialnej w obiektach pod osłonami. Maszyn i urządzenia do przygotowania pasz. Budowa i zasada działania dojarek. Dobór systemów doju i schładzania mleka - wady zalety hal udojowych |
Literatura: |
1. Kurpaska S. 2007 Szklarnie i tunele foliowe-inżynieria i procesy PWRiL, Poznan 2. Kowalik W.Lebiedowicz W. Siarkowski Z. Wrotkowski K.pod redakcja Kwiecinski A. 1999 Mechanizacja produkcji zwierzęcej AR Lublin, Lublin 3. Dreszer K. Pawłowski T. Szczepaniak J. Szymanek M. Tanas W. 2008 Tanas W. Maszyny rolnicze PIMR Poznan, Poznan 4. Zabeltitz ch von 1991 Szklarnie,projektowanie i budowa PWRiL, Warszawa 5. PN-EN 12831: 2006 Instalacje grzewcze w budynkach.Metoda obliczania projektowego obciążenia cieplnego PN, Warszawa 6. IBMER 2004 standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki: Systemy utrzymania bydła; systemy utrzymania swin; Systemy utrzymania drobiu: Systemy utrzymania owiec; Systemy utrzymania koni; Magazynowanie pasz; Magazynowanie nawozów naturalnych. Warszawa w ramach projektu Phare PL/IB/2001/AG/03/, Warszawa |
Metody i kryteria oceniania: |
kolokwia, projekty, Egzamin pisemny obejmujący efekty kształcenia |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.