Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Inżynieria produkcji rolniczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: A.IRI.IPRXX.SM.ATREX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Inżynieria produkcji rolniczej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z zagadnieniami inzynierskimi we współczesnym rolnictwie. Omówione zostają zagadnienia energetyczne i sterowanie procesami w produkcji prowadznej w zamkniętych obiektach uprawowych. Studenci zapoznani zostaną z zasadami organizacji polowej produkcji roślinnej prowadzonej zgodnie z zaleceniami tzw. rolnictwa zrównowazonego. W trakcie procesu dydaktycznego, słuchaczom przedstawione zostaną również najnowsze zalecenia i normy stosowane w produkcji zwierzęcej oraz przekazane zostaną informacje na temat zapewnienia dobrostanu zwierząt w różnych technologiach produkcji. Wymiernymi efektami nabytymi przez studentów jest umiejętność doboru: urządzeń do nawadniania roślin, rozwiązań technicznych stosowanych w przechowalniach, obsługa programów komputerowych wspomagających zarządzanie fermą w produkcji zwierzęcej oraz projektowanie procesów produkcyjnych w gospodarstwach.

Pełny opis:

Szczegółowy program wykładów

1. Eksploatacja i sterowanie czynnikami wzrostu w obiektach szklarniowych (doświetlanie, ogrzewanie, fertygacja)- 2 godz

2. Systemy skojarzonego wytwarzania ciepła, dwutlenku węgla i energii elektrycznej w obiektach ogrodniczych- 1 godz

3. Aparatura kontrolno-pomiarowa w monitorowaniu parametrów klimatu w obiektach ogrodniczych- 1 godz

4. Parametry, metody uzdatniania wody do nawodnień roślin- 1 godz

5. Programy komputerowe wspomagające zarządzanie fermą w produkcji zwierzęcej- 1 godz

6. Zapewnienie dobrostanu zwierząt w różnych technologiach produkcji ? 2 godz

7. Przepisy prawne i normy w chowie zwierząt- 2 godz

8. Aktualne tendencje technologiczne uprawy i nawożenia gleby w gospodarstwach prowadzonych zgodnie z zasadami tzw. rolnictwa zrównoważonego- 3 godz,

9. Technologie i środki techniczne stosowane w zintegrowanych metodach pielęgnacji upraw polowych- 2 godz.

Szczegółowy program ćwiczeń

1. Projektowanie systemu nawadniającego roślin- 5 godz

1.1. Określenie ewapotranspiracji roslin uprawianych w podłożach inertnych i organicznych

1.2. Szacowanie infiltracji wody glebowej

2. Projektowanie urządzeń w chłodni warzyw- 5 godz:

1.1. Dobór mocy chłodniczej agregatu chłodniczego

1.2. Określenie powierzchni parowanika i skraplacza

3. Demonstracja i nauka obsługi programów do zarządzania fermą, układania dawek paszowych-

4 godz

4. Nowoczesne wyposażenie hal udojowych ? urządzenia do identyfikacji zwierząt, pulsatory elektroniczne, pomiaru ilości mleka, wykrywania stanów zapalnych wymienia, systemy ACR ? zapoznanie się z budową, zasadą działania i regulacjami- 3 godz

5. Ocena stanu technicznego i wykonywanie atestu urządzeń do doju- 3 godz,

6. Projektowanie procesów produkcyjnych w gospodarstwach funkcjonujących w ramach tzw. rolnictwa zrównoważonego- 5 godz.

6.1. Wybór czynników użyteczności wpływających na dobór wyposażenia w gospodarstwie- 1 godz

6.2. Analiza celu i opłacalności wykorzystania wyposażenia (analiza techniczno-technologiczna i analiza ekonomiczna)- 1 godz,

6.3. Opracowanie technologii produkcji roślinnej w gospodarstwie prowadzonym wg zasad tzw. rolnictwa zrównoważonego- 1 godz,

6.4. Dobór narzędzi, maszyn i urządzeń produkcyjnych- 1 godz,

7. Sposoby pozyskiwania wyposażenia- 1 godz.

Literatura:

3. Literatura

podstawowa:

Kurpaska S.: Szklarnie i tunele foliowe- inżynieria i procesy. PWRiL, Poznań, 2007

Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M.: Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie

i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego. Pro Agricola Sp. z o.o., Gietrzwałd

2003. ISBN 83-917877-0-2, 2003.

Banasiak J.: Agrotechnologia.PWN, Warszawa, 1999.

uzupełniająca:

Instrukcje obsługi urządzeń udojowych, urządzeń pomiarowych do wykonywania pomiarów parametrów pracy dojarek

Normy ISO 3918, 5770, 6690

Mechanizacja produkcji zwierzęcej - Kowalik W. i inni, pod red. Kwieciński A. 1999. AR Lublin

Wydawnictwa IBMER ? Kontrola i atestacja dojarek mechanicznych w świetle wymagań norm UE. 2003.

Praca zbiorowa. ?Produkcja roślinna? t.1, 2. Wyd. PWRiL, Wa-wa 1995

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)