Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja i ekonomika usług technicznych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.OIEXX.SI.ATRRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja i ekonomika usług technicznych
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania rynku usług produkcyjnych na wsi. Zakresem wykładów objęte są zagadnienia dotyczące szeroko pojętej ekonomiki i organizacji oraz marketingu usług. Efektem praktycznym kształcenia jest uzyskanie wiedzy i nabycie umiejętności w zakresie tworzenia firm i działalności na rynku usług oraz wykorzystania czynników produkcji w przedsiębiorstwie usługowym. Omówione zostaną czynniki produkcji w przedsiębiorstwie usługowym, ich relacje ze środowiskiem oraz miejsce w gospodarce regionalnej.

Przedstawiona na ćwiczeniach strategia zarządzania przedsiębiorstwem usługowym, zarządzanie marketingowe oraz oraz zarządzanie kosztami pozwoli studentom na samodzielne opracowanie biznesplanu oraz analizy ekonomicznej przedsiębiorstwa usługowego.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1.Znaczenie i rozwój sfery usług

2.Usługa jako produkt

3.Funkcjonowanie rynku usług

4.Specyfika wiejskiego rynku usług

5.Usługi produkcyjne dla rolnictwa

6.Organizacja jednostki usługowej

7.Formy usług technicznych w kompleksie gospodarki żywnościowej

?zaopatrzenie w sprzęt rolniczy

?usługi naprawcze i rzemieślnicze

?usługi mechanizacyjne i transportowe

8.Ekonomika usług

9.Usługi rolnicze i techniczne w krajowej klasyfikacji działalności

w krajowej klasyfikacji działalności

Szczegółowy program ćwiczeń

1.Funkcjonowanie przedsiębiorstw na rynku usług

2.Przedsiębiorstwo usługowe w gospodarce regionalnej

3.Czynniki produkcji w przedsiębiorstwie usługowym

4.Przedsiębiorstwo usługowe a środowisko

5.Strategie zarządzania przedsiębiorstwem usługowym

6.Marketing w przedsiębiorstwach usługowych

7.Ceny i koszty w przedsiębiorstwie usługowym

8.Charakterystyka usług transportowo-spedycyjnych

9.Organizacja działalności przedsiębiorstwa logistycznego

10.Projekt techniczno-organizacyjny funkcjonowania przedsiębiorstwa usługowego na rynku wiejskim

Literatura:

Podstawowa:

Daszkowska M.: Usługi. Produkcja, rynek, marketing. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998

Rogoziński K.: Nowy marketing usług, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań 2000

Uzupełniająca:

Filipiak B., Panasiuk A. : Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008

Filipiak B., Panasiuk A. : Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008

Strona: www.klasyfikacje.pl

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)