Inżynieria produkcji rolniczej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | A.IRI.IPRXX.SM.ATREX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria produkcji rolniczej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z zagadnieniami inzynierskimi we współczesnym rolnictwie. Omówione zostają zagadnienia energetyczne i sterowanie procesami w produkcji prowadznej w zamkniętych obiektach uprawowych. Studenci zapoznani zostaną z zasadami organizacji polowej produkcji roślinnej prowadzonej zgodnie z zaleceniami tzw. rolnictwa zrównowazonego. W trakcie procesu dydaktycznego, słuchaczom przedstawione zostaną również najnowsze zalecenia i normy stosowane w produkcji zwierzęcej oraz przekazane zostaną informacje na temat zapewnienia dobrostanu zwierząt w różnych technologiach produkcji. Wymiernymi efektami nabytymi przez studentów jest umiejętność doboru: urządzeń do nawadniania roślin, rozwiązań technicznych stosowanych w przechowalniach, obsługa programów komputerowych wspomagających zarządzanie fermą w produkcji zwierzęcej oraz projektowanie procesów produkcyjnych w gospodarstwach. |
Pełny opis: |
Szczegółowy program wykładów 1. Eksploatacja i sterowanie czynnikami wzrostu w obiektach szklarniowych (doświetlanie, ogrzewanie, fertygacja)- 2 godz 2. Systemy skojarzonego wytwarzania ciepła, dwutlenku węgla i energii elektrycznej w obiektach ogrodniczych- 1 godz 3. Aparatura kontrolno-pomiarowa w monitorowaniu parametrów klimatu w obiektach ogrodniczych- 1 godz 4. Parametry, metody uzdatniania wody do nawodnień roślin- 1 godz 5. Programy komputerowe wspomagające zarządzanie fermą w produkcji zwierzęcej- 1 godz 6. Zapewnienie dobrostanu zwierząt w różnych technologiach produkcji ? 2 godz 7. Przepisy prawne i normy w chowie zwierząt- 2 godz 8. Aktualne tendencje technologiczne uprawy i nawożenia gleby w gospodarstwach prowadzonych zgodnie z zasadami tzw. rolnictwa zrównoważonego- 3 godz, 9. Technologie i środki techniczne stosowane w zintegrowanych metodach pielęgnacji upraw polowych- 2 godz. Szczegółowy program ćwiczeń 1. Projektowanie systemu nawadniającego roślin- 5 godz 1.1. Określenie ewapotranspiracji roslin uprawianych w podłożach inertnych i organicznych 1.2. Szacowanie infiltracji wody glebowej 2. Projektowanie urządzeń w chłodni warzyw- 5 godz: 1.1. Dobór mocy chłodniczej agregatu chłodniczego 1.2. Określenie powierzchni parowanika i skraplacza 3. Demonstracja i nauka obsługi programów do zarządzania fermą, układania dawek paszowych- 4 godz 4. Nowoczesne wyposażenie hal udojowych ? urządzenia do identyfikacji zwierząt, pulsatory elektroniczne, pomiaru ilości mleka, wykrywania stanów zapalnych wymienia, systemy ACR ? zapoznanie się z budową, zasadą działania i regulacjami- 3 godz 5. Ocena stanu technicznego i wykonywanie atestu urządzeń do doju- 3 godz, 6. Projektowanie procesów produkcyjnych w gospodarstwach funkcjonujących w ramach tzw. rolnictwa zrównoważonego- 5 godz. 6.1. Wybór czynników użyteczności wpływających na dobór wyposażenia w gospodarstwie- 1 godz 6.2. Analiza celu i opłacalności wykorzystania wyposażenia (analiza techniczno-technologiczna i analiza ekonomiczna)- 1 godz, 6.3. Opracowanie technologii produkcji roślinnej w gospodarstwie prowadzonym wg zasad tzw. rolnictwa zrównoważonego- 1 godz, 6.4. Dobór narzędzi, maszyn i urządzeń produkcyjnych- 1 godz, 7. Sposoby pozyskiwania wyposażenia- 1 godz. |
Literatura: |
3. Literatura podstawowa: Kurpaska S.: Szklarnie i tunele foliowe- inżynieria i procesy. PWRiL, Poznań, 2007 Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M.: Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego. Pro Agricola Sp. z o.o., Gietrzwałd 2003. ISBN 83-917877-0-2, 2003. Banasiak J.: Agrotechnologia.PWN, Warszawa, 1999. uzupełniająca: Instrukcje obsługi urządzeń udojowych, urządzeń pomiarowych do wykonywania pomiarów parametrów pracy dojarek Normy ISO 3918, 5770, 6690 Mechanizacja produkcji zwierzęcej - Kowalik W. i inni, pod red. Kwieciński A. 1999. AR Lublin Wydawnictwa IBMER ? Kontrola i atestacja dojarek mechanicznych w świetle wymagań norm UE. 2003. Praca zbiorowa. ?Produkcja roślinna? t.1, 2. Wyd. PWRiL, Wa-wa 1995 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.